Πώς να Kατασκευάσεις Ένα Messenger Bot μέσω του Chatfuel (Μέρος 1ο)

Πώς να Kατασκευάσεις Ένα Messenger Bot μέσω του Chatfuel

Η κατασκευή ενός Messenger Bot αποτελεί πλέον απαραίτητο skill για τους Social Media Marketers που θέλουν να εξειδικευτούν στο Messenger Marketing.

Εδώ τα πράγματα ξεκινούν να γίνονται πολύ εύκολα, καθώς η κατασκευή ενός Messenger Bot δεν απαιτεί γνώσεις κώδικα.

Υπάρχουν πλατφόρμες που μπορούν να βοηθήσουν Marketers  να φτιάξουν ένα Messenger Bot για την επιχείρηση τους εύκολα και γρήγορα.

Μια από τις πλατφόρμες κατασκευής Messenger Bot είναι το Chatfuel.com.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει απλό interface και είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το Chatfuel μπορείς να ανατρέξεις στο περασμένο μου άρθρο.

Aν θες λοιπόν να μάθεις να κατασκευάζεις Messenger Bots μέσω του Chatfuel τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος καθώς σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου όλα τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται για την κατασκευή του πρώτου σου Messenger Bot.

Τι χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις το δικό σου bot στο Chatfuel

#Δημιουργία Λογαριασμού στο Chatfuel

Πριν ξεκινήσεις την κατασκευή του Messenger Bot πρέπει να δημιουργήσεις λογαριασμό στο Chatfuel. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ απλή και γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αρχικά, πρέπει να μεταβείς στο www.chatfuel.com. Στην συνέχεια πατάς το κουμπί Continue with Facebook όπως φαίνεται παρακάτω 👇

 

 

#Eνα Test Facebook Page

Παράλληλα με τη δημιουργία λογαριασμού στο Chatfuel πρέπει να δημιουργήσεις μια προσωρινή σελίδα στο Facebook. Γιατί;

Για να τεστάρεις το bot και να το στείλεις σε φίλους, συναδέλφους με σκοπό να σου παρέχουν feedback σχετικά με την λειτουργικότητα του bot, το περιεχόμενο και το user experience πριν το δημοσιεύσεις στην επίσημη σελίδα της επιχείρησης σου στο Facebook. 

Όταν τελειώσεις με την κατασκευή και έχεις λάβει το απαραίτητο feedback μπορείς να κάνεις Unpublish την σελίδα που δημιούργησες.

Πώς συνδέουμε το Test Page με το Chatfuel

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δημιουργήσει μια δοκιμαστική Facebook σελίδα και την έχουμε ονομάσει Coffee Gems.

Αρχικά, πρέπει να δημιουργήσουμε το bot επιλέγοντας το μπλε κουτί (+ Create from Template) όπως φαίνεται παρακάτω.

 

 

Aυτομάτως δημιουργείται το Blank bot, το οποίο στην συνέχεια θα το μετονομάσουμε.

Το επόμενο βήμα για να συνδέσουμε το  bot μας με την δοκιμαστική Facebook σελίδα είναι να πατήσουμε το Connect.

Όταν πατήσουμε το connect θα μας εμφανίσει όλες τις σελίδες που διαχειριζόμαστε στο Facebook.

 

 

Στην περίπτωση μας επιλέγουμε την σελίδα Coffee Gems και πατάμε το κουμπί Connect to Page έτσι ώστε το Messenger bot μας να συνδεθεί με την συγκεκριμένη σελίδα.  Απλό έτσι;

Extra tip

Πώς να κάνεις Unpublish το Facebook Page

Eδώ τα πράγματα είναι απλά. Αρχικά πρέπει να μεταβείς στην δοκιμαστική σελίδα που δημιούργησες  στο Facebook  και να επιλέξεις settings.

Στο μενού του general βρίσκουμε το Page Visibility  και επιλέγουμε την επιλογή Page unpublished. Στην συνέχεια επιλέγουμε save changes. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε αόρατη την σελίδα μας στο Facebook.

