Φαντάσου το ψηφιακό σου avatar να μπαίνει σε ένα ψηφιακό κατάστημα που πουλάει αθλητικό εξοπλισμό και να μιλάει με έναν πωλητή ώστε να λάβει απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις.
Παραγγέλνεις ένα στατικό ποδήλατο για να κάνεις τη γυμναστική σου στο σπίτι και το αποστέλλεις στη φυσική σου διεύθυνση.
Αυτό είναι το Metaverse! Η διασταύρωση της ψηφιακής και της φυσικής πραγματικότητας.
Είναι πολύ πιθανό, λόγω του μεγάλου buzz που προκάλεσε το rebranding του ομίλου Facebook από τον Mark Zuckerberg πριν κάποιες εβδομάδες, να έχεις ήδη μάθει κάποια πράγματα γύρω από το μέλλον του Metaverse.
Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε ένα deep dive στο τι είναι το Metaverse, θα γνωρίσουμε κάποιους όρους που θα σου χρησιμεύσουν την πορεία, θα δούμε brands που καινοτόμισαν και μπήκαν νωρίς στο Metaverse αλλά πώς μπορεί ένα brand να κάνει τα πρώτα του βήματα.
Επίσης, θα βρεις tips, παραδείγματα και αρκετό υλικό που θα σε βοηθήσουν στην πορεία να αναπτύξεις μια δική σου Metaverse marketing στρατηγική.
Ποια είναι η ορολογία του Metaverse
Για αρχή και για να μπούμε στο κλίμα, ας δούμε κάποιους βασικούς όρους που χρησιμοποιούνται στο Metaverse και πρέπει να γνωρίζεις.
Metaverse
Ανάλογα με την πηγή, υπάρχουν πολλοί ορισμοί και απόψεις για το τι είναι το metaverse.
Το Oxford Dictionary το ορίζει ως “ένα χώρο εικονικής πραγματικότητας στον οποίο οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ένα περιβάλλον που δημιουργείται από υπολογιστές και άλλους χρήστες”.
Ο Mark Zuckerberg είπε στο Connect 2021 ότι το metaverse είναι “ένα κατασκεύασμα εικονικής πραγματικότητας που προορίζεται να αντικαταστήσει το διαδίκτυο, να συγχωνεύσει την εικονική ζωή με την πραγματική ζωή και να δημιουργήσει χαρούμενα συναισθήματα για όλους – θα μπορείτε να κάνετε σχεδόν ότι μπορείτε να φανταστείτε.”
NFTs
Ένα NFT είναι ένα μη ανταλλάξιμο διακριτικό, δηλαδή ένα άυλο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να έχει τη μορφή εικόνας, video ή παιχνιδιού.
Αυτά τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία συνοδεύονται από πιστοποιητικά που δείχνουν μια ιδιοκτησία και επηρεάζουν την ανάπτυξη του metaverse.
Τα NFTs αγοράζονται και πωλούνται χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.
Web 3.0
Το Web3 ή το Web 3.0 είναι η τρίτη γενιά του Internet, μια αποκεντρωμένη έκδοση του Internet που εξαλείφει την εξάρτηση από την Google, το Facebook ή το Twitter.
Θεωρείται η επόμενη τεχνολογική επανάσταση καθώς συνδυάζει το machine learning με τα big data και προβλέπεται να προσφέρει μια εξατομικευμένη εμπειρία με επίκεντρο την ασφάλεια και την ιδιοτικότητα.
Πρόσφατες εκθέσεις εξάλλου προβλέπουν ότι η αγορά του metaverse θα αυξηθεί σε πάνω από 1.544 δισεκατομμύρια δολλάρια σε λιγότερο από δέκα χρόνια.
Όπως καταλαβαίνουμε, αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή που συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο που μοιάζει και θυμίζει την επανάσταση των social media το 2007.
Αλλά αυτή τη φορά συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση. Αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα, καλώς ή κακώς.
