Τι είναι το Affiliate Marketing

Τι είναι το Affiliate Marketing

Το affiliate marketing είναι ένας όρος που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στον κλάδο του digital marketing. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι marketers είναι λίγο-πολύ familiar με το affiliate marketing και με τους τρόπους με τους οποίος λειτουργεί.

Με τα χρόνια το affiliate marketing εξελίχθηκε, αναπτύχθηκε, αξιοποιήθηκε – και συνεχίζει να αξιοποιείται- από πολλές επιχειρήσεις και όχι μόνο. Συχνά, αποτελεί και βασικό κανάλι προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στο digital περιβάλλον.

Είτε γνωρίζεις ελάχιστα για το affiliate marketing, είτε θες να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου ώστε να ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Παρακάτω, κάνουμε ένα deep dive στο τι είναι το affiliate marketing, πώς λειτουργεί, πώς να ξεκινήσεις και αν αξίζει για όλες τις επιχειρήσεις. Τέλος, θα δούμε κάποια παραδείγματα από Ελλάδα και εξωτερικό.

Let’s start!

Τι είναι το affiliate marketing και ποιον ονομάζουμε affiliate

Το affiliate marketing περιλαμβάνει την απόκτηση προμήθειας για την προώθηση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί από ένα brand ή διαφημιζόμενο.

Στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέλο monetization όπου ένας affiliate partner ή affiliate marketer, για παράδειγμα εσύ, ανταμείβεται με μια πληρωμή για την παροχή ενός συγκεκριμένου αποτέλεσματος στο brand ή τον advertiser.

Συνήθως, το αποτέλεσμα αυτό είναι μια πώληση. Ωστόσο, ορισμένα affiliate marketing προγράμματα προσφέρουν ανταμοιβή για leads, free-trials, clicks ή app downloads.

Τα προγράμματα αυτά είναι συνήθως free to join, οπότε ο affiliate δεν χρειάζεται να ανησυχεί για κόστη συμμετοχής.

Εάν το affiliate marketing συνδυαστεί με performance-based λογική, τότε μπορεί να εξελιχθεί από ένα απλό εξτρά εισόδημα σε μια πετυχημένη online επιχείρηση, εξασφαλίζοντας ένα υγιές εισόδημα.

Ο affiliate marketer (γνωστός και ως “affiliate” σκέτο) είναι ένας άνθρωπος ή μια ομάδα ανθρώπων πίσω από μια επιχείρηση που προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες άλλων brands με αντάλλαγμα μια προμήθεια.

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να γίνει affiliate marketer – είναι απλώς θέμα εύρεσης ενός προγράμματος για affiliate για το οποίο πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Οι affiliate marketers κερδίζουν χρήματα κάθε φορά που κάποιος χρήστης αγοράζει κάτι μέσω της δικής τους παραπομπής (referring affiliate).

Πώς ακριβώς δουλεύει το affiliate marketing

Το affiliate marketing δουλεύει όταν κάποιος (ο affiliate) διαφημίζει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία μοιράζοντάς το σε ένα blog, social media platform, podcast ή website.

Ο affiliate κερδίζει μια προμήθεια κάθε φορά που κάποιος κάνει μια αγορά μέσω του μοναδικού link που σχετίζεται με την παραπομπή του.

Συνοπτικά:

1. Εμφανίζεις μια διαφήμιση ή ένα link για το κατάστημα ΦΧΨ στο site σου, σε ένα blog ή στα προφίλ σου στα social media.

2. Ένας χρήστης κάνει click στο link.

3. Ο χρήστης ολοκληρώνει μια αγορά στο κατάστημα ΦΧΨ.

4. Το affiliate network καταγράφει την αγορά.

5. Η αγορά επιβεβαιώνεται από το κατάστημα ΦΧΨ.

6. Λαμβάνεις την προμήθεια.

Οι προμήθειες ποικίλλουν ανάλογα με την εταιρεία και την προσφορά.

Συνήθως η ελάχιστη προμήθεια είναι περίπου στο 5% της πώλησης, αλλά με ορισμένες προυποθέσεις, μπορεί να κερδίζεις έως και 50% αν η προώθηση αφορά κάποιο event ή ένα masterclass.