 

 

Το User Interface του Chatfuel

Στο πρώτο μέρος του άρθρου θα ασχοληθούμε με το Automate, το Set-up AI και το Configure.

Aς δούμε λοιπόν τις λειτουργίες της κάθε καρτέλας ξεχωριστά.

 

 

  • Automate: Εδώ μπορείς να προσθέσεις το Welcome Message του bot σου καθώς και το Default answer. To Αutomate είναι η βασική καρτέλα στο chatfuel καθώς είναι το μέρος όπου προσθέτεις blocks, sequences ή groups. Προσωπικά το αποκαλώ την «καρδιά» του back end των Messenger Bots που χτίζονται στο Chatfuel.
  • Set-up AI: Εδώ μπορείς να προσθέσεις διάφορα πιθανά keywords που μπορεί να εισάγει κάποιος χρήστης και να να προσθέσεις διάφορες απαντήσεις που θα στέλνονται στον χρήστη όταν πληκτρολογεί συγκεκριμένα keywords. Το bot είναι σε θέση να απαντήσει είτε μέσω text ή συγκεκριμένων blocks.
  • Configure: Εδώ μπορείς να διαμορφώσεις το menu του bot που θα εμφανίζεται στον χρήστη κάτω από το Send message που έχει στο Messenger. Το menu μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις το traffic του website ή του blog της εταιρείας είτε ακόμα και τις πωλήσεις σου σου καθώς μπορείς να οδηγήσεις τον χρήστη στην ιστοσελίδα και στα προϊόντα σου.

Πως προσαρμόζουμε το Welcome message του Bot μας στο Chatfuel

Tι είναι το Welcome Message; Eίναι το πρώτο μήνυμα που θα λάβει ο χρήστης όταν πατήσει την επιλογή Let’s Get Started στο Μessenger.

Συνήθως στο Welcome message συστήνουμε το bot μας και περιγράφουμε το πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον χρήστη.

Για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ θα σε παραθέσω στο Welcome message της Lorie, του Messenger bot που έχω δημιουργήσει για Social Media Marketers.

 

 

Εδώ η Lorie περιγράφει το πως μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες.  Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να συνθέσουμε το Welcome Message στο Chatfuel.

Στο block Automate αριστερά βλέπουμε το Welcome Message. Το επιλέγουμε και στη συνέχεια μπορούμε να σβήσουμε το default κείμενο και να γράψουμε το δικό μας Welcome message.

 

 

Στο Welcome Message έχεις επίσης τη δυνατότητα να προσθέσεις blocks ή links πατώντας στο Add Button. Για τα blocks και τα links θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω. Μπορείς επίσης να προσθέσεις gallery ή quick replies κάτω ακριβώς από το welcome message.

Extra Tip

Φρόντισε το welcome message να είναι μικρό σε έκταση. Πάντα να έχεις στο νου σου το μέγεθος ενός tweet (140 χαρακτήρες όπως τα παλιά tweets).

Πως επεξεργαζόμαστε το Default Answer στο Chatfuel

Πρωτού δούμε το πως μπορείς να επεξεργαστείς το Default answer αξίζει να αναφέρουμε τι είναι το Default answer. Δυστυχώς τα απλά Messenger bots δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των χρηστών.

Για παράδειγμα ένας χρήστης μπορεί να γράψει μια πρόταση που το bot δεν μπορεί να την καταλάβει.

Σε αυτή την περίπτωση απαντάει με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα που έχει γραφτεί από το άτομο που κατασκευάζει το bot.

Αυτό το μήνυμα  το ονομάζουμε Default Answer. Τα απλά bots που δεν χρησιμοποιούν ΑΙ ή Machine Learning καταλαβαίνουν keywords.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να συνθέσουμε αυτό το μήνυμα για το bot μας. Δίπλα στο welcome message πατάς την επιλογή του default answer και όπως στο Welcome message σβήνεις το default κείμενο και προσθέτεις το δικό σου κείμενο.

