Τι Είναι το Shopify – Πλήρης Αναλυτικός Οδηγός

Πώς θα στήσεις το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα σε λίγες ώρες!

Πόσο κοστίζει το PayPal

Το Shopify είναι ένα λογισμικό που βασίζεται σε συνδρομές που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να πουλήσει τα προϊόντα του. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων Shopify μπορούν επίσης να πραγματοποιούν πωλήσεις σε φυσικές τοποθεσίες χρησιμοποιώντας το Shopify POS, την εφαρμογή μας για σημεία πώλησης και το συνοδευτικό υλικό. Οι έμποροι που χρησιμοποιούν Shopify με παρουσία τόσο στο διαδίκτυο όσο και με φυσική παρουσία, τόσο ο προϊοντικός κατάλογος όσο και το στοκ συγχρονίζονται, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται το κατάστημά τους από έναν λογαριασμό, σε οποιαδήποτε συσκευή.

Τι Είναι το Shopify

Με απλά λόγια, το Shopify είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που υποστηρίζει όλες τις μορφές του ηλεκτρονικού εμπορίου/e-commerce.

Σου επιτρέπει να δημιουργήσεις το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα και να πουλήσεις ότι εσύ επιθυμείς (προϊόντα και υπηρεσίες).

Μπορείς να οργανώσεις τα προϊόντα σου, να δημιουργήσεις το δικό σου “look and feel” του καταστήματός σου, να δεχτείς πληρωμές (online αλλά και με πιστωτικές κάρτες), να παρακολουθείς και να απαντάς σε παραγγελίες και όλα αυτά μέσω της πλατφόρμας του Shopify.

Το Shopify είναι μια πλήρως ολοκληρωμένη λύση ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρέχει έτοιμα templates/themes για ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία είναι fully-customizable για να δώσεις τη δική σου πινελιά σε χρώματα, στυλ, εικόνες.

Τα πλάνα πληρωμής βασίζονται σε μηνιαίες χρεώσεις, αλλά για οποιονδήποτε τρέχει ένα πετυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα με αρκετές πωλήσεις, οι χρεώσεις πραγματικά θα του φανούν αστείες.

Αυτό που κάνει την πλατφόρμα ξεχωριστή και αποτέλεσε ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα στο τεράστιο growth που γνώρισε, είναι η ευκολία χρήσης του.

Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι απλά να ολοκληρώσεις την εγγραφή σου και το Shopify, βήμα-βήμα θα σε καθοδηγήσει στα στάδια που απαιτούνται για να τη δημιουργία του ηλεκτρονικού σου καταστήματος.

Αρκεί να σκεφτείς ότι, μπορείς να επιλέξεις από περισσότερα από 100 optimized templates ηλεκτρονικών καταστημάτων -οπότε δεν χρειάζεται ούτε να έχεις γνώσεις designer, αλλά ούτε να προσλάβεις και κάποιον.

Τα templates που προσφέρει το Shopify είναι εντυπωσιακά και βελτιστοποιημένα ώστε να έχουν τη μέγιστη απόδοση σε πωλήσεις.

Σε ποιους απευθύνεται το Shopify

To Shopify θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα ως ‘ο Ελβετικός σουγιάς του e-commerce,’ και αυτό γιατί μπορεί και συνδυάζει πολλές λειτουργίες, σε μια πλατφόρμα.

  • Το Shopify είναι εξαιρετικά εύκολο να δημιουργηθεί και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες e-commerce πλατφόρμες.
  • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από αρχάριους που δεν έχουν μικρή, ή και καθόλου εμπειρία από e-commerce (αν και στη δεύτερη περίπτωση θα συμβουλεύαμε να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού πριν προσπαθήσεις το οτιδήποτε).
  • Η πλατφόρμα έχει αρκετά προσιτό pricing plan, αποτελώντας μια ελκυστική επιλογή και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα κατασκευής/συντήρησης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.
  • Δίνει πολλές δυνατότητες στον χρήστη ώστε να παραμετροποιήσει το design του ηλεκτρονικού καταστήματος σύμφωνα με τα γούστα του. Χρώματα, εικόνες, elements, γραμματοσειρές, όλα μπορούν να προσαρμοστούν στα “θέλω” σου.
  • Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη πλατφόρμα, που φημίζεται για το support και το after sales τμήμα της. Επομένως, η πλατφόρμα θα αναπτύσσεται ταυτόχρονα με το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα και θα σου παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεσαι σε όλους τους τομείς.
  • Θα λέγαμε ότι το Shopify απευθύνεται σε πιο entry-level χρήστες, σε αρχάριους δηλαδή οι οποίοι δεν έχουν γαλουχηθεί στον κόσμο του  e-commerce και αναζητούν μια εύκολη και προσιτή λύση για τα πρώτα τους βήματα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι όπου κατέχουν αρκετή μεγάλη εμπειρία με e-commerce επιχειρήσεις και παρόλα αυτά προτιμούν το Shopify για να φιλοξενήσει την ηλεκτρονική τους επιχείρηση.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι νέοι επιχειρηματίες που θέλουν να μπουν στον κόσμο του e-commerce για πρώτη φορά, θα αγαπήσουν το Shopify!

