Τα καλύτερα κανάλια Video Marketing για δημιουργία Awareness

Τα καλύτερα κανάλια Video Marketing για δημιουργία Awareness

Θεωρούμε πως όλοι θα συμφωνούσαν στο γεγονός ότι το video marketing δεν είναι κάτι γρήγορο, υπό την οπτική του χρόνου που απαιτείται για τη δημιουργία και υλοποίηση ενός δημιουργικού concept.

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται σχεδόν 2 εβδομάδες για να δημιουργηθεί ένα video από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να ακολουθείς την κατάλληλη στρατηγική στα κατάλληλα κανάλια για video marketing.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα περισσότερα social media κανάλια κάνουν ένα pivot προς το video περιεχόμενο, είναι κάποιες φορές δύσκολο να γνωρίζεις αυτά που αξίζει πράγματικά να επενδύσεις.

Παρακάτω, έχουμε συλλέξει τα κορυφαία κανάλια για video marketing, είτε πρόκειται για long-form ή short form περιεχόμενο, με βάση το ROI, engagement και lead generation δυνατότητες.

Κορυφαία κανάλια για long-form video

Youtube

Το κορυφαίο κανάλι για video marketing. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μιλήσουμε για video marketing χωρίς να αναφέρουμε τον ηγέτη της Google. Το YouTube μετρά περισσότερα από 10 χρόνια ζωής, διατηρώντας το πλεονέκτημα έναντι νέων παικτών στον τομέα, όπως το TikTok και το Instagram.

Αλλά το YouTube δεν είναι απλώς ένας κόμβος ψυχαγωγίας – είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για video marketing. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το HubSpot, το 48% των marketers που επενδύουν σε video ads, σχεδιάζουν να αυξήσουν την επένδυσή τους στο YouTube τους επόμενους μήνες.

Πηγή: HubSpot

Οι συμμετέχοντες κατέταξαν επίσης το YouTube ως τη δεύτερη καλύτερη πλατφόρμα σε επίπεδα ROI. Ενώ πολλοί marketers θεωρούν ότι επιτυγχάνουν στο YouTube για διαφορετικούς λόγους, η τεραστίων διαστάσεων βάση δεδομένων (2.6 δις active users) και οι εξελιγμένες δυνατότητες για ad targeting σίγουρα βοηθούν.

Αν αναζητάς το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις την video marketing στρατηγική σου για long-form videos, όπως showcase προϊόντων, demos, Q&As, behind-the-scenes content και άλλα, το YouTube κάνει το τέλειο fit.

Instagram Video

Το video marketing απαιτεί επένδυση σε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Επομένως, αν θέλεις να κερδίσεις τη μεγαλύτερη απόδοση, ακολουθεί ένα στατιστικό που πρέπει να γνωρίζεις: Το 65% των marketers -σύμφωνα πάλι με πρόσφατη έρευνα του HubSpot- αναφέρει ότι το Instagram έχει το καλύτερο ROI από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα.

Ένα ακόμη θετικό είναι ότι το 64% των marketers αναφέρει ότι το Instagram έχει επίσης το καλύτερο engagement rate και lead generation count από οποιαδήποτε άλλη social media πλατφόρμα.

Κορυφαία κανάλια για short-form video

TikTok

Από την ημέρα της γέννησής του, το TikTok έχει γνωρίσει μια τρομακτική άνοδο, εδραιώνοντας τον εαυτό του ως η υπερδύναμη του short-form video, διατηρώντας παράλληλα μικρή απόσταση από τους ηγέτες όπως το Facebook και το YouTube.

Παρά τη δημιουργική του φύση, αρκετοί advertisers αρχικά απέρριψαν το TikTok αφού το θεώρησαν ως μια πλατφόρμα για dancing και lip-synching. Ωστόσο, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Πλέον το TikTok κατατάσσεται ως η νούμερο ένα πλατφόρμα για short-form video (την πιο αποτελεσματική μορφή περιεχομένου σήμερα). Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερα brands αυξάνουν την επένδυσή τους στο TikTok χρόνο με το χρόνο.

Όσον αφορά το engagement, το TikTok σκοράρει τρίτο πίσω από τα YouTube και Instagram – κάτι που είναι αρκετά εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για ένα σχετικά νέο κανάλι.

Κάτι που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι ότι το average session duration ενός χρήστη στο TikTok είναι 10.85 λεπτά, κάτι που ξεπερνάει κατά πολύ κάθε άλλη social media πλατφόρμα.

Πηγή: HubSpot

To TikTok έρχεται επίσης τρίτο στη σειρά όσον αφορά το ROI, μετά από τα YouTube και Instagram.

Παρά την ιδιορρυθμία του, το ΤικΤοκ έχει γίνει μια κορυφαία επιλογή για online marketing για όσους θέλουν να γίνουν δημιουργικοί – και τα στατιστικά το αποδεικνύουν.