Υπάρχουν επίσης προγράμματα affiliate marketing που παρέχουν ένα flat rate ανά πώληση αντί για ποσοστό επί αυτής.

Ποια τα πλεονεκτήματα στο affiliate marketing

Αν δεν άξιζε, τότε το affiliate marketing δεν θα είχε επιζήσει τόσα χρόνια, σωστά;

Πόσο μάλλον όταν η σύγχρονη μορφή του αγγίζει κατά πολύ το influencer marketing, το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις θυμιζει affiliate marketing.

Η Statista εκτιμά ότι το affiliate marketing θα μεγαλώσει σαν κλάδος αγγίζοντας τα $8.2 δις μέχρι το 2022, από τα $5.4 δις το 2017.

Είναι επίσης ένα low ή ακόμα και no-cost επιχειρηματικό εγχείρημα, από το οποίο κάποιος μπορεί να επωφεληθεί.

Ενώ η ανάπτυξη του κλάδου είναι μια ένδειξη επιτυχίας, οι entrepreneurs ακολουθούν επίσης το referral marketing για μερικούς άλλους λόγους, τους οποίος θα δούμε και θα αναλύσουμε παρακάτω:

Είναι εύκολο στην εκτέλεση

Αυτό που πρέπει να διαχειριστεί ο affiliate είναι να αξιοποιήσει τη δύναμη του digital marketing για να πουλήσει ένα προϊόν. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα πιο πολύπλοκα θέματα, όπως logistics, τιμολογιακές πολιτικές και εξυπηρέτηση πελατών.

Είναι χαμηλού ρίσκου

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κόστη συμμετοχής σε προγράμματα για affiliates, αυτό σημαίνει ότι κανείς μπορεί να ξεκινήσει με 0€ επένδυση στο affiliate marketing, ή τουλάχιστον, χωρίς καμία σοβαρή επένδυση.

Επίσης, τα κέρδη μέσω προμήθειας μπορούν να αποτελέσουν ένα παθητικό εισόδημα για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί παράλληλα με την κανονική του εργασία.

Ωστόσο, στην αρχή θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και επένδυση χρόνου στη δημιουργία πηγών επισκεψιμότητας ώστε να υπάρξει μια Χ απόδοση στις αγορές που θα προκύψουν μέσα από τα affiliate links.

Είναι scalable με τις σωστές κινήσεις

Το επιτυχημένο affiliate marketing προσφέρει τη δυνατότητα να αυξήσεις σημαντικά τα κέρδη σου χωρίς απαραίτητα να προσλάβεις εξτρά βοήθεια.

Μπορείς να παρουσιάσεις νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο κοινό σου και να δημιουργήσεις καμπάνιες για επιπλέον προϊόντα, ενώ η κύρια εργασία σου να αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι κάτι έυκολο, ή μάλλον τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Το affiliate marketing βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

Ενώ φαινομενικά υπάρχει ένας απεριόριστος αριθμός προϊόντων ή υπηρεσιών για προώθηση, είναι καλύτερο να προωθήσεις μόνο αυτά που ταιριάζουν στο δικό σου κοινό, social media profile ή website.

Ακόμα και όταν ένα προϊόν ή υπηρεσία ανακαλύψεις ότι ταιριάζει στο κοινό σου, θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να πετύχεις μεγάλο αριθμό πωλήσεων, άρα και μεγάλα κέρδη.

Πώς να ξεκινήσεις το affiliate marketing στην Ελλάδα

Το affiliate marketing είναι παρόμοιο με το να τρέχεις μια μικρή επιχείρηση, υπό την έννοια ότι χρειάζεται σχεδιασμό, στρατηγικές κινήσεις και αποτελεσματική επένδυση του χρόνου.

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορείς να ξεκινήσεις τα πρώτα σου βήματα στην Ελλάδα.

