Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τα βασικά της δημιουργίας ενός Social Media διαγωνισμού πριν ξεκινήσεις τα πρώτα σου βήματα για την ανάπτυξη της καμπάνιας.

Η επιτυχία των social media διαγωνισμών δεν βασίζεται πια στον αριθμό των followers που έχει μια business page, αλλά στον αριθμό των ατόμων που αλληλεπιδρούν με το εκάστοτε brand.  Οι διαγωνισμοί στα social media, τα sweepstakes και τα giveaways γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, με στόχο την επίτευξη του brand awareness σε δυνητικούς πελάτες.

Παλαιότερα οι επιχειρήσεις προωθούσαν προϊόντα υψηλής αξίας με σκοπό να προσελκύσουν πελάτες, πλέον οι διαγωνισμοί έχουν εξελιχθεί σε μια omni-channel marketing ευκαιρία, αναπτύσσοντας την online παρουσία των επιχειρήσεων και την αναγνώριση του brand name τους.

Οφέλη των διαγωνισμών στα Social Media

Τα οφέλη των διαγωνισμών των social media αλλά και των κληρώσεων, ολοένα και αυξάνονται, όπως παρατηρείται και σε κάθε viral campaign που πραγματοποιείται. Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικοί τρόποι με τους οποίους το brand σου μπορεί να γίνει γνωστό, μέσω των διαγωνισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

1. Brand Engagement

Δε μας ενδιαφέρει πλέον σε ποιον αρέσει η σελίδα σου – και ούτε εσένα θα έπρεπε να ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει όμως, η απήχηση που έχουν τα post, καθώς και το ποιος εμπλέκεται με το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων σου. Επίσης, ένας διαγωνισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις τις ευκαιρίες αλληλεπίδρασης.

Το brand engagement είναι η διαδικασία του σχηματισμού μιας συναισθηματικής ή λογικής προσκόλλησης μεταξύ ενός ατόμου και ενός brand. Αποτελείται από μια πτυχή του brand management.

Το brand engagement αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέσο μέτρησης απόδοσης.

2. Ευκαιρίες Remarketing

Το να ζητάς από τους συμμετέχοντες να σου παρέχουν πληροφορίες γι αυτούς είναι ίσως η πιο γνωστή απαίτηση όταν δημιουργείς ένα διαγωνισμό. Το να αποκτήσεις τα email αυτών των ατόμων, αυτομάτως δημιουργεί ευκαιρίες remarketing. Μπορείς δηλαδή, να φτιάξεις μία λίστα με email η οποία θα είναι βασισμένη στα άτομα που έλαβαν μέρος στις κληρώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσεις να αλληλεπιδράς μαζί τους ακόμα και μετά τη λήξη του διαγωνισμού.

3. Αύξησε την Αξία του Brand σου

H αλληλεπίδραση με το κοινό μέσω του user-generated content σου επιτρέπει να συγκεντρώσεις διάφορα στοιχεία για το brand σου, βασισμένα στη γνώμη και τη συμπεριφορά του κοινού σου.

User-generated Content (UGC) ορίζεται οποιαδήποτε μορφή περιεχομένου, όπως blogs, wikis, forums, posts, tweets, video, audio και άλλες μορφές media που δημιουργήθηκαν από τους χρήστες ενός online συστήματος ή υπηρεσίας, και διατίθενται συχνά στα social media.

Έτσι, με την άδεια του κοινού, μπορείς στη συνέχεια να διαθέσεις αυτό το περιεχόμενο και να το χρησιμοποιήσεις για να διαφημιστείς σε περισσότερες πλατφόρμες marketing. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αποτελέσματα ενός photo sharing διαγωνισμού στα social media posts, στο blog ή αναλόγως και με τον κλάδο σου, να ενσωματώσεις τα στοιχεία στην ιστοσελίδα σου.

Είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή στα «συμφέροντα» και στους «περιορισμούς» της μάρκας σου κατά την αυτόματη ενσωμάτωση του user – generated content (UGC) στο website σου. Εάν π.χ υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας ή «ευαίσθητο υλικό» γύρω από το προϊόν ή την επιχείρηση, τότε δε θέλεις να διακινδυνεύσεις από οποιοδήποτε παράνομο περιεχόμενο που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα σου. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν manually που θα εμφανίζεται το UGC.

4. Προσφορές Brand  Cross – Channel

Ο γενικός στόχος των διαγωνισμών, των sweepstakes ή των giveaway θα πρέπει να είναι η επέκταση της εμβέλειας του brand, έχοντας σαν τελικό στόχο την αναγνώριση της μάρκας σου.

Για να δημιουργήσεις μία αληθινή καμπάνια omni – channel, θα πρέπει να ωθήσεις την προβολή της σε πολλά – αν όχι σε όλα τα κανάλια marketing. Ακόμα κι αν ο διαγωνισμός βασίζεται μόνο στο Instagram, καλό είναι να ενθαρρύνεις το κοινό σου και μέσω Facebook ή Twitter για να συμμετάσχουν. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο, το κοινό σου θα αρχίσει να πλοηγείται και στις υπόλοιπες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του brand, αυξάνοντας κατά πολύ το brand engagement.

Σχεδιάζοντας την Καμπάνια σου

Σε κάθε μέσο marketing, υπάρχει πολλή πληροφορία διάσπαρτη για το σχεδιασμό και την προετοιμασία μιας καμπάνιας που πρέπει να πραγματοποιηθεί, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Εδώ βρίσκονται κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την εκτέλεση της καμπάνιας στα social media.

