Οποιοσδήποτε περνάει αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο, θα έχει συναντήσει ένα HTTP status code, το οποίο ανήκει σε μια ευρύτερη οικογένεια ειδοποιήσεων/καταστάσεων του διαδικτύου.
Με απλά λόγια, ένα HTTP status code αποτελεί ένα βασικό κώδικα απόκρισης που δείχνει τη σχέση μεταξύ όλων των αντικειμένων που βρίσκονται στο παρασκήνιο, όταν περιηγείσαι από μια διαδικτυακή σελίδα σε μια άλλη.
Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι ο user agent (δηλαδή ο web browser), η σελίδα που προσπαθείς να φορτώσεις, και τυχόν web applications που ενδεχομένως εκτελείς.
Λόγω της πολυπλοκότητας του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν όλα αυτά τα αντικείμενα, υπάρχει μια πληθώρα από HTTP status codes που μπορείς να συναντήσεις, συνήθως ως αποτέλεσμα μια δυσλειτουργίας.
Τα HTTP status codes μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και διάγνωση ενός συγκεκριμένου σφάλματος (ή αλλιώς “μηχανισμού αποκλεισμού”) που σε εμποδίζει να φορτώσεις κάποιον πόρο ή για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή που κάνεις προς μια σελίδα.
Τι σημαίνει το HTTP 302 status code;
Ένα από τα πιο συνηθισμένα HTTP status codes είναι το HTTP 302. Αυτό το status εμφανίζεται όταν ένας πόρος ή μια σελίδα που προσπαθείς να φορτώσεις, έχει μεταφερθεί προσωρινά σε διαφορετική τοποθεσία — μέσω ενός 302 redirect.
Σε αντίθεση με τα 301 redirects — τα οποία χρησιμοποιύνται για να κατευθύνουν μόνιμα τους χρήστες από μια τοποθεσία σε μια άλλη — τα 302 redirects είναι προσωρινά.
Συνήθως δεν θα παρατηρήσεις ένα 302 redirect αν αυτό έχει ρυθμιστεί σωστά. Ο web server που εξυπηρετεί το 302 redirect θα πρέπει να υποδεικνύει αμέσως τη νέα τοποθεσία της σελίδας στον browser σου, και θα πρέπει να σε κατευθύνει εκεί άμεσα.
Αν θέλεις να δεις πότε συνάντησες ένα 302 redirect (ή οποιοδήποτε είδος ανακατεύθυνσης), μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα Chrome extension (όπως το Redirect Path). Αυτός ο τύπος εργαλείου θα σου δείξει απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης όταν πραγματοποιείς ένα redirect.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ένα HTTP 302 status code προκαλείται από τον web server που προσπαθείς να προσεγγίσεις. Δεν αποτελεί πρόβλημα του web browser σου, ή κάτι που μπορείς να ελέγξεις/διορθώσεις από τη δική σου μεριά.
Εάν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις 302 redirects στο website σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτοί οι τύποι προσωρινών ανακατευθύνσεων δεν εκτιμώνται από την Google.
Οι crawlers της Google θα ακολουθήσουν και θα “αγαπήσουν” ένα μόνιμο, 301 redirect, αλλά θα αγνοήσουν τα προσωρινά 302 redirects που ενδεχομένως να έχεις σετάρει.
Εάν θέλεις να διατηρήσεις το search ranking σου σε μια σελίδα την οποία θες να ανακατευθύνεις σε μια νέα τοποθεσία, επίλεξε την μόνιμη ανακατεύθυνση 301 redirect.