Επέλεξε μέθοδο και πλατφόρμα

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσεις σε ποια πλατφόρμα (ή πλατφόρμες) θέλεις να χτίσεις το κοινό σου. Κάθε affiliate marketer έχει διαφορετική προσέγγιση και στρατηγική. Υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορείς να ακολουθήσεις:

Συγκεκριμένη θεματολογία και sites με κριτικές: Υπάρχουν sites που συγκρίνουν προϊόντα για ένα συγκεκριμένο κοινό ή συγκρίνουν μια σειρά από προϊόντα ενάντια στους ανταγωνιστές τους. Αυτή η μέθοδος απαιτεί να δημιουργείς περιεχόμενο με επίκεντρο τις κριτικές και να δημοσιεύεις συχνά περιεχόμενο για να κρατάς το κοινό σου updated.

Ψηφιακό περιεχόμενο: Οι content creators, όπως bloggers, YouTubers ή social media influencers δημιουργούν περιεχόμενο με βάση το δικό τους target audience. Ο στόχος τους είναι να προωθήσουν οργανικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που πιστεύουν ότι ταιριάζουν στο κοινό τους.

Courses, events, workshops: Αν κάποιος affiliate εξειδικεύεται στον τομέα της διδασκαλίας ή του coaching, μπορεί να εισάγει το affiliate marketing στην καθημερινότητά του.

Ανεξάρτητα από το δρόμο που θα ακολουθήσεις, η αυθεντικότητα και η στοχευμένη προώθηση προϊόντων είναι τα δυο απαραίτητα συστατικά που πρέπει να υπάρχουν στο affiliate marketing.

Τέλος, υπάρχει η επιλογή να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα affiliate marketing σαν αυτό της Linkwise, ή να ακολουθήσεις έναν πιο αυτόνομο δρόμο, όπου εκεί στην ουσία η συννενόηση για την προμήθεια γίνεται απευθείας με το brand, με όποιες δυσκολίες και αν αυτό μπορεί να φέρει (αδυναμία παρακολούθησης αγορών από την πλευρά του brand, κίνδυνος να μην πληρωθείς κ.α).

Άλλα marketplaces εκτός Ελλάδας είναι:

Affiliate Future

AvantLink

CJ Affiliate

ClickBank

FlexOffers

LinkConnector

RevenueWire

ShareASale

Παραδείγματα από πετυχημένο affiliate marketing

Smoked BBQ Source – $75,000/mo

Ο founder του site ανέφερε σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο 2020 ότι το site δημιουργεί πωλήσεις $100,000 το μήνα, με το 75% να προέρχεται από affiliate marketing.

Site: https://www.smokedbbqsource.com

Info: Ένα site σχετικά με barbecue.

OrderOfBooks.com – $50,000/mo

Το συγκεκριμένο site ανήκει σε έναν όμιλο με παρόμοιες σελίδες με ιδιοκτήτη τον Graeme McGaw, ο οποίος ανέφερε το 2021 σε συνέντευξή του ότι το network του φέρνει κέρδη περίπου $50,000 το μήνα.

Site: https://www.smokedbbqsource.com

Info: Ένα site σχετικό με βιβλία.

DollarSprout – $150,000/mo

Μέχρι και τον Ιούνιο 2019, οι founders του DollarSprout, Jeff Proctor και Ben Huber, δημοσίευαν οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίαζαν έσοδα $150,000 το μήνα.

Site: https://dollarsprout.com

Info: Ένα site σχετικό με χρήματα και έσοδα.

Fit Healthy Momma – $20,000/mo

Ο founder του site ανέφερε σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο 2021 ότι το site δημιουργεί έσοδα έως και $20,000 το μήνα μέσω διαφόρων προγραμμάτων affiliate marketing.

Site: https://www.fithealthymomma.com

Info: Ένα site σχετικά με fitness και wellbeing.

Παραδείγματα από affiliate marketing στην Ελλάδα

Παρακάτω ακολουθούν μερικά Ελληνικά sites που ασχολούνται με το affiliate marketing:

• new-fashion.gr

• www.letsbuy.gr

• www.outfit.gr

• www.opo.gr

• www.fashionguide.gr

• www.online-shopping.gr

Grow Digital Team
We Are Digital! Είμαστε το μεγαλύτερο Digital Marketing & eCommerce news blog στην Ελλάδα και φέρνουμε στην οθόνη σου οτιδήποτε φρέσκο παίζει σε SEO, Performance & Digital Marketing, AI, Analytics και άλλα.