Πώς να Δημιουργήσεις και να Αξιοποιήσεις Instagram Collections

Πώς να Δημιουργήσεις και να Αξιοποιήσεις Instagram Collections

Συνηθίζεις να αποθηκεύεις δημοσιεύσεις από το Instagram;

Τι θα έλεγες αν έβρισκες έναν τρόπο για να αποθηκεύσεις και να οργανώσεις όλες τις δημοσιεύσεις που θες και να τις χρησιμοποιήσεις στη marketing στρατηγική σου;

Σε  αυτό το άρθρο θα μάθεις πώς μπορείς να δημιουργήσεις ιδιωτικές συλλογές στο Instagram για να αποθηκεύεις και να οργανώνεις τις δημοσιεύσεις σου.

Γιατί Instagram Collections;

Όταν αποθηκεύεις δημοσιεύσεις στο Instagram για να τις δεις αργότερα, προστίθενται σε ένα ιδιωτικό χώρο στο profile σου.

Το Instagram σου επιτρέπει να οργανώνεις τις αποθηκευμένες δημοσιεύσεις σου σε ξεχωριστές συλλογές για να διευκολύνεις την εύρεση αυτού που ψάχνεις.

Παρακάτω, θα δεις μερικούς τρόπους που τα Instagram Collections μπορούν να αποδειχθούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους social media marketers.

  • Ανάλυση του ανταγωνισμού

Τα Instagram Collections μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις ανάλυση των ανταγωνιστών σου χωρίς να χρειάζεται να επενδύσεις χρήματα.

Ψάξε για μεγάλα και γνωστά brands ή τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα σου και αποθήκευσε τις σχετικές δημοσιεύσεις τους στη συλλογή σου.

Η ανάλυση των δημοσιεύσεων (οι οποίες θα είναι πλέον σε ένα οργανωμένο μέρος) θα σε βοηθήσει να μείνεις up to date σχετικά με το τι μοιράζονται οι ανταγωνιστές σου και το πώς επικοινωνούν με το κοινό τους.

Μπορείς επίσης να δεις αν οι δικές σου δημοσιεύσεις είναι το ίδιο ελκυστικές με αυτές των ανταγωνιστών σου.

  • Engagement  

Τα Collections μπορούν να σε βοηθήσουν στο engagement με τους followers σου στο Instagram. Μπορείς να αποθηκεύσεις όποια αναφορά γίνεται στο brand ή στο προϊόν σου σε ένα collection.Instagram collections - engagement

Έχοντας μαζεμένες όλες τις θετικές αναφορές σε ένα μέρος, θα διευκολυνθείς στην παρακολούθηση των ατόμων που σε ακολουθούν και μπορείς επικοινωνήσεις μαζί τους μελλοντικά για να αναπτύξεις τις σχέσεις σου μαζί τους.

  • Διαχείριση UserGenerated Content

Μια συλλογή με αναφορές είναι ένας εύχρηστος τρόπος για τη διαχείριση περιεχομένου που παράγεται από τους χρήστες (User-Generated Content -UGC).

Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις μια ξεχωριστή συλλογή UGC για την οποία θα έχεις άδεια να την διαχειρίζεσαι, ώστε να συμμορφώνεσαι με τους όρους χρήσης του Instagram.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι εργάζεσαι σε ένα κατάστημα οπτικών και προωθείς ένα συγκεκριμένο σχέδιο γυαλιών ηλίου. Παρατηρείς ότι κάποιος χρήστης σε έχει επισημάνει σε μια φωτογραφία, μοιράζοντας μια προσωπική στιγμή που φοράει το δικό σου σχέδιο γυαλιών ηλίου. Με το να σώσεις τη δημοσίευση αυτή, μπορείς εύκολα να επικοινωνήσεις με το χρήστη και να χρησιμοποιήσεις τη δημοσίευσή του ως υλικό για marketing.

  • Άντλησε έμπνευση και βρες νέες ιδέες

Τέλος, μπορείς να αποθηκεύσεις εικόνες του Instagram στη προσωπική σου συλλογή «έμπνευσης» και ιδεών. Αναζήτησε εικόνες και βίντεο που είναι συμβατά με την εικόνα του brand που θες να προβάλλεις. Χρησιμοποίησε τις εικόνες που έχεις συλλέξει για να δημιουργήσεις νέες ιδέες marketing για τις καμπάνιες σου.

Δες πώς μπορείς να δημιουργήσεις και να χρησιμοποιήσεις Instagram Collections:

1. Ρύθμιση Standard Category Collections

Μπορείς να δημιουργήσεις ιδιωτικές συλλογές με δύο τρόπους: προτού βρεις ένα post που θέλεις να αποθηκεύσεις σε μια συλλογή, ή την ίδια στιγμή που βρεις μια φωτογραφία ή ένα βίντεο που μπορεί σε ενδιαφέρει.

Εάν γνωρίζεις ήδη τις κατηγορίες φωτογραφιών και βίντεο που θέλεις να αποθηκεύσεις, μπορείς να ξεκινήσεις να δημιουργείς τις συλλογές σου τώρα.

Για να ξεκινήσεις, πήγαινε στο profile σου και πάτησε το εικονίδιο bookmark.