Παράλληλα, θα δούμε νέες ευκαιρίες για τα brands να μπουν σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι content creator, το 3D, ενώ μια νέα μορφή marketing θα αναδυθεί ως εξέλιξη των πρακτικών διαφήμισης όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Πώς τα brands εισέρχονται στο Metaverse
Φαίνεται ότι το VR και το AR είναι το νέο digital marketing.
Τα brands χτίζουν Vstores, ή αλλιώς virtual showrooms, που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους πελάτες να περιηγούνται, να αλληλεπιδρούν με το χώρο και τα προϊόντα και στο τέλος να μπορούν να τα αγοράσουν ψηφιακά.
Γενικότερα, το virtual try-on θα επιτρέψει στους πελάτες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία του augmented reality, να δοκιμάσουν γυαλιά ηλίου και μακιγιάζ, να οπτικοποιήσουν έπιπλα και άλλα προϊόντα στο σπίτι τους.
Οι πιο καινοτόμοι marketers θα μπορούν να οργανώνουν συναυλίες, φεστιβάλ και εκδηλώσεις και να τις μεταφέρουν ως ψηφιακές εμπειρίες.
Avatars και fashion brands
Η πώληση ψηφιακών εκδόσεων προϊόντων στην εικονική πραγματικότητα γίνεται μια νέα ευκαιρία εσόδων.
Brands όπως Gucci, Nike και Dior προσφέρουν όλα τα ψηφιακά προϊόντα που επιτρέπουν το personalization και customization των avatars, όπως τσάντες, παπούτσια, καπέλα ή γυαλιά ηλίου, καθώς τα avatars χρειάζονται μια αλλαγή γκαρνταρόμπας με βάση τα γεγονότα, τις εποχές και τις διαθέσεις.
Η απευθείας μετάβαση στο avatar (D2A) είναι το νέο επιχειρηματικό μοντέλο όπου επώνυμα brands πωλούν απευθείας σε ψηφιακές οντότητες. Ναι, είναι η τεχνολογική εξέλιξη του D2C!
Ο σχεδιασμός, η δημιουργία και η πώληση σε έναν ψηφιακό κόσμο σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα όπως χρόνος αποστολής ή δυσλειτουργική εφοδιαστική αλυσίδα. Όλα γίνοται γρήγορα και απρόσκοπτα. Ή, τουλάχιστον, έτσι εκτιμάται.
Τα brands συνεχίζουν στο meta branding
Η χορηγία εκδηλώσεων στον φυσικό κόσμο έχει αποδείξη έμπρακτα το ROI. Αυτή η παραδοσιακή πρακτική marketing θα μεταφερθεί εύκολα και στο metaverse.
Η προσθήκη περισσότερης δημιουργικότητας στον ανταγωνισμό παιχνιδοποιεί ουσιαστικά το εμπόριο. Το λεγόμενο, gamifying commerce.
Για παράδειγμα, η Louis Vuitton δημιούργησε ένα video game για να προσεγγίσει ένα νεότερο κοινό και να διαχειριστεί εύκολα συλλεκτικά NFT αντικείμενα.
Η Nike χρησιμοποιεί τεχνολογία 3D για να επιτρέψει στους καταναλωτές να κατασκευάσουν και να σχεδιάσουν τα προϊόντα τους.
Τα virtual popups καταργούν την απόσταση
Ψηφιακοί κόσμοι και brand placements. Άπειρες δυνατότητες και ευκαιρίες, ειδικά σε περιόδους που ακολουθούν την πανδημία.
Μια συνεργασία που περιλαμβάνει τη μόδα, το lifestyle και την τέχνη από τους Coach, Disney και Keith Haring κατέληξε στη δημιουργία ενός εικονικού pop up για να ανακαλύψουν οι επισκέπτες και να ψωνίσουν φυσικά και ψηφιακά δώρα.