Instagram Reels

Πρόκειται για την απάντηση του Instagram στο TikTok. Τα Reels είναι σύντομα videos που οι χρήστες μπορούν να κινηματογραφήσουν, να επεξεργαστούν και να μοιραστούν στην εφαρμογή.

Ενώ μπορείς να δημιουργήσεις short-form περιεχόμενο σε αρκετές πλατφόρμες, τα Reels έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα: το discoverability. Εμφανίζονται σε διάφορα placements στην εφαρμογή, από την Explore page μέχρι στα user feeds.

Δεδομένου ότι τα Reels προωθούνται σε μεγάλο βαθμό στην πλατφόρμα, η χρήση τους κρίνεται πλέον απαραίτητη – ορισμένες φορές προς απογοήτευση των χρηστών. Στην πραγματικότητα, το 91% των ενεργών χρηστών του Instagram λέει ότι παρακολουθεί video στο Instagram τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Πηγή: HubSpot

Για τους marketers, το Instagram είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλουν να πειραματιστούν με διαφορετικές μορφές περιεχομένου όπως carousels, Reels, Lives και Stories – για να τραβήξουν την προσοχή ενός ήδη engaged κοινού.

Τα καλύτερα κανάλια για Live Video

YouTube Live

Με την τεράστια βάση χρηστών του, το reach και την ποικιλομορφία σε επίπεδο audiences, το YouTube Live είναι μια ελκυστική επιλογή για streaming.

Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για τους starters. Το YouTube επεκτείνει αυτήν τη στιγμή τις δυνατότητες σε streaming, συμπεριλαμβανομένων των Super Chats και Super Stickers, membership gifting και πολλά άλλα. Αυτές οι λειτουργίες επιτρέπουν μεγαλύτερο engagement με το κοινό και πρόσθετους τρόπους δημιουργίας εσόδων.

Το YouTube παρέχει επίσης μια πληθώρα από analytics στα live videos. Real-time analytics οπως concurrent viewers, likes, chat rates, post-stream stats όπως new subscribers, total watch time και πολλά άλλα.

Instagram Live

Γνώριζες ότι το Instagram έχει το 13% της πίτας των συνολικών live stream viewers σε όλα τα social media;

Με το Instagram Live, μπορείς να κάνεις stream από οπουδήποτε – καθώς και να προσκαλέσεις τους guests να κάνουν join στο stream. Εκεί, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για engagement: οι viewers μπορούν να στείλουν emojis, να γράψουν σχόλια και να στείλουν donation badges.

Επιπλέον, όταν βγεις live στο Instagram, οι followers σου λαμβάνουν μια ειδοποίηση για να συντονιστούν, ώστε το stream σου να μη χαθεί στο πλήθος – κάτι που συμβαίνει συχνά στο YouTube και στο Twitch.

Facebook Live

Όπως το YouTube, το Facebook μπορεί να υπερηφανεύεται για το τεράστιο κοινό του που καλύπτει πολλές ηλικιακές ομάδες, ενώ οι Millenials καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας.

Το Facebook Live είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν είσαι ήδη ενεργός στην πλατφόρμα και έχεις ένα υγιές pool από followers. Αλλά αν εξακολουθείς να αυξάνεις το κοινό σου, δεν χρειάζεται να ανησυχείς – μπορείς ακόμη να βγεις live μέσα από μια προσωπική σελίδα, εταιρική σελίδα ή ακόμα και group.

Με το Facebook Live, μπορείς να επεξεργαστείς προηγούμενα streams, να κάνεις chat με άλλους χρήστες και να προγραμματίσεις τα streams σου εκ των προτέρων. Ωστόσο, έχε υπόψη ότι το Facebook περιορίζει τη διάρκεια του stream και ότι οι επιλογές δημιουργίας εσόδων δεν είναι τόσο ισχυρές όσο αυτές που συναντούμε σε άλλα social media.

Twitch

Θα ήταν περίεργο αν κάναμε αποκλεισμό στο Twitch σε μια συζήτηση σχετικά με live streaming. Όμως, οι marketers αναφέρουν αρκετά χαμηλό engagement και ROI στην πλατφόρμα, ενώ μόνο το 10% των marketers σχεδιάζει να αξιοποιήσει το Twich για πρώτη φορά φέτος. Επιπλέον, το Twich είναι αρκετά κορεσμένο με gaming κοινό – οπότε αν αυτό είναι εκτός του δικού σου industry, αξίζει να εξερευνήσεις άλλες επιλογές.

Συνοψίζοντας

Σίγουρα απαιτείται χρόνος, χρήματα και ενέργεια για τη δημιουργία περιεχομένου video – καθιστώντας επιτακτική την εύρεση της καλύτερης πλατφόρμας για να κάνει host το περιεχόμενό σου. Ξεκίνα ορίζοντας τους στόχους σου – όπως το lead generation, το engagement ή brand awareness. Μόλις καταγράψεις τους στόχους σου, είναι πιο εύκολο να επιλέξεις την πλατφόρμα που μπορεί να τους πετύχει.

Grow Digital Team
Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.