Engage: Μάθε τι Έγινε στο Σημαντικότερο Social Media Summit της Χρονιάς

Engange: Μάθε τι Έγινε στο Σημαντικότερο Social Media Summit της Χρονιάς

Πριν μια εβδομάδα είχα την τύχη και τη χαρά να παρευρεθώ στο Engage Prague ως εθελοντής. Το Engage διοργανώνεται από την Social Bakers, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες Social Analytics.

Πρόκειται για το σημαντικότερο Social Media Marketing συνέδριο της χρονιάς όπου λαμπροί Marketers από όλο τον κόσμο μαζεύονται στην Πράγα για να λάβουν μέρος σε Workshops και να ακούσουν τους leaders του κλάδου των Social Media να μιλούν για τις εξελίξεις στα  Social Media και στο digital landscape.

Το θέμα του φετινού Engage ήταν οι συζητήσεις (Conversations). Η σκηνή του Engage φιλοξένησε Marketing experts από brands όπως το National Geographic, η Renault, το CNN, η BMW καθώς και influencers με εκατομμύρια followers στα Social Media, όπως για παράδειγμα ο Julius Dein.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου τα Mega trends για τα Social Media καθώς επίσης και τα βασικότερα σημεία του φετινού Engage.

Μega Trends στο τοπίο των Social Media

O ιδρυτής των Social Bakers, Jan Razab, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα Mega Trends στον κλάδο των Social Media. Μπορείς να μαντέψεις ποια μπορεί να είναι;  Aς τα πάρουμε ένα-ένα με την σειρά.

 • Facebook Newsfeed
 • Instagram Stories
 • Influencers
 • Instagram
 • Facebook Newsfeed

Γνωρίζεις ήδη ότι με τις αλλαγές στον αλγόριθμο του Newsfeed το οργανικό reach έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τι μπορεί να κάνει ένας marketer όπως εσύ  για να έχει μεγάλο οργανικό each και engagement στο Facebook;

Το newsfeed σου θα πρέπει να εμπεριέχει περιεχόμενο μέσω του οποίου αναπτύσσονται συζητήσεις και γίνονται meaningful σχόλια. Ο αλγόριθμος προωθεί  posts που έχουν μεγάλο engagement όπως για παράδειγμα shares και σχόλια.

Tι άλλο προωθεί ο αλγόριθμος; Τa Facebook Live video. Αν θες να αυξήσεις το οργανικό reach της επιχείρησης σου θα πρέπει να ενσωματώσεις το  Facebook Live στην στρατηγική σου.

Τέλος προσπάθησε να συνδυάσεις διάφορους τύπους post όπως για παράδειγμα video, visuals και blogs. Είσαι έτοιμος να “ροκάρεις” το newsfeed και να αυξήσεις το οργανικό reach της επιχείρησης σου;

 • Instagram

O Jan Rezab κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε μια πρόβλεψη με την οποία είμαι 100% σύμφωνος. Ποια είναι αυτή;

Το Instagram θα γίνει σύντομα το no.1 κοινωνικό δίκτυο. Το Instagram έχει ήδη ξεπεράσει το Facebook στο engagement και είναι το πρώτο Social δίκτυο για αυτό το σκοπό.

Αν λοιπόν στόχος σου είναι το engagement, επίλεξε το Instagram για την ψηφιακή παρουσία της επιχείρησης σου.

Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να ενσωματώνουν το Instagram στις προωθητικές τους ενέργειες με σημαντικά αποτελέσματα, είτε με την μορφή διαφήμισης, είτε μέσω της συνεργασίας με σημαντικούς influencers.

 • Instagram Stories

Τα Instagram Stories είναι ένα από τα αγαπημένα μου εργαλεία Marketing. Ήδη το  Instagram έχει επενδύσει πολλά στα Instagram Stories και καθημερινά προσθέτει νέα χρήσιμα εργαλεία για Marketers, όπως για παράδειγμα το νέο εργαλείο polls με την χρήση emojis.

Μεγάλα brands χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα Instagram Stories, όπως για παράδειγμα το Burger King το οποίο δημιούργησε μια λαμπρή καμπάνια μέσω Stories.

Η αλυσίδα του Burger King καλούσε το κοινό να δημιουργήσει το δικό του burger με τα υλικά που προτιμά. Λαμπρό marketing; Σύμφωνα με τον Jan Rezab το «παιχνίδι» παίζεται στα Instagram Stories και στις διαφημίσεις μέσω Stories.