Το ψηφιακό κατάστημα παρουσίασε αντικείμενα για αγορά, όπως αξεσουάρ του Mickey, μπλούζες και φούτερ με στάμπα την υπογραφή του Haring, καθώς και AR φίλτρα και μια ειδική λίστα αναπαραγωγής Spotify.
Τα Try-ons μειώνουν τις επιστροφές προϊόντων και αυξάνουν τις πωλήσεις
To Snap προσφέρει στα brands την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την AR πλατφόρμα για να καλέσουν τους χρήστες του Snapchat σε ψηφιακές δοκιμές προϊόντων, όπως παπούτσια, γυαλιά ηλίου και καπέλα.
Εάν τους αρέσει το προϊόν, μπορούν άμεσα να προχωρήσουν σε αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Gucci ετοίμασε ένα case study για αυτό.
Σύμφωνα λοιπόν με το Snap, η εμπειρία AR αγορών δημιούργησε θετικό ROAS, καθώς οι Snapchatters αγόραζαν τα προϊόντα μέσα από την εφαρμογή.
Quick wins στο Metaverse market
Experts που ασχολούνται ήδη σε μεγάλο βαθμό με το Metaverse τονίζουν ότι το Internet στο μέλλον θα θυμίζει περισσότερο ένα video game, παρά μια web page. Το 2D περιεχόμενο θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά το 3D θα καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη ζωή μας.
Παράλληλα, προτείνουν ως μια άμεση λύση την προσθήκη διαδραστικού 3D περιεχομένου στο website για οποιοδήποτε brand θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στη νεά εποχή.
Δημόσιες σχέσεις και Metaverse
Οι δημόσιες σχέσεις θα περάσουν από τα social media στο metaverse, κάνοντας τις εμπειρίας πιο ρεαλιστικές και καθηλωτικές.
Ο καθένας θα έχει το προσωπικό του avatar, ογκομετρικά videos και οι εμπειρίες one-to-one και one-to-many θα φαίνονται πιο ζωντανές.
Οι πραγματικοί δεσμοί που δημιουργούνται σε εικονικούς χώρους θα μεταφερθούν στον πραγματικό κόσμο, έχοντας βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά επικοινωνούμε ως άνθρωποι.
Ο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος με NFTs
Για αρχή χρειάζεται η δημιουργία ενός wallet (όπως το MetaMask ή το Venly), η μεταφορά νομισμάτων (δολλάρια/ευρώ) και η μετατροπή σε Etherum ή Hedera (crypto) και τότε μπορεί να γίνει η αγορά ενός ή περισσότερων NFTs.
Κορυφαία podcasts για να είσαι ενήμερος για το Metaverse
Κορυφαίοι Metaverse experts
Προβλέψεις για το Metaverse το 2022
Προβλέψεις λένε ότι όλο και περισσότερα brands θα εισέλθουν στον χώρο του Web3 και θα λανσάρουν NFTs που παρέχουν πραγματική χρησιμότητα στο community.
Θα δούμε επίσης περισσότερα brands να δημιουργούν και να λειτουργούν τους δικούς τους εικονικούς κόσμους και να ατενίζουν το μέλλον του metaverse commerce!
Κάθε brand θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μια στρατηγική Metaverse. Επίσης θα δούμε brands να υπογράφουν συμωνίες με νέους ανερχόμενους παίκτες δρώντας ως “πρακτορείο”, με στόχο να παρέχουν ακόμη μεγαλύτερης αξίας NFTs.
Για παράδειγμα, τα NFTs του Christiano Ronaldo θα είναι περιζήτητα στο Metaverse, ενώ το brand που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα των NFTs θα δει τα κέρδη του να αυξάνονται.
Τέλος, οι επαγγελματίες του marketing και του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, για να ηγηθούν και να διαχειριστούν νέες πρωτοβουλίες που θα φέρουν νέες δυνατότητες του brand στο οποίο εργάζονται ή συμβολεύουν στο metaverse.