YouTube SEO: Πώς να βελτιστοποιήσεις videos για το YouTube Search

YouTube SEO: Πώς να βελτιστοποιήσεις videos για το YouTube Search

Το SEO στο YouTube είναι εξίσου σημαντικό όσο είναι για ένα webpage. Χωρίς optimization, τα videos δύσκολα θα εμφανιστούν σε υψηλές θέσεις κατάταξης για μια αναζήτηση.

Το YouTube λατρεύει το SEO και προτιμάει τα videos τα οποία ακολουθούν τα best practices. Ποια είναι όμως αυτά τα best practices; Πώς μπορεί να εφαρμοστεί μια τεχνική SEO στο YouTube;

Πάμε να δούμε!

1. Πρόσθεσε keywords που είναι σχετικά με το περιεχόμενο του video

Με 4 δισεκατομμύρια video να προβάλλονται καθημερινά, η χρήση των κατάλληλων keywords είναι απαραίτητη εάν θέλεις να έχεις μια ελπίδα να εμφανιστείς σε σχετικές αναζητήσεις.

Βεβαιώσου ότι έχεις συμπεριλάβει τα κατάλληλα keywords στον τίτλο και την περιγραφή του κάθε video. Οι πρώτες προτάσεις θα πρέπει να γράφονται σαν να χρησιμοποιούνταν από μια μηχανή αναζήτησης.

Αν έχεις ένα video σχετικό με “Unboxing κονσολών”, τότε αυτές οι δυο λέξεις θα πρέπει να υπάρχουν στον τίτλο. Εάν είναι δυνατόν, συμπεριέλαβε keywords που σχετίζονται με το προϊόν ή τις δυνατότητές του.

Όταν οι χρήστες αναζητούν keywords σχετικά με τα videos που βρίσκονται στο YouTube, μερικές φορές κάνουν κλικ στις προτάσεις με βάση αυτό που αναζήτησαν.

Τέλος, τόσο η Google όσο και άλλες μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν πληροφορίες από το YouTube όταν εμφανίζουν αποτελέσματα γύρω από συγκεκριμένα keywords. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βελτιστοποιείς τα metadata των videos αν αυτά θέλεις να εμφανοίζονται σε χρήστες που αναζητούν κάτι συγκεκριμένο.

2. Μη ξεχνάς τα tags και την περιγραφή

Όσον αφορά τα tags, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην είναι αρκετά spammy και άσχετα με το video. Τα tags πρέπει να είναι σχετικά, εύκολα στην κατανόηση και γραμμένα με μια φυσιολογική ροή. Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις ότι μπορείς να ανεβάσεις μέχρι και 30 tags ανά video – αν και δεν προτείνεται η χρήση και των 30 σε κάθε video που θες να ανεβάσεις.

3. Δημιούργησε keyword-themed playlists

Στο κανάλι σου στο YouTube, μπορείς να δημιουργήσεις διάφορες playlists που διαχωρίζουν τα video με βάση την κατηγορία τους ή τη θεματολογία που προβάλλουν. Μπορείς επίσης να βάλεις labels στις playlists ώστε να διευκολύνεις τα άτομα που αναζητούν συγκεκριμένες θεματολογίες να παρακολουθήσουν.

Μια καλή playlist θα βοηθήσει τους χρήστες να βρουν περισσότερα videos για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Επιπλέον, μπορείς να συμπεριλάβεις σχετικές playlists για να βελτιστοποιήσεις τη συνολική παρουσία του καναλιού στο web.

4. Κοινοποίησε το κανάλι σου σε influencers

Έαν βρίσκεσαι σε σχετικό τομέα όπου μπορεί να έχει νόημα να προσεγγίσεις άλλα κανάλια και προσωπικότητες του YouTube με μια προσφορά συνεργασίας, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσεις περιεχόμενο μέσω άλλων influencers.

Μερικές φορές, οι content creators αισθάνονται λιγότερο διατεθειμένοι να προωθήσουν ή να διαφημίσουν άλλους creators, προϊόντα ή υπηρεσίες χωρίς το αντίστοιχο αντάλλαγμα. Ωστόσο, εάν κάποιος άλλος YouTuber έχει δείξει ενδιαφέρον παρουσιάζοντας περιεχόμενο από το website σου σε ένα από τα videos του, είναι πολύ πιο πιθανό να παρέχει κάποιο είδος αναγνώρισης επίσης.

5. Φτιάξε ένα αντιπροσωπευτικό και eye-catching banner image

Κάθε κανάλι οφείλει να καλωσορίζει τους επισκέπτες του με ένα eye-catching και αντιπροσωπευτικό banner image, το οποίο εμφανίζεται στο επάνω μέρος της σελίδας του καναλιού όταν κάποιος το δει είτε μέσω των αποτελεσμάτων του Google Search ή στο ίδιο το YouTube.

Αυτή εικόνα μπορεί να φαίνεται ως κάνει αμελητέο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβεις keywords στον ελεύθερο χώρο, έτσι ώστε τα άτομα που περιηγούνται στα αποτελέσματα αναζήτησης να μπορούν να βρουν το κανάλι σου και να αρχίσουν να θυμούνται το όνομά του.

Το best practice είναι να χρησιμοποιήσεις ένα εικαστικό το οποίο είναι κοινό με αυτά που χρησιμοποιείς σε όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες (όπως το site σου), για λόγους συνέπειας.

6. Συμμετοχή σε σχετικά YouTube κανάλια

Τα communities στο YouTube είναι τεράστια και πολλά από τα μέλη τους θα χαρούν να βοηθήσουν στην προώθηση του περιεχομένου σου εάν συμμετέχεις και εσύ στο κανάλι τους.

Είναι εύκολο να εντοπίσεις μερικά communities σχετικά με τη δική σου δραστηριότητα, ενώ μπορείς να συμμετέχεις σε αυτά με δικό σου περιεχόμενο, από σχόλια και άρθρα μέχρι και περιεχόμενο video. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις σχέσεις με τα μέλη του community, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβεις δωρεάν visibility και awareness του καναλιού σου.

7. Ενσωμάτωσε τα videos με δημιουργικό τρόπο

Η ενσωμάτωση των videos σε άλλα websites είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις virality και να αξιοποιήσεις στο έπακρο το περιεχόμενό σου στο YouTube.

Φρόντισε να προσθέσεις τα videos σου στο website σου, στο blog σου ή σε άλλες σχετικές τοποθεσίες, όπως τα forums. Μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις links στο πεδίο της περιγραφής που κατευθύνουν τους θεατές πίσω στο κανάλι σου, ώστε να τους δείξεις περισσότερα videos και να αποσπάσεις subscribes.

To YouTube SEO δεν είναι εύκολη υπόθεση

Όπως συμβαίνει και με το παραδοσιακό SEO, το YouTube SEO απαιτεί χρόνο, μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, ποιοτικό περιεχόμενο και σωστές στρατηγικές κινήσεις.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο σε keyword research. Ανακάλυψε ευκαιρίες τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις στο περιεχόμενο των videos σου. Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα, και κράτα progress report βδομάδα-βδομάδα για την απόδοση του καναλιού σου.

Το ποιοτικό περιεχόμενο σε συνδυασμό με σωστές κινήσεις distribution, θα σου αποφέρει περισσότερα views, μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και αύξηση στους subscribers. Αυτό σημαίνει ότι είναι κρίσιμο να βελτιστοποιήσεις τα videos και το κανάλι σου με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο να σε εντοπίσουν οι θεατές σου.

Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.