Πόσο κοστίζει το Shopify;

Το καλό με το Shopify είναι ότι παρέχει ένα free trial 90 ημερών, για όσους θέλουν να το εξερευνήσουν και να δουν τις δυνατότητές του. Όλα τα features είναι στη διάθεσή σου κατά τη διάρκεια του free trial, οπότε μπορείς να πραγματοποιήσεις όλες τις δοκιμές σου ελεύθερα.

Επίσης, μπορείς να ακυρώσεις το free trial όποια στιγμή επιθυμείς.

Παρακάτω μπορείς να δεις τα pricing plans του Shopify:

Είναι το Shopify εύκολο στη χρήση;

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα ο digital κόσμος, κάθε εργαλείο που υπάρχει εκεί έξω αυτοπροσδιορίζεται ως “εύκολο στη χρήση”. Όμως, ελάχιστα από αυτά είναι στα αλήθεια εύχρηστα.

Το δύσκολο κομμάτι για να είναι εύκολο στη χρήση είναι ότι μια πραγματική user-friendly πλατφόρμα θα πρέπει να είναι εύχρηστη και χρησιμοποιήσιμη από την πρώτη κιόλας μέρα χρήσης και όχι μόνον όταν ο χρήστης επενδύσει πολλές ώρες για να την μάθει. Με αυτόν τον τρόπο, οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “εύκολο στη χρήση”.

Η e-commerce πλατφόρμα του Shopify δεν ανήκει στην κατηγορία των δήθεν ‘εύχρηστων εφαρμογών’.

Δεν χρειάζεται να είσαι ένας Shopify expert για να δημιουργήσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και μπορείς πολύ εύκολα να ξεκινήσεις ένα retail shop μέσα σε λίγες ώρες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το Shopify να ξεχωρίζει για την ευκολία χρήσης του από όλα τα υπόλοιπα εργαλεία είναι:

  • Το Shopify σου δίνει μια ήδη λειτουργική δομή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, οπότε αντί να δημιουργήσεις από το μηδέν ένα κατάστημα, μπορείς απλά να προσαρμόσεις τα κομμάτια που υπάρχουν ήδη ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
  • Μπορείς να επιλέξεις από έτοιμα templates, έτσι δεν χρειάζεται να γνωρίζεις από web design από προγραμματισμό για να δημιουργήσεις ένα όμορφο αποτέλεσμα.
  • Τα templates υποστηρίζουν responsive design, που σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό σου κατάστημα θα είναι βελτιστοποιημένο για mobile συσκευές και tablets.
  • Οι ηλεκτρονικές πληρωμές διαχειρίζονται από την πλατφόρμα για εσένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επεξεργάζεσαι ευαίσθητα δεδομένα πιστωτικών καρτών. Επίσης, μπορείς να πουλήσεις τα προϊόντα σου απευθείας στις επαφές σου στο Facebook.

Υποστηρίζει το Shopify πληρωμή μέσω Paypal;

Ναι, το Shopify υποστηρίζει τη μέθοδο πληρωμής μέσω PayPal (όταν δημιουργήσεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα, έχεις την επιλογή PayPal Express Checkout).

Το Shopify είναι πραγματικά αποτελεσματικό στο να σου παρέχει μια λειτουργική λύση για ηλεκτρονικό κατάστημα. Ταυτόχρονα, είναι αρκετα εύκολο στο αρχικό set up και στη χρήση του.

Παρόλο που η πλατφόρμα δεν είναι ακριβή σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, υπάρχουν ακόμα πιο προσιτές λύσεις εκεί έξω, όπως το Wix, για παράδειγμα.

Η πλατφόρμα είναι εντυπωσιακά εύχρηστη και όσο περνάει ο καιρός θα σου φαίνεται ακόμα πιο εύκολη, ακόμα και σε εκείνον που δεν έχει καμία με εμπειρία με το e-commerce.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο οποιοσδήποτε μπορεί να λανσάρει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα.

Το Shopify διαθέτει πλήρη υποστήριξη 24/7 για τους πελάτες του: τηλέφωνο, chat και email, ανεξαρτήτως του pricing plan που θα επιλέξεις. Υπάρχει επίσης και μια ολόκληρη πλατφόρμα με οδηγούς χρήσης, tips και οδηγίες για να σου λύσουν κάθε απορία.

Για να το πούμε απλά, το Shopify προσφέρει όλα όσα μπορεί να χρειαστείς ως ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού καταστήματος.

Έχεις πλήρη διαχείριση προϊόντων και αποθεμάτων, πληρωμές, φόρους, αναφορά πωλήσεων και άλλες σημαντικές πληροφορίες. Επίσης, το κατάστημα είναι πλήρως βελτιστοποιημένο και για τις μηχανές αναζήτησης.

Αλλά δεν τελειώνει εκεί. Υπάρχουν επίσης και offline λύσεις – μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό και λογισμικό που παραδίδεται από το Shopify στο φυσικό σου κατάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να διατηρείς όλες τις πληροφορίες πωλήσεών σου στον ίδιο χώρο.

Φοβερό ε;!

Το παρών άρθρο θα ενημερώνεται συχνά, προκειμένου να σε κρατάμε up-to-date για όλες τις σύγχρονες αλλαγές στη δημοφιλέστερη -ίσως- πλατφόρμα αυτή τη στιγμή.

Stay tuned!

Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.