Το Engagement Rate των Social Media καναλιών πέφτει με μεγάλο ρυθμό

Το Engagement Rate των Social Media καναλιών πέφτει με μεγάλο ρυθμό

Το Rival IQ δημοσίευσε το ετήσιο Social Media Benchmark Report για το 2023, όπου brands σε 14 industries συγκρίνουν το social media performance τους έναντι άλλων ανταγωνιστικών brands στην ίδια κατηγορία.

Το dataset καλύπτει το social engagement σε Facebook, Instagram, TikTok και Twitter για 2,100 εταιρείες σε κλάοδυς που κυμαίνονται από food & beverage μέχρι tech.

Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι marketing experts και κυρίως αυτοί που δραστηριοποιούνται στα social media.

Συνολικό engagement

Μεταξύ 2019-2022 όλες οι βιομηχανίες παρουσίασαν πτώση στο συνολικό engagement σε Facebook, Instagram και Twitter.

Μόνο το Facebook και το Twitter παρουσίασαν μια μικρή αλλαγή στο engagement.

Για το Facebook, μειώθηκε στο 0,06% το 2021, διατηρώντας αυτό το ποσοστό και για το επόμενο έτος. Για το Twitter, σημείωσε πτώση 0,01% μεταξύ 2019-2022.

Οι αναρτήσεις που γίνονται σε εβδομαδιαίο επίπεδο με την πάροδο του χρόνου και για τα δύο κανάλια μειώθηκε από 5,8 σε 5 αναρτήσεις την εβδομάδα στο Facebook και από 5,4 σε 3,9 δημοσιεύσεις την εβδομάδα στο Twitter.

Από την άλλη, το Instagram σημείωσε πολύ μεγαλύτερη πτώση, από 1,22% σε 0,47%. Αλλά σε αντίθεση με το Facebook και το Twitter, οι εβδομαδιαίες αναρτήσεις σε αυτήν την πλατφόρμα έχουν αυξηθεί από 4,3 σε 4,5 αναρτήσεις την εβδομάδα.

Facebook engagement

Για όλα τα industries, το μέσο engagement rate per post στο Facebook ανά follower είναι 0.06%.

Ο μέσος αριθμός των εβδομαδιαίων αναρτήσεων για όλα τα industries είναι 5.04, ενώ το media posting είναι στις 73.5 φορές την εβδομάδα. Αυτό καθώς τα media companies και οι publishers δημοσιεύουν περιεχόμενο πιο συχνά από ότι τα brands.

Instagram engagement

Για όλα τα industries, το μέσο engagement rate per post στο Instagram ανά follower είναι 0.47%.

Ο μέσος αριθμός των εβδομαδιαίων αναρτήσεων για όλα τα industries είναι 4.6, με τις sports team να ποστάρουν περίπου 15.6 φορές κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα.

TikTok engagement

Το μέσο engagement rate per post ανά follower είναι 5.69%.

Ο μέσος αριθμός των εβδομαδιαίων αναρτήσεων για όλα τα industries είναι 1.75, με τα media sites να ποστάρουν 4.2 φορές την εβδομάδα.

Twitter engagement

Το μέσο engagement rate per post ανά follower είναι 0.035%.

Ο μέσος αριθμός των εβδομαδιαίων αναρτήσεων για όλα τα industries είναι 3.91, ενώ τα media sites κάνουν tweets 70.2 φορές την εβδομάδα.

Οι κορυφαίοι τύποι αναρτήσεων

Οι κορυφαίοι τύποι αναρτήσεων ανά social network και ανά industry διαφέρουν μεταξύ τους.

Photo και video posts έχουν το μεγαλύτερο engagement στο Facebook, ενώ τα link και status posts το μικρότερο.

Πηγή: Rival IQ, March 2023

Για το Instagram, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα brands θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους γύρω από Reels, carousels και photos. Τα video posts που δεν ανεβαίνουν ως Reels, τείνουν να έχουν το μικρότερο engagement.

Στο Twitter, τα posts με photos, videos και statuses εχουν το μεγαλύτερο engagement, ενώ τα Tweets με links τείνουν να έχουν το μικρότερο.

Τα κορυφαία hashtags

Τα hashtags διαφέρουν σημαντικά μεταξύ industries και platforms. Τα holiday hashtags τείνουν να δημιουργούν το μεγαλύτερο engagement σε όλα τα industires, ενώ τα contests και τα giveaways έχουν μειωθεί σε δημοτικότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: Rival IQ, March 2023

Συνοψίζοντας

Τι να κρατήσεις από αυτό το άρθρο;

Το βασικό στοιχείο είναι ότι από industry σε industry τα αποτελέσματα διαφέρουν, αυτό είναι γνωστό.

Ενώ στον κλάδο του food & beverage τα brands βλέπουν το μεγαλύτερο engagement με Instagram Reels, brands που δραστηριοποιούνται στο Education βλέπουν το μεγαλύτερο engagement με Instagram carousels.

Για να αξιοποιήσεις στο μέγιστο τη social media στρατηγική σου, βρες τρόπους να μετατρέψεις το περιεχόμενό σου στο format που έχει το καλύτερο engagement σε κάθε social network. Αυτό θα σου εξασφαλίσει ότι θα προσεγγίεις το κοινό σου με το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο που τείνει να απολαμβάνει!

Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.