Instagram collections bookmark iconΣτην οθόνη Saved που θα εμφανιστεί, πάτησε το σύμβολο + που εμφανίζεται στην πάνω δεξιά γωνία.

Instagram collections saved screenΣτην οθόνη New Collection, ονόμασε τη συλλογή με το όνομα που θα σε βοηθήσει να θυμάσαι το τι θα αποθηκεύσεις εκεί.

Για παράδειγμα, μπορείς να δώσεις το όνομα της συλλογής ‘Ανταγωνιστές, ‘Motivation’ ή ‘Content’.

Όταν είσαι έτοιμος, πάτα το Next.

instagram collections given nameΣτην επόμενη οθόνη, το Instagram σου εμφανίζει όλα τα posts που έχεις σώσει με το bookmark feature.

Πάτησε σε οποιαδήποτε δημοσίευση για να την προσθέσεις στη συλλογή σου.

Instagram collections save photosΌταν τελειώσεις, πάτησε το Done. Τότε θα δεις μια οθόνη που εμφανίζει όλες τις συλλογές σου στο Instagram.

2. Δημιούργησε ένα Collection καθώς αποθηκεύεις μια δημοσίευση

Εάν βρεις μια δημοσίευση που θες να αποθηκεύσεις αλλά δεν έχεις μια ήδη έτοιμη συλλογή, μπορείς να τη δημιουργήσεις εκείνη τη στιγμή.

Για να το πετύχεις αυτό, πάτησε παρατεταμένα το bookmark icon για τη δημοσίευση που θες να αποθηκεύσεις.

Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, πληκτρολόγησε ένα όνομα για τη συλλογή και πάτησε το Done.

Instagram collections name

Το Instagram τότε θα εμφανίσει ένα notification που αναφέρει “Saved to [collection]” όπου επιβεβαιώνει ότι η εικόνα αποθηκεύτηκε στη συλλογή σου.

3. Αποθήκευσε μια δημοσίευση σε μια ήδη υπάρχουσα συλλογή

Για να αποθηκεύσεις ένα Instagram βίντεο ή μια εικόνα σε μια συλλογή που έχεις δημιουργήσει, πάτησε παρατεταμένα το bookmark icon που υπάρχει στη δημοσίευση.

Στη Save To οθόνη που θα εμφανιστεί, επέλεξε τη συλλογή που θες να αποθηκεύσεις τη δημοσίευση.

instagram collections import to collection

Ένα notification θα επιβεβαιώσει ότι αποθήκευσες επιτυχώς τη δημοσίευση.

Εάν πατήσεις (όχι παρατεταμένα) το bookmark icon σε μια δημοσίευση, τότε αυτή θα αποθηκευτεί σε ένα ιδιωτικό section του Instagram profile σου.

Ωστόσο, θα χρειαστεί να κάνεις ένα επιπλέον βήμα για να προσθέσεις τη δημοσίευση σε μια συλλογή.

Για να βρεις την αποθηκευμένη δημοσίευση, άνοιξε την οθόνη  του profile σου και πάτησε το bookmark icon για να εμφανίσεις τις αποθηκευμένες δημοσιεύσεις σου. Βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει την καρτέλα All.

Στο νέο tab, πάτησε στη δημοσίευση που θες να προσθέσεις στη συλλογή.

Το Instagram τότε θα εμφανίσει τη δημοσίευση αυτή. Πάτησε παρατεταμένα στο bookmark icon της δημοσίευσης για να το οργανώσεις μέσα στη συλλογή.

Μπορείς επίσης να αποθηκεύσεις δημοσιεύσεις σε πολλαπλές συλλογές.

Εναλλακτικά, άνοιξε τη συλλογή μέσω του bookmark icon στο profile σου.

Εάν πατήσεις τις τρεις τελίτσες στην άνω δεξιά γωνία, θα δεις την επιλογή να προσθέσεις ή να επεξεργαστείς τη συλλογή σου.

Πάτησε το Add to Collection για να δεις όλες τις αποθηκευμένες δημοσιεύσεις σου που δεν είναι ήδη μέρος της συλλογής.

Τώρα επέλεξε τις δημοσιεύσεις που θες να προσθέσεις στη συλλογή σου και πάτησε Done.

Εάν κατά λάθος αποθηκεύσεις μια δημοσίευση στη λάθος συλλογή, άνοιξε τη δημοσίευση αυτή.

Θα παρατηρήσεις ότι το bookmark icon της δημοσίευσης είναι μαύρο, που σημαίνει ότι ήδη έχεις αποθηκεύσει αυτή τη δημοσίευση.

Πάτησε παρατεταμένα το εικονίδιο και το Save To θα εμφανίσει ένα checkbox σε κάθε συλλογή που εμφανίζεται αυτή η δημοσίευση.

Πάτησε σε μια συλλογή για να αφαιρέσεις τη δημοσίευση.

Takeaway

Η δημιουργία προσωπικών συλλογών στο Instagram είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία και θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο αποτελεσματικό competitor analysis, καθώς και να παρακολουθείς όλα τα mentions γύρω από το brand σου (χωρίς να ξοδέψεις ούτε «δραχμή»).

Grow Digital Team
Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.