 • Influencers

Οι  Ιnfluencers. Τελευταίο mega trend στο οποίο αναφέρθηκε ο Jan Rezab. H αγορά του Influencer Marketing προβλέπεται να φτάσει σε αξία από 5 δις έως 10 δις δολλάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Κάθε brand που θέλει να ξεχωρίσει και να αυξήσει το revenue μέσω των Social Media πρέπει να αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικούς influencers.

Ένας influncer με την επιρροή που ασκεί στο κοινό του είναι σε θέση να βοηθήσει τα brands στην βελτίωση του brand awareness και στην αύξηση παραγγελιών. Ποια είναι τα συστατικά μιας πετυχημένης καμπάνιας με influencers; Σύμφωνα με τον Jan Rezab είναι:

 • Προσέλκυση σχετικών influencers με υψηλό impact στο audience τους.
 • Οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν ελευθερία στους influencers να δημιουργήσουν αυτοί το περιεχόμενο της καμπάνιας.
 • Έρευνα των influencers πριν την συνεργασία για να μελετήσουν το engagement rate, αν έχουν fake followers κτλ.

Σε αυτό το σημειό θα μοιραστώ μαζί σου τα σημαντικότερα σημεία του φετινού Engage.

 • Κατανόηση του κοινού σου στα Social Media
 • Video Marketing
 • Χρήση AR και Gamification
 • Κατανόηση του κοινού σου στα Social Media

Η Mia Vallo από το National Geographic αναφέρθηκε στη σημασία της ανάλυσης του audience. Για να επιτύχεις στα Social Media θα πρέπει να κάνεις λεπτομέρη ανάλυση του κοινού σου. Σε αυτό το σημείο θα μοιραστώ μαζί του τα top tips της Mia Vallo.

 • Αναγνώρισε ποια είναι τα segments σου.
 • Aναγνώρισε τι είναι αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά το κοινό σου, καθόρισε γιατί αγαπούν και γιατί πιστεύουν το brand σου.
 • Δημιούργησε περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντα του κοινού σου.
 • Video Marketing

Από τα αγαπημένα μου σημεία στο  φετινό Engage όπου είχα την τύχη να παρακολουθήσω το workshop ενός από τους αγαπημένους μου Marketers, του Chris Kubby (Founder & CEO του Kubb & Co).

Τι video πρέπει να ενσωματώσεις στην στρατηγική σου για να ξεχωρίσεις στα Social Media; Σε αυτό το σημείο θα μοιραστώ μαζί σου τα top tips του Chris Kubby.

 • Δημιούργησε searchable videos στο Ψάξε keywords και χρησιμοποιήσε εργαλεία όπως το tubebuddy.
 • Δώσε έμφαση στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα καθώς είναι τα πιο σημαντικά. Μπορείς να κερδίσεις την προσοχή του χρήστη στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είσαι ο νικητής του παιχνιδιού.
 • Φτιάξε videos που να κάνουν τον χρήστη να έχει αγωνία για το επόμενο. Π.χ. ένα series με ενδιαφέρον περιεχόμενο.
 • Δημιούργησε ελκυστικά thumbnails για τα videos σου καθώς μέσω thumbnails μπορείς να προσελκύσεις περισσότερα άτομα στα video σου.

Θα ήθελα να σου μεταφέρω περισσότερα από το Engage αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να χωρέσουν όλα σε ένα άρθρο.

Κάτι τελευταίο που θέλω να μοιραστώ μαζί σου. Αν θες να παρευρεθείς σε ένα σημαντικό event στον κλάδο του Marketing ή της τεχνολογίας και το κόστος είναι απαγορευτικό μην το βάζεις κάτω.

Το κόστος για το Engage ήταν απαγορευτικό. Bρήκα τη λύση και έστειλα αίτηση για εθελοντική εργασία.

Να λοιπόν που τα κατάφερα και έδωσα το παρόν στο απόλυτο Social Media Marketing συνέδριο της χρονιάς όπου συνεργάστηκα με εθελοντές από διάφορα μέρη της Ευρώπης και συνομίλησα με κορυφαίους marketing experts από όλο τον κόσμο.

 

Aν σου άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχάσεις να κάνεις share.

Θα χαρώ πολύ να μου πεις γεια στο Facebook | Instagram | LinkedIn

Ο Αντώνης ζει και εργάζεται στην Πράγα ως Social Media Marketer. Μεγάλες του αδυναμίες το Social Media Marketing, το Visual Marketing και το Branding. Τα ενδιαφέροντα του κινούνται γύρω από το Digital Marketing, την καινοτομία και τις startups (πρόσφατα έκανε launch το δικό του startup venture, το travelgogo) και τέλος τις νέες τεχνολογίες.