Κρίση ταυτότητας για το Snapchat;

Snapchat Logo

Ξέχνα ότι γνώριζες μέχρι τώρα για το Snapchat. Το νέο χαρακτηριστικό της εφαρμογής μας παρουσιάζει την επιλογή Memories για την αποθήκευση των Snaps.

Το Snapchat έγινε γνωστό για τον εφήμερο χαρακτήρα των αναρτήσεων του, κι αυτή η προσωρινότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ταυτότητας του, αποτελώντας τον λόγο που έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση στις νεαρές ηλικίες.

Αποφάσισε όμως να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες του να αποθηκεύουν και να αρχειοθετούν τα posts τους με την επιλογή Memories. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η επιλογή Memories είναι ένας καινούργιος τρόπος να αποθηκεύεις Snaps και Stories στην εφαρμογή. Είναι μία προσωπική συλλογή από τις αγαπημένες σου στιγμές κάτω από την κάμερα της οθόνης»

Το μόνο που έχει κάποιος να κάνει για να έχει πρόσβαση στην επιλογή Memories, είναι να «σύρει» προς τα επάνω την κάμερα. Πολύ εύκολα, μπορεί κανείς να ψάξει και τα αποθηκευμένα Snaps χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ενώ μπορεί το ίδιο εύκολα να δημιουργήσει νέα stories από παλιότερα Snaps.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, παρέχεται κι η δυνατότητα αποστολής Snaps σε φίλους από την επιλογή Memories. Οι παλαιότερες αναρτήσεις θα ξεχωρίζουν, καθώς θα παρουσιάζονται μ’ ένα πλαίσιο γύρω τους.

Ωστόσο δεν αποθηκεύονται όλες οι εικόνες και τα βίντεο, παρά μόνο αυτά που χρησιμοποιούνται σε ένα Story ή στην επιλογή My Eyes Only, μία κατηγορία μέσα στην επιλογή Memories που προστατεύει τα Snaps από αυτούς που δεν επιθυμεί κάποιος να τα δει.

Δες εδώ πως ακριβώς λειτουργεί το νέο feature του Snapchat

Η επιλογή Memories θα λανσαριστεί σε όλους τους χρήστες μέσα στον επόμενο μήνα. Πρόκειται για μία κρίσιμη αλλαγή για την εφαρμογή, η οποία αντιτίθεται με τον εφήμερο χαρακτήρα, τον αυθορμητισμό και την αμεσότητά, που την έκανε τόσο προσιτή στους χρήστες.

Οι χρήστες που βρήκαν στην «προσωρινότητα» του Snapchat μία εναλλακτική επιλογή επικοινωνίας, η οποία τους επέτρεπε να ποστάρουν οτιδήποτε επιθυμούσαν, χωρίς αυτό να μένει στο ιστορικό τους.

Φυσικά σε μία πρώτη ανάλυση δημιουργείται η ανησυχία ότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία των Snapchatters.

Όμως μία κοινότητα 150 εκατομμυρίων χρηστών που ανταλλάσσει καθημερινά φωτογραφίες, βίντεο και προσωπικά δεδομένα μέσω της εφαρμογής, δεν πρόκειται να επηρεαστεί, εφόσον μάλιστα το νέο χαρακτηριστικό που προσφέρει το δημοφιλές social media κανάλι, δίνει την επιλογή στον χρήστη για το αν θα τo χρησιμοποιήσει ή όχι.

Η Μαριάνθη Αδαμοπούλου ευρισκόμενη σε επαφή από μικρή ηλικία με το χώρο του διαδικτύου και των social media, παρακολουθεί με ενθουσιασμό την εξέλιξη και τις δυνατότητες που αυτά προσφέρουν σε ατομικό και επιχειρησιακό επίπεδο.