Shopify Πληρωμές: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

Shopify Πληρωμές: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεις

Καθώς η χρήση του Shopify γίνεται όλο και πιο ευρεία από ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα, πολύς λόγος γίνεται σχετικά με τους τρόπους πληρωμής που υποστηρίζονται από την πλατφόρμα. Το άρθρο αυτό έχει ως στόχο να συνοψίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται γύρω από τις πληρωμές του Shopify στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα.

Αν βρέθηκες εδώ χωρίς να γνωρίζεις στο 100% τι είναι το Shopify, ρίξε μια ματιά στον οδηγό μας: Τι Είναι το Shopify – Πλήρης Αναλυτικός Οδηγός

Πληρωμές και χρήσιμες πληροφορίες στο Shopify

Πώς πληρώνεσαι

Όταν ρυθμίζεις έναν πάροχο πληρωμών (payment provider) για να δέχεσαι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, κάθε πληρωμή πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία, επομένως υπάρχει συνήθως μια καθυστέρηση μεταξύ του χρόνου κατά τον οποίο ο πελάτης πληρώνει για την παραγγελία του, και του χρόνου που λαμβάνεις την πληρωμή. Μετά την επεξεργασία της πληρωμής, το ποσό της αγοράς θα μεταφερθεί στον εμπορικό σου λογαριασμό.

Άλλοι πάροχοι πληρωμών, όπως το Paypal, θα έχουν δικούς τους τρόπους να λάβουν χρήματα από τον πελάτη για εσένα. Η καλύτερη λύση είναι να επικοινωνήσεις με τον πάροχο που χρησιμοποιείς για να μάθεις πώς θα σε πληρώσουν. Μπορείς να αποδεχτείς επίσης χειροκίνητες πληρωμές εκτός του online checkout, όπως είναι οι εντολές πληρωμής (money orders) ή τραπεζικές μεταφορές (bank transfers). Εάν δεν έχεις ενεργοποιημένη την υπηρεσία Shopify Payments ως τον πάροχο πληρωμής σου, θα χρεωθείς τέλη συναλλαγών για όλες τις παραγγελίες που δεν έχουν διερευνηθεί οικονομικά από το Shopify. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις παραγγελίες που περνούν από το checkout σύστημα του Shopify.

Πόσο συχνά πληρώνεσαι

Αν χρησιμοποιείς την υπηρεσία Shopify Payments, τότε μπορείς να ελέγξεις την περίοδο πληρωμής σου για να δεις πότε θα λάβεις τις πληρωμές από παραγγελίες που έγιναν με πιστωτική κάρτα. Οι άλλοι πάροχοι πληρωμών έχουν τους δικούς τους κανόνες για πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Πάλι, η καλύτερη λύση είναι να επικοινωνήσεις με τον πάροχο πληρωμών για να μάθεις πόσο συχνά θα πληρώνεσαι.

Αφού αποσταλεί η πληρωμή, ενδέχεται να μη ληφθεί αμέσως από την τράπεζά σου. Μπορεί να χρειαστούν λίγες ημέρες μετά την αποστολή της πληρωμής για να κατατεθεί στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Και εδώ, συστήνεται η επικοινωνία με την τράπεζά σου εάν διαπιστώσεις ότι οι πληρωμές καθυστερούν.

Πόσα πληρώνεσαι

Μπορεί να χρεωθείς διάφορες ποσά ως αμοιβή για τις online συναλλαγές. Για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, ο εκδότης, ο αγοραστής και η εταιρεία της πιστωτικής κάρτας χρεώνουν όλοι μια μικρή χρέωση για τη χρήση των υπηρεσιών τους.

Εάν έχεις ενεργοποιημένη την υπηρεσία Shopify Payments, τότε δεν θα χρεωθείς τέλη συναλλαγών για παραγγελίες που γίνονται στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα. Αντ’ αυτού, θα πληρώσεις ένα επιτόκιο καρτών που εξαρτάται από το πλάνο που έχεις επιλέξει (Shopify plan). Αν χρησιμοποιείς άλλο πάροχο πληρωμής με το Shopify, τότε το Shopify θα σε χρεώσει ένα τέλος για κάθε συναλλαγή, όπως φαίνεται παρακάτω.

Ποια είναι η διαδικασία επεξεργασίας μιας πληρωμής με κάρτα

Όταν ένας πελάτης για μια online παραγγελία χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα, η πληρωμή πρέπει να επεξεργαστεί πριν τα χρήματα προστεθούν στο λογαριασμό σου. Η επεξεργασία αυτή γίνεται για εσένα από τον πάροχο πληρωμών. Η επεξεργασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

Για το παρακάτω σενάριο, ας υποθέσουμε τα αρχικά Ε (έμπορος), Π (πελάτης), ΠΠ (πάροχος πληρωμών), ΤΠ (τράπεζα πελάτη), Π (πλατφόρμα Shopify).

1.Authorization: Ο Π χρησιμοποιεί την κάρτα του για να ολοκληρώσει την παραγγελία στο κατάστημά σου. Ο ΠΠ που συνεργάζεσαι ελέγχει με τον εκδότη για να βεβαιωθεί ότι η πιστωτική του κάρτα είναι έγκυρη. Εάν η κάρτα είναι έγκυρη και διαθέτει χρήματα, η ΤΠ εξουσιοδοτεί την πληρωμή. Σε αυτό το στάδιο δεν μεταφέρονται κεφάλαια.

2. Capture: Μετά την έγκριση της πληρωμής, η πληρωμή πρέπει να καταγραφεί. Όταν καταγράφεται μια πληρωμή, οι λεπτομέρειες σχετικά με την πληρωμή αποστέλλονται στον ΠΠ.

3. Clearing: Ο ΠΠ εξετάζει τα στοιχεία πληρωμής και στη συνέχεια ζητά τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΤΠ που επεξεργάζεται την πιστωτική κάρτα του. Η ΤΠ στέλνει τις πληροφορίες συναλλαγής στον ΠΠ. Ο ΠΠ αφαιρεί μια μικρή χρέωση από το συνολικό ποσό της συναλλαγής και στη συνέχεια στέλνει το υπόλοιπο ποσό πίσω στην ΤΠ. Η ΤΠ αφαιρεί το τέλος και στη συνέχεια στέλνει το υπόλοιπο ποσό στον ΠΠ.

4. Funding: Ο ΠΠ αφαιρεί μια μικρή χρέωση από το ποσό, και στη συνέχεια μεταφέρει το τελικό ποσό στον εμπορικό σου λογαριασμό.

Ελπίζουμε τα παραπάνω να έριξαν φως στο πώς διεξάγονται οι πληρωμές μέσω της πλατφόρμας Shopify. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα του να ορίσεις ως πάροχο πληρωμών την ίδια την πλατφόρμα του Shopify. Stay tuned!

Grow Digital Team
Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.