Στη βιασύνη να χρησιμοποιήσουν το generative AI για σκοπούς marketing, οι οργανισμοί έχουν παραβλέψει ένα σημαντικό πράγμα: την εκπαίδευση.
Πολλοί μπορούν να υποθέσουν ότι οι marketers δεν την χρειάζονται, επειδή το genAI χρησιμοποιεί φυσική γλώσσα.
Ωστόσο, το να μπορείς να επικοινωνείς με μια τεχνολογία και το να ξέρεις πώς να τη χρησιμοποιείς, είναι πολύ διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους.
Μια έκθεση του 2024 από το The Marketing AI Institute διαπίστωσε ότι παρόλο που το 99% των marketers αναφέρει ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, το 67% λέει ότι η έλλειψη εκπαίδευσης παραμένει εμπόδιο για την υιοθέτησή του στην αγορά.
Χωρίς την υποστήριξη του ίδιου του οργανισμού, η εκπαίδευση εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.
Ποιες δεξιότητες χρειαζόμαστε, λοιπόν, και που μπορούμε να τις βρούμε;
Τα καλά νέα είναι ότι ήδη είσαι expert στο πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις.
Το νούμερο ένα skill που χρειάζεσαι είναι το expertise σε οτιδήποτε και αν κάνεις. Καθώς τα μοντέλα γίνονται όλο και πιο έξυπνα, κάνουν λάθη που είναι δύσκολο να εντοπιστούν αν δεν έχεις εξειδίκευση.
Αυτή η εξειδίκευση και η κατανόηση των στόχων του οργανισμού στον οποίο βρίσκεσαι είναι το κλειδί για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων.
Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεσαι είναι μια βασική γνώση για το πώς λειτουργεί το AI. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές καλές πηγές και, μάλιστα, δωρεάν!
Εκπαίδευση στο AI – ξεκινάμε από τα βασικά
Μπορείς να κάνεις τα εισαγωγικά στο στο AI και τα LLMs με κάποια άρθρα της Google και της OpenAI.
Το YouTube έχει, επίσης, αρκετά εκπαιδευτικά βίντεο, τόσα πολλά που δύσκολα μπορεί να φιλτράρει κανείς ποια έχουν αξία και ποια όχι.
Παρακάτω, θα βρεις τρία Reddit Subreddits όπου μπορείς να αναζητήσεις recommendations:
Δωρεάν courses σε Harvard και MIT
Υπάρχουν επίσης δωρεάν εισαγωγικά courses στο AI από μερικά από τα καλύτερα ιδρύματα στον κόσμο.
Τα courses του MIT περιλαμβάνουν:
Στη συνέχεια, θα θέλεις να εστιάσεις στο optimization των prompts σου, γνωστό και ως prompt engineering. Και πάλι, πολλοί οργανισμοί παγκόσμιας εμβέλειας προσφέρουν δωρεάν courses για αυτό:
- Vanderbilt Prompt Engineering for ChatGPT
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά ιδρύματα προσφέρουν μαθήματα επί πληρωμή που παρέχουν πιστοποίηση σε όλες αυτές τις δεξιότητες. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα αποκαλύψει μαθήματα που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη για marketers.
Από την θεωρία, στην πράξη
Αν και όλες αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες, υπάρχει ένα πράγμα που μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις τώρα: Να πειραματιστείς με τα διαφορετικά μοντέλα AI. Είναι απλό, κάνε ερωτήσεις – για αυτό είναι εκεί.
Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:
- Όταν δουλεύεις με AI-generated content, βοηθάει να πειραματιστείς με διαφορετικά prompting στυλ για να δεις πώς αλλάζουν οι απαντήσεις. Μπορείς να πας σε κάτι γενικό όπως “Write a blog post,” ή να γίνεις πιο συγκεκριμένος με το “Write a 1000-word blog post on SEO in SaaS marketing with real examples.”
- Δοκίμασε τα λεγόμενα role-based prompts, όπως να ζητήσεις από το AI να ενεργήσει ως ένας content marketing specialist και να δημιουργήσει ένα post για το LinkedIn σχετικά με AI trends. Μπορείς επίσης να βελτιώσεις τις απαντήσεις βήμα προς βήμα – αρχίζοντας με ένα γενικό αίτημα και τροποποιώντας το με βάση τα follow-ups σου.
- Δώσε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο το AI προσαρμόζεται με βάση τον τόνο, το στυλ και τη δομή. Για παράδειγμα, το να ζητάς έναν casual τόνο σε σύγκριση με έναν πιο formal, μπορεί να αλλάξει εντελώς την αίσθηση της απάντησης. Η παροχή συγκεκριμένων guidelines – όπως “Follow this format: A, B, C”- βοηθάει στο outpt, ενώ revision requests όπως “Rewrite this with longer CTA” μπορούν να κάνουν το περιεχόμενο πιο αποτελεσματικό.
- Τα AI εργαλεία σου επιτρέπουν επίσης να προσαρμόζεις τις ρυθμίσεις για να τελειοποιήσεις τις απαντήσεις. Υπάρχουν ρυθμίσεις όπως το “Temperature” που ελέγχει τη δημιουργικότητα – οι χαμηλότερες τιμές τη διατηρούν πιο εστιασμένη και ακριβή, ενώ οι υψηλότερες τιμές την καθιστούν πιο δημιουργική. Το Top-P (nucleus sampling) φιλτράρει λέξεις που είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιηθούν, επηρεάζοντας τη συνοχή και την ποικιλία. Παίζοντας με αυτές τις ρυθμίσεις μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις περιεχόμενο που δημιουργείται από AI και ταιριάζει στις ανάγκες σου.
«Χρειαζόμαστε ένα εργατικό δυναμικό πολύ πιο μορφωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, ανθρώπους που νιώθουν άνετα με αυτό που μπορεί να κάνει», δήλωσε ο Paul Roetzer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του The AI Marketing Institute. «Πώς μπορώ να βρω πράγματα που κάνω καθημερινά και να εντοπίσω τρόπους χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτά τα πράγματα; Και αν έχεις αυτό το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, τότε αυτοί οι άνθρωποι που είναι experts στον τομέα τους, θα καταλάβουν πώς να το εφαρμόσουν».