Το ChatGPT δημιουργεί αξία $29 δις στο OpenAI

Το ChatGPT δημιουργεί αξία $29 δις στο OpenAI

Σύμφωνα με μια αναφορά από την Wall Street Journal, το ερευνητικό εργαστήριο OpenAI, ο προγραμματιστής του ChatGPT, εξετάζει μια προσφορά που θα αποτιμούσε την εταιρεία σε περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η προσφορά θα περιελάμβανε την αγορά συγκεκριμένου αριθμού μετοχών από υφιστάμενους μετόχους σε σταθερή τιμή και θα διπλασίαζε χονδρικά την αποτίμηση του OpenAI από μια προηγούμενη δημοπρασία που ολοκληρώθηκε το 2021, όταν η εταιρεία αποτιμήθηκε σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία φέρεται να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τα γνωστά venture capital firms Thrive Capital και Founders Fund. Αν περάσει, θα κάνει το OpenAI μια από τις πιο πολύτιμες startups στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σημαντική αύξηση της αξίας της εταιρείας πιθανότατα οφείλεται εν μέρει στην ευρεία δημοτικότητα του ChatGPT, το οποίο κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάθεσή του στο κοινό.

Δεδομένου ότι το πιο δημοφιλές προϊόν του OpenAI προσφέρεται δωρεάν, μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι η εταιρεία εκτιμάται τόσο πολύ.

Το OpenAI παράγει εκατομμύρια έσοδα πουλώντας το AI λογισμικό του σε προγραμματιστές. Το OpenAI παρέχει επί του παρόντος υπηρεσίες cloud στη Microsoft για εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν κείμενο, κώδικα και εικόνες χρησιμοποιώντας απλές οδηγίες.

Επιπλέον, ως ερευνητικός οργανισμός, το OpenAI χρηματοδοτείται μέσω ενός συνδυασμού δωρεών, χορηγιών και επιχορηγήσεων.

Μερικές από τις πηγές χρηματοδότησης του OpenAI περιλαμβάνουν εταιρείες όπως η Microsoft και μεμονωμένους entrepreneurs όπως ο Elon Musk και ο Sam Altman.

Το 2019, η Microsoft επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο OpenAI και η εταιρεία συζητούσε τη δυνατότητα πραγματοποίησης μιας πολύ μεγαλύτερης επένδυσης στην επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης, δυνητικά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με περαιτέρω επενδύσεις, το OpenAI μπορεί να εργαστεί για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας AI με άλλα προϊόντα της Microsoft.

Αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι η Microsoft σχεδιάζει να ενσωματώσει τεχνολογία AI από το chatbot ChatGPT του OpenAI στη μηχανή αναζήτησης Bing.

Η ενσωμάτωση ChatGPT θα επιτρέψει στο Bing να παρέχει πλήρεις προτάσεις ως απάντηση σε ερωτήματα αναζήτησης και όχι σε λίστες συνδέσμων.

Η νέα λειτουργία αναζήτησης αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέχρι τα τέλη Μαρτίου και μπορεί ενδεχομένως να δώσει στη Microsoft ένα πλεονέκτημα έναντι της Google.

Η συμφωνία του διαγωνισμού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και οι όροι ενδέχεται να αλλάξουν. Το OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της Wall Street Journal.

Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.