 

 

PRO TIP

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Plugin του Live Chat σαν Default answer έτσι ώστε όταν κάθε φορά που ο χρήστης ρωτάει κάποια ερώτηση που δεν μπορεί να την αναγνωρίσει το bot, το bot θα δίνει την επιλογή του Live chat στον χρήστη και εσύ θα μπορείς να παρέμβεις και να δώσεις απαντήσεις στις ερωτήσεις μέσω του Live Chat.

Πώς μπορείς να το κάνεις;

Στο κάτω μέρος του Default Answer υπάρχει το menu add a card. Εκεί επιλέγεις το + και βρίσκεις το Plugin του Live Chat. Στην συνέχεια πατάς πάνω στο Live Chat για να ενεργοποιηθεί.

 

 

Πώς δημιουργούμε απαντήσεις για Keywords στην καρτέλα Set-up AI

Eδώ το bot προσπαθεί να κατάλαβει τι στέλνει ο χρήστης έτσι ώστε να ανταποκριθεί κατάλληλα.

Για παράδειγμα όταν ένας χρήστης στείλει hello ή ρωτήσει αν το κατάστημα σας είναι ανοικτό τότε το bot θα απαντήσει κατάλληλα είτε με hello ή στέλνοντας τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος.

Πώς γίνεται αυτό;

Το bot καταλαβαίνει τα keywords που βρίσκονται στο μήνυμα του χρήστη. Τα συγκεκριμένα keywords προγραμματίζονται από τον κατασκευαστή του bot, ο οποίος είναι σε θέση να προβλέψει πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να ρωτήσει ένας χρήστης.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να προγραμματίσουμε απαντήσεις μέσω του AI Set-up.

Αρχικά επιλέγουμε από τα αριστερά την καρτέλα Set-up AΙ, μετά επιλέγουμε set-up a rule και στην συνέχεια πληκτρολογούμε πιθανά keywords στο αριστερό box.

Παρακάτω βλέπεις διάφορα keywords που έχω προγραμματίσει για τη Lorie.

Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης γράψει start η Lorie θα ανταποκριθεί με το Welcome message ή όταν ένας χρήστης πληκτρολογήσει Social Media news η Lorie θα τον οδηγήσει στο Menu των Social Media news.

 

 

Το θετικό είναι ότι μπορείς να κάνεις το bot να απαντήσει είτε μέσω κειμένου είτε συγκεκριμένων blocks όπως έκανα για την Lorie στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Πως δημιουργούμε το Menu του bot

Αρχικά πρέπει να επιλέξεις από τα αριστερά το Configure. Μετά επιλέγεις το Add Menu item.

  • Εκεί μπορείς να αλλάξεις το όνομα του Add Menu item και να γράψεις Visit our website.
  • Για να οδηγήσεις τον χρήστη στο website επιλέγεις την επιλογή του URL και εκεί βάζεις το link της ιστοσελίδας σου. Το ίδιο ισχύει και για το blog σου.

 

 

To chatfuel σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις και sub-menu. Για παράδειγμα να οδηγήσεις τον χρήστη στην ιστοσελίδα σου με σκοπό να αγοράσει τα προϊόντα σου online.

Στο παράδειγμα που αναφέρω παρακάτω το Coffee Gems εμπορεύεται καφέ, κούπες και τσάι. Ο χρήστης που θα πατήσει στο Coffee θα μεταφερθεί στο e-shop του Coffee gems και θα είναι σε θέση να αγοράσει καφέ online.

 

 

Τώρα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις με τα βασικά  στο Chatfuel. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα δούμε περισσότερα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις το Messenger bot σου.

Έως τότε μπορείς να μου στείλεις μήνυμα και να μου πεις αν έχεις απορίες σχετικά με τα παραπάνω βήματα. Θα χαρώ πολύ να σε βοηθήσω.

Αντώνης Σπυριδάκης
Ο Αντώνης ζει και εργάζεται στην Πράγα ως Social Media Marketer. Μεγάλες του αδυναμίες το Social Media Marketing, το Visual Marketing και το Branding. Τα ενδιαφέροντα του κινούνται γύρω από το Digital Marketing, την καινοτομία και τις startups (πρόσφατα έκανε launch το δικό του startup venture, το travelgogo) και τέλος τις νέες τεχνολογίες.