Τι είναι το ChatGPT και τι πρέπει να γνωρίζεις

Τι είναι το ChatGPT και τι πρέπει να γνωρίζεις

Είσαι και εσύ μέσα σε αυτούς που παρακολουθούν με ύφος “φτάνει, όχι άλλο” τα εκατοντάδες post στο LinkedIn σχετικά με το ChatGPT, αλλά δεν γνωρίζεις με απόλυτη σιγουριά τι μπορεί να είναι αυτό;

Είσαι στο σωστό μέρος, γιατί σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε περισσότερα για το τι είναι το διάσημο, πλέον, ChatGPT, πώς λειτουργεί και πώς ανοίγει το δρόμο στο μέλλον για περισσότερο humanized AI!

Το ChatGPT είναι το πιο πρόσφατο γλωσσικό μοντέλο, ένα Open AI (οι Altman, Musk και άλλοι επενδυτές της Silicon Valley δημιούργησαν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για έρευνα τεχνητής νοημοσύνης το 2015) που δημιουργήθηκε και εκπαιδεύτηκε αποκλειστικά για συνομιλίες / conversational engagements. Το Open AI του Sam Altman κυκλοφόρησε το ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου του 2022. Έκτοτε έχει κατακλύσει τη βιομηχανία της τεχνολογίας, το web αλλά και το digital marketing community.

Το πιο πρόσφατο chatbot από το OpenAI είναι σε θέση να κατανοεί την ανθρώπινη ομιλία και να παράγει σε βάθος γραφή που είναι κατάλληλη για να τη στείλεις σε έναν άλλο άνθρωπο – και αυτός να καταλάβει πλήρως το νόημα σαν να το έγραψε ένας άλλος άνθρωπος.

Ένα AI chatbot εργαλείο που ονομάζεται ChatGPT (generating pre-training) χρησιμοποιείται τώρα για την προσωμοίωση της αυτοματοποιημένης συνομιλία σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών.

Η εφαρμογή χρησιμεύει στην παρουσίαση πληροφοριών και στην απάντηση ερωτημάτων με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που θα συνέβαινε σε μια κανονική συνομιλία, ακριβώς επειδή έχει εκπαιδευτεί από τεχνητή νοημοσύνη και machine learning.

Πάμε να δούμε κάποιες παραπάνω πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα πάνω στο τι είναι και πώς λειτουργεί το ChatGPT.

1. Η επικοινωνία σε μορφή μιας τυπικής συνομιλίας

To GPT-3, η προηγούμενη έκδοση που είχε λανσαριστεί, είχε προκαλέσει μια σειρά ζητημάτων εντός των οργανισμών. Ορισμένες ερωτήσεις δεν μπορούσαν να απαντηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη και δεν ήταν σε θέση να συνδέσει γεγονότα. Ως εκ τούτου, ο τελικός χρήστης έπρεπε περιστασιακά να αλλάξει την ερώτησή σου, προσπαθώντας να αποσπάσει μια τελική απάντηση από την τεχνητή νοημοσύνη.

Θεωρητικά, ωστόσο, θα ήταν καλύτερο αν το ίδιο το AI μπορούσε να κάνει ερωτήσεις για να λάβει απαντήσεις, εάν δεν κατανοεί το ερώτημα, αντί να επαναδιατυπώνει το ερώτημα για να βοηθηθεί να καταλάβει καλύτερα αυτό που ζητάει ο χρήστης. Αυτή λοιπόν την κατεύθυνση ακολουθεί πλέον το ChatGPT.

2. Αξιοποιώντας τη δύναμη της ενισχυτικής μάθησης (Reinforcement learning)

Η προσέγγιση της συνομιλίας επιτρέπει στο ChatGPT να ανταποκρίνεται σε πιο δυναμικές αλληλεπιδράσεις, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να ρωτήσει κάτι παρά να απαντήσει. Σε αντίθεση με το ChatGPT, το οποίο έχει εκπαιδευτεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, το GPT-3 χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως από τον τελικό χρήστη για την έναρξη της αλληλεπίδρασης. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως ‘reinforcement learning from human learning’.

3. Ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται

Σε συγκεκριμένα παιχνίδια όπως το σκάκι, το Go, το πόκερ και τα παιχνίδια Atari, τα αποτελέσματα από τη χρήση αυτών των τεχνικών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Ακόμα κι αν το παιχνίδι έχει θέσει κανόνες και βραβεία, μια συζήτηση δεν έχει, επομένως το ανθρώπινο feedback είναι κρίσιμο σε αυτήν την κατάσταση.

Αυτό επιτέχθηκε κάνοντας μια ερώτηση σε ένα μοντέλο, δειγματίζοντας έναν αριθμό από τις απαντήσεις και στη συνέχεια επιτρέποντας σε έναν άνθρωπο να ταξινομήσει χειροκίνητα τις απαντήσεις. Μετά από αυτό, αυτές οι βαθμίδες χρησίμευσαν ως training data για το reward model. Το output του reward model θα βελτιωθεί στη συνέχεια με περαιτέρω εκπαίδευση ενός γλωσσικού μοντέλου που χρησιμοποιεί την μαθητική μάθηση για να αντιδρά σε ερωτήματα.

4. Είναι πολύ κοντά στο αντίστοιχο ‘αδερφάκι’ InstructGPT

Ως αποτέλεσμα του στυλ διαλόγου, το ChatGPT είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε follow-up ερωτήσεις, να αναγνωρίζει τα λάθη του, να αντικρούει ψευδείς υποθέσεις και να αρνείται ακατάλληλες προτάσεις. Το ChatGPT, ως όμοιο του InstructGPT, διδάσκεται να ακολουθεί τις οδηγίες στα μηνύματα προτροπής και να ανταποκρίνεται σε βάθος.

5. Ανταποκρίνεται στα πάντα!

Ως chatbot, το ChatGPT έχει εκπαιδευτεί να συμμετέχει σε μια συνομιλία. Σύμφωνα με το OpenAI, το ChatGPT μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλους τους τύπους γραφής, συμπεριλαμβανομένων των θεωρητικών δοκιμίων, των μαθηματικών λύσεων και ιστοριών. Μπορεί επίσης να απαντήσει σε follow-up ερωτήσεις και να παραδεχθεί όταν κάνει λάθος.

6. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης

Προσφέροντας στους χρήστες κάτι περισσότερο από απλά links για περιήγηση, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης αφού παρέχει απαντήσεις σε περίπλοκα προβλήματα. Δεν είναι απλώς ένα δυνατό debugging εργαλείο, αλλά μπορεί επίσης να διορθώσει το bug όταν κάνεις μια ερώτηση.

7. Η αντικατάσταση του ανθρώπου

Το πιο σημαντικό είναι ότι το ChatGPT έχει αποδείξει την ικανότητα δημιουργίας σύνθετου κώδικα Python και σύνθεσης δοκιμίων σε πανεπιστημιακό επίπεδο ως απάντηση σε μια προτροπή, εγείροντας ανησυχίες ότι μια τέτοια τεχνολογία μπορεί πιθανώς να αντικαταστήσει ανθρώπους στο μέλλον όπως δημοσιογράφους ή προγραμματιστές.

Ο Jason DeBolt, υπάλληλος της Amazon, έγραψε στο Twitter:

OpenAI’s ChatGPT can generate hundreds of lines of Python code to do multipart uploads of 100 GB files to an AWS S3 bucket from the phrase “Write Python code to upload a file to an AWS S3 bucket”.

Είναι ξεκάθαρη η εξέλιξη των AI και ML συστημάτων και η σταδιακή εισαγωγή τους σε πρακτικές της καθημερινής μας ζωής. Αν αναλογιστούμε πόσα άλλαξαν στη ζωή μας τις τελευταίες 2 δεκαετίες, με την επιτάχυνση της τεχνολογίας, το μέλλον επιφυλάσσεται ενδιαφέρον!

Μάθε περισσότερα για το ChatGPT και -γιατί όχι- κάνε του τις δικές σου ερωτήσεις εδώ.

Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.