1. Διάλεξε το Βραβείο σου

Συνεχίζοντας τη μετάβαση μακριά από spam διαγωνισμούς και giveaways, θέλεις η καμπάνια σου να είναι: α) καλά μελετημένη και β) να εξυπηρετεί ένα πραγματικό σκοπό για το brand σου. Το βραβείο που θα προσφέρεις στους συμμετέχοντες θα πρέπει να έχει 2 σημαντικά στοιχεία – να είναι σχετικό με το brand σου και ταυτόχρονα συναρπαστικό.

Το να προσφέρεις στους συμμετέχοντες ένα ταξίδι ή την ευκαιρία να εμφανιστεί σε ένα διαφημιστικό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να εισάγουν απλά το email τους και να μπουν στην κλήρωση να κερδίσουν ένα άσχετο βραβείο π.χ ένα iPad.

Είναι σημαντικό για το κοινό να ενθουσιαστεί με το βραβείο, γι’ αυτό πρέπει να προσφέρεις κάτι μοναδικό που θα έχει ένας χρήστης την ευκαιρία να το κερδίσει μόνο αν αλληλεπιδράσει με το brand σου.

2. Περιέγραψε τους στόχους σου

Τι πραγματικά ψάχνεις να επιτύχεις; Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τους στόχους σου και να σχεδιάσεις τη στρατηγική σου γύρω από αυτούς. Αναμφισβήτητα, αυτό που ζητάμε είναι να δημιουργηθεί “ντόρος” γύρω από το brand name κατά τη διάρκεια μιας καμπάνιας marketing, με μακροχρόνια αποτελέσματα αναγνωρισιμότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις στο “χαλαρό” έναν συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Ωστόσο, εάν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος που το brand σου θέλει να πετύχει μέσω της διαδικασίας αυτής, βεβαιώσου ότι σκιαγραφείται με τον σωστό τρόπο, ώστε να μπορείς να τον ενσωματώσεις στα σχέδια σου.

3. Ανέλυσε τους πόρους σου

Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχεις την πολυτέλεια να διαθέσεις μιας πολυπληθή ομάδα για την δημιουργία ενός διαγωνισμού στα social media. Στη περίπτωση που αναλαμβάνεις την ανάπτυξη ενός social media διαγωνισμού μόνος σου, η επικέντρωση στο user-generated content ή σε επώνυμα hashtags θα αποτελούσε την βέλτιστη και πιο σύντομη λύση.

Για να έχεις μια επιτυχημένη καμπάνια, πρέπει να είσαι ρεαλιστής σχετικά με το τι μπορείς εσύ ή η ομάδα σου να επιτύχει, καθώς και τι είδους βοήθεια ή πόρους θα χρειαστείς από το κοινό σου. Η σωστή προετοιμασία θα αποτρέψει τυχόν λάθη ή σφάλματα που μπορεί να συμβούν στη μέση της καμπάνιας.

Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό, είναι η σωστή χρήση και κατανομή του budget. Σχεδόν τα πάντα, εξαρτώνται από αυτό. Για να το αξιοποιήσεις σωστά, βεβαιώσου ότι έχεις αρκετές πληροφορίες για να στοχοποιήσεις σωστά το κοινό σου και να γλιτώσεις από περιττά έξοδα που μπορεί να προκαλέσει το group targeting.

4. Κάλυψε τις βάσεις σου

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, η νομιμότητα μπορεί να έρθει στο προσκήνιο πολλές φορές κατά τη δημιουργία ενός διαγωνισμού online. Κάλυψε τις βάσεις σου έξυπνα, για να αποτρέψεις οποιοδήποτε πρόβλημα για την επιχείρησή σου κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Προφανώς θα θέλεις να αποφύγεις οτιδήποτε ανεπιθύμητο και ενάντια στο νόμο, αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που η επιχείρησή σου θα πρέπει να γνωρίζει κατά το σχεδιασμό της προώθησης.

Βεβαιώσου ότι η καμπάνια σου είναι νόμιμη και εντός των περιορισμών της πολιτικής του δικτύου στο οποίο τρέχεις των διαγωνισμό. Κάθε πλατφόρμα των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει τους δικούς της κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να γνωρίζεις και να ακολουθείς, προκειμένου ο διαγωνισμός σου να είναι επιτυχής. Κάθε δίκτυο, πολιτεία και χώρα μπορεί να έχει κενά στα οποία δε θέλεις να πιαστείς. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, είναι καλύτερο για το brand σου να είσαι πολύ προσεκτικός.

Takeaways

Σίγουρα θέλεις να εξασφαλίσεις ότι όλες οι κινήσεις marketing έχουν ως στόχο, να εξυπηρετήσουν ένα σκοπό για το brand σου. Εκτός από το να γίνει γνωστό το όνομα της επιχείρησής σου, θέλεις να παρέχεις αξία στο κοινό σου και να συνεργαστείς μαζί του με έναν τρόπο που ανοίγει πόρτες για το μέλλον των digital marketing καμπανιών.

Oι διαγωνισμοί των social media campaigns πρέπει να είναι καλά μελετημένοι. Πρέπει να παρέχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για το brand, όσο θα συγκεντρώνεις στοιχεία και δεδομένα από το κοινό σου. Οι διαγωνισμοί από μόνοι τους είναι συναρπαστικοί, ωστόσο θα πρέπει να εξυπηρετούν ένα ανώτερο σκοπό και να δημιουργούν μια μακροπρόθεσμη σχέση με το brand σου πολύ καιρό αφού τα βραβεία έχουν διανεμηθεί.

Ελίνα Παπαδοπούλου
Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Μάρκετινκ και Διοίκησης Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κατέχοντας την πιστοποιημένη εξειδίκευση στη Διαφήμιση στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης και στις Μηχανές Αναζήτησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Ελίνα Παπαδοπούλου ασχολείται ενεργά με τον χώρο του Digital Marketing.