Είναι ‘κάτω’ η Google; Το εργαλείο που ενημερώνει για προβλήματα στο crawling

Είναι 'κάτω' η Google; Δες την κατάσταση της μηχανής αναζήτησης της Google στο νέο επίσημο dashboards που ενημερώνει για προβλήματα γύρω από το crawling, το indexing ή το serving.

Είναι 'κάτω' η Google; Το εργαλείο που ενημερώνει για προβλήματα σε crawling & indexing

Πλέον υπάρχει μια επίσημη σελίδα που απαντάει στην ερώτηση: ‘Είναι κάτω η Google;’

H Google κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα dashboard που ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τους χρήστες για τυχόν προβλήματα που αφορούν crawling, indexing ή το serving των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Το νέο Search Status Dashboard επικοινωνεί την ‘κατάσταση υγείας’ της μηχανής αναζήτησης.

Είναι κάτω η Google;

Αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, όχι.

Το γνωρίζουμε καθώς κοιτάμε το Search Status Dashboard που εμφανίζει με πράσινα checkmarks την κατάσταση της μηχανής αναζήτησης ενημερώνοντας ότι όλα λειτουργούν κανονικά.

Το συγκεκριμένο dashboard δίνει αναφορά για θέματα που προκύπτουν εντός των τελευταίων 7 ημερών, μαζί με πληροφορίες για την κατάσταση του εκάστοτε θέματος.

Η Google υποστηρίζει ότι σπάνια προκύπτουν προβλήματα που επηρεάζουν το crawling και το indexing, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν ποτέ.

Τα προβλήματα αυτά η Google τα χαρακτηρίζει ως ‘widespread’.

Ένα ‘widespread’ πρόβλημα ωρίζεται ως:

“A widespread issue means there’s a systemic problem with a Search system affecting a large number of sites or Search users. Typically these kinds of issues are very visible externally, and internally the SREs’ monitoring and alerting mechanisms are working behind the scenes to flag the issues.”

Ένα τέτοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε τον Αύγουστο 2022 και η όλη κατάσταση θα μπορούσε να είχε λάβει καλύτερη διαχείριση αν υπήρχε ένα report όπως το Search Status Dashboard.

Τότε, χιλιάδες χρήστες ρωτούσαν στο Twitter αν η Google ήταν κάτω δημιουργώντας μια αναστάτωση σε χιλιάδες website owners αλλά και στο οικοσύστημα του SEO.

Το καλύτερο που μπορούσε να κάνει η Google για να διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις είναι να προσφέρει ένα προσβάσιμο σε όλους dashboard και να παρέχει πληροφορίες όταν αυτές είναι διαθέσιμες.

Google Search Status Dashboard – Πώς λειτουργεί

Η Google θα ενημερώνει μέσα από το Search Status Dashboard εντός μιας ώρας, όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα.

Το αρχικό σημείο του προβλήματος, όπως σημειώνεται στο dashboard, αναφέρεται στη στιγμή που η Google εντοπίζει το πρόβλημα και όχι απαραίτητα όταν αυτό ξεκινάει.

Η Google υπόσχεται να ενημερώνει για το πρόβλημα μέχρι και 12 ώρες από το πρώτο update.

Επιπλέον, η Google μπορεί να παρέχει πληροφορίες που βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος:

“Outside of the traditional status update you might see, we will also try to provide more information that might resolve the solution. For example, in the hypothetical scenario that the nameserver handling domain name resolution for millions of sites refuses Googlebot’s connection requests, we may post an update saying that changing nameservers may mitigate the issue sites are experiencing.”

Η Google θα μαρκάρει ένα πρόβλημα ως λυμένο όταν τα SREs επιβεβαιώνουν ότι έχουν εφαρμοστεί τα απαραίτητα μέτρα.

Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.