Το Performance Marketing το πιο κρίσιμο στοιχείο σήμερα σύμφωνα με τους marketers

Το Performance Marketing το πιο κρίσιμο στοιχείο σήμερα σύμφωνα με τους marketers

Σήμερα, ο κλάδος του marketing θεωρεί ότι τα performance-driven paid media αποτελούν την πιο σημαντική επένδυση και τον πιο κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας, σε σχέση με το παραδοσιακό brand advertising, σύμφωνα με τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες.

Αλλά αυτή η κατάληξη έρχεται μαζί με ένα plot twist.

Και τα δύο αυξάνονται σε σημασία, αντί να κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία μελέτη [download link] της Mediaocean.

Η Mediaocean ρώτησε περισσότερους από 1.000 επαγγελματίες του marketing σε όλο τον κόσμο τον Νοέμβριο του 2023, ζητώντας να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ποιες διαφημιστικές στρατηγικές και επενδύσεις στα media θεωρούν πιο κρίσιμες, δεδομένων των τρεχουσών μακροοικονομικών συνθηκών. Στη συνέχεια, συνέκρινε τις απαντήσεις με αυτές που βρέθηκαν στις έρευνες του Μαΐου 2023 και του Οκτωβρίου 2022.

Στην τελευταία έρευνα, τα performance-driven paid media θεωρήθηκαν και πάλι τα πιο κρίσιμα/σημαντικά, όπως αναφέρθηκε από το 61% των ερωτηθέντων, από 59% στην έρευνα του Μαΐου 2023 και 52% στην έκδοση Οκτωβρίου 2022.

Όχι πολύ πίσω, ωστόσο, το brand advertising αναφέρθηκε από σχεδόν τους μισούς (47%) των ερωτηθέντων. To brand advertising φαίνεται να γίνεται επίσης πιο σημαντικό στα μάτια των επαγγελματιών του κλάδου, καθώς το αποτέλεσμα του 47% αυξήθηκε από 42% στην προηγούμενη έρευνα και 36% στην προ-προηγούμενη.

Τα αποτελέσματα θυμίζουν άλλη μια πρόσφατη έρευνα, στην οποία το 75% των CMOs σε όλο τον κόσμο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διπλασιάσουν την επένδυση στο performance marketing την ίδια στιγμή που το 77% συμφώνησε ότι πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στο branding. Οι αναλυτές της Dentsu Creative, που διεξήγαγε την έρευνα, είπαν “ότι δεν μπορεί πλέον να τίθεται θέμα είτε το ένα ή το άλλο”.

Ανησυχίες και σκέψεις για το 2024

Η κατάταξη των κορυφαίων προβληματισμών του κλάδου marketing φέτος παραμένει παρόμοια με εκείνα που συγκεντρώθηκαν στα μέσα του 2023, αν και με μερικές αλλαγές από την έκδοση της μελέτης στα τέλη του 2022.

Μεταξύ των ερωτηθέντων που ερωτήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, ένα 43% δήλωσε ότι η μείωση της ικανότητας μέτρησης της αποτελεσματικότητας των καμπανιών σε τεχνολογικές πλατφόρμες και στο ιστό είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς ανησυχίας τους στα paid media.

Σχετικά κοντά, το 39% τόνισε την έλλειψη ετοιμότητας για την επερχόμενη κατάργηση των cookies και άλλων δεδομένων που σχετίζονται με το απόρρητο των καταναλωτών ως θέμα ανησυχίας. Αυτή ήταν η κύρια ανησυχία μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα του τέλους του 2022, ενόψει του 2023. Ίσως θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία φέτος, δεδομένου ότι η Google έχει τώρα επιτέλους ξεκινήσει τη διαδικασία, εκτός εάν ο κλάδος αισθάνεται ότι έχει προετοιμαστεί επαρκώς για το αναπόφευκτο…

Εν τω μεταξύ, ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας ανησυχίας μεταξύ αυτών που αναφέρονται είναι η αποφυγή διαφημίσεων (γνωστό και ως ad blindness), με το 37% να επισημαίνει αυτό ως ανησυχία στα τέλη του 2023, από 29% στα τέλη του 2022. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η αποφυγή διαφημίσεων είναι πιο κοινή στα free with-ads video services και είναι λιγότερο διαδεδομένο όταν οι καταναλωτές ακούν podcast, για παράδειγμα.

Σχετικά με τα δεδομένα: Τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια έρευνα του Νοεμβρίου 2023 σε περισσότερους από 1.000 ερωτηθέντες σε όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν κυρίως brands και agencies, αλλά και εταιρείες μέσων ενημέρωσης, εταιρείες μετρήσεων, τεχνολογικές πλατφόρμες και λοιπά οικοσυστήματα του κλάδου του marketing.

Grow Digital Team
Το Grow Digital αποτελεί ένα ενημερωτικό portal βασισμένο στο σύγχρονο Digital Marketing και στις υποκατηγορίες του. Στόχος μας η σαφής, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση του Ελληνικού σχετικά με έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Ελλάδα.