Γιατί πρέπει να συνδυάσεις τα Social Media με το Email Marketing

email-marketing-kai-social-media

 Λέγεται πως για την επίτευξη των στόχων μας, πρέπει να συνεργαστούν μαζί, όλα τα marketing channels. Ωστόσο, το κάθε κοινωνικό μέσο δικτύωσης που χρησιμοποιείς αποτελεί μόνο το ένα κομμάτι από τη στρατηγική που θα ακολουθήσεις. Μάθε γιατί πρέπει να συνδυάσεις τα social media με το email marketing.

Το νόημα είναι να κινητοποιείς το κάθε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, αναλογιζόμενος σε ποιον τομέα αποδίδει καλύτερα. Αυτό σημαίνει δηλαδή, να γνωρίζεις τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα στο καθένα. Τα social media δεν αποτελούν το καταλληλότερο μέρος αν επιλέξεις να κάνεις direct sales και μετατροπές bottom-of-the-funnel, υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις –βλέπε Instagram.

 

Το νόημα είναι να κινητοποιείς το κάθε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, αναλογιζόμενος σε ποιον τομέα αποδίδει καλύτερα

 

Τι μπορούν να σου προσφέρουν τα social media;

 • Το χτίσιμο της αναγνωσιμότητας του brand σου
 • Την πιστότητα – loyalty ενός καταναλωτή προς το brand σου
 • Το να οδηγείς τους επισκέπτες στο website σου

Το πιο tricky κομμάτι των social media είναι πως δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος βλέπει τα μηνύματα σου. Facebook, Twitter και Instagram – όλα έχουν αλγορίθμους που περιορίζουν την εμβέλεια των μηνυμάτων σου. Θυμήσου, όλες αυτές οι πλατφόρμες έχουν πλέον εισαχθεί ως εταιρείες στο χρηματιστήριο και κύρια δραστηριότητά τους είναι η διαφήμιση.

Από την άλλη, το Email Marketing έχει μεγάλη διαφορά – μπορείς να ελέγξεις σχεδόν τα πάντα. Η διαφορά είναι πως τα posts των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, είναι γραμμένα με τέτοιον τρόπο, να δημιουργούν μία σχέση-δέσμευση, ενώ τα email (το θέμα, οι προτάσεις και το κύριο μέρος) είναι γραμμένα για να σε προτρέψουν να τα ανοίξεις και να κάνεις κλικ στους συνδέσμους.

Γιατί γίνεται αυτό;

Επειδή το email marketing χρησιμοποιείται :

 • Στο να χτίζει σχέσεις με τους πελάτες
 • Στην παροχή στοχευμένων μηνυμάτων
 • Στο να μετατρέπει τους συνδρομητές σε πελάτες
 • Στη διατήρηση του πελατολογίου

Το email marketing είναι το μέσο που αποδίδει το bottom-of-the-funnel, και είναι πολύ χρήσιμο, ώστε να προτρέψεις τους δέκτες των email σου να επισκεφθούν τη σελίδα σου. Γενικά, όταν κάποιος λαμβάνει ένα email επιθυμεί να δει κάποια προσφορά. Ας τους καλύψουμε λοιπόν αυτή την επιθυμία.

Πώς όμως μπορούν να συνδυαστούν τα social media και τα email;

Συνδύασέ τα

Χρησιμοποίησε τα social media εκεί που το email marketing είναι μη αποτελεσματικό – και το αντίστροφο. Χρησιμοποίησε το ένα, για να «χτίσεις» το άλλο. Μπορείς να συνδυάσεις αυτά τα δύο εργαλεία marketing με τους εξής τρόπους:

 1. Χρησιμοποίησε τα post στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τις διαφημίσεις για να βελτιώσεις το lead magnet . Κάτι το οποίο θα αυξήσει τη λίστα εγγεγραμμένων αλλά και των χρηστών, στη σελίδα σου.
 2. Χρησιμοποίησε τα apps -βλέπε Facebook-, έτσι ώστε να επιτρέπεις την άμεση εγγραφή στη σελίδα σου μέσω του προσωπικού προφίλ του καθενός.
 3. Να περιλαμβάνεις πάντα στα email σου τα social media στα οποία μπορούν να σε βρουν.
 4. Δημιούργησε ειδικές προσφορές για τους εγγεγραμμένους στη σελίδα σου αλλά και για τους followers. Μη ξεχνάς, ο στόχος είναι να εγγραφούν στη σελίδα σου ή έστω να σε ακολουθήσουν.
 5. Χρησιμοποίησε τις διαφημίσεις στα social media έχοντας ως target group τους συνδρομητές του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου, με σκοπό να τους κατευθύνεις στη σελίδα/προϊόν που επιθυμείς.

Είναι σχετικά εύκολο είτε μέσω των social media, είτε μέσω των email να έρθεις σε επαφή με τον υποψήφιο πελάτη και να πετύχεις την επιθυμητή πώληση. Γιατί αναμφισβήτητα, αυτός είναι ο τελικός στόχος, η αγορά του προϊόντος – υπηρεσίας που προσφέρεις.

Μοίρασε το Περιεχόμενο

Αυτό μπορεί να μοιάζει προφανές στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας marketing. Θα χρησιμοποιείς το ίδιο περιεχόμενο προσαρμοσμένο όμως στο κάθε μέσο. Έτσι το μήνυμα παραμένει κατανοητό και αναγνωρίσιμο. Στόχος είναι να παραμείνει το επιθυμητό περιεχόμενο.

Το ένα μέσο δεν είναι καλύτερο από το άλλο

Τόσο το email marketing όσο και ta social media είναι απαραίτητα για μια πετυχημένη καμπάνια digital marketing.  Το καθένα, έχει τις δικές του δυνάμεις αλλά και αδυναμίες. ‘Έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο «οικοσύστημα του marketing».

Ελίνα Παπαδοπούλου
Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Μάρκετινκ και Διοίκησης Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κατέχοντας την πιστοποιημένη εξειδίκευση στη Διαφήμιση στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης και στις Μηχανές Αναζήτησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Ελίνα Παπαδοπούλου ασχολείται ενεργά με τον χώρο του Digital Marketing.