Το σύγχρονο social media marketing, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στη δομή του γραπτού λόγου, αλλά και στην αισθητική εμφάνιση των εικόνων που συνοδεύουν τις δημοσιεύσεις σου. Εξάλλου, μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και η δυναμική των εικόνων στο να περνάνε μηνύματα είναι μεγάλη.
Θέλεις μια συνεπή και σύγχρονη εμφάνιση για τα sharings σου; Παρακάτω θα ανακαλύψεις πώς να χρησιμοποιήσεις 3 δωρεάν social media design tools για να δημιουργήσεις τις τέλειες εικόνες, που θα συνοδέψουν τις social δημοσιεύσεις σου!
#1 Canva
Το Canva είναι ένα αρκετά δημοφιλές εργαλείο. Ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να αγοράσεις premium εικόνες και γραφικά, η διαδικασία των 4 βημάτων που περιγράφουμε παρακάτω δεν απαιτεί καμία πληρωμή.
Για να ξεκινήσεις, κάνε σύνδεση ή εγγραφή στο Canva. Αμέσως θα συναντήσεις την παρακάτω εικόνα. Τώρα θα πρέπει να επιλέξεις το μέγεθος του καμβά πάνω στον οποίο θα δουλέψεις (ανάλογα τον τύπο/μέγεθος των γραφικών που θες να φτιάξεις).
Αν ο στόχος σου είναι να δημιουργήσεις ένα γραφικό για μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, επέλεξε τον αντίστοιχο καμβά. Ωστόσο, αν θες ένα one-size-fits-all γραφικό, διάλεξε την επιλογή «Social Media» που είναι 800×800 pixels. Αυτό το μέγεθος λειτουργεί καλά σε όλες τις social media πλατφόρμες, όπως Instagram, Facebook, LinkedIn και Twitter.
Επιλογή εικόνας Background
Εδώ, επιλέγεις μια backgroung εικόνα για να στήσεις το σκηνικό σου. Φρόντισε να είναι σχετική με το μήνυμα που θες να περάσεις, ή απλά, να τραβάει την προσοχή του χρήστη.
Μπορείς να αναζητήσεις free αλλά και paid εικόνες για το background σου, εντός του Canva, στο κόστος του 1$. Ωστόσο, πριν κάνεις κάποια αγορά, φρόντισε να έχεις δει όλες τις free εικόνες.
Εάν δεν μπορείς να βρεις τις εικόνες που θέλεις, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις την Google η οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτηση, για να εντοπίσεις και να κατεβάσεις από εκεί τις εικόνες σου.
Αφού επιλέξεις μια εικόνα για background, κάνε κλικ στο «Upload Your Own Images» button, ή απλά, με drag and drop, σύρε την εικόνα από τον υπολογιστή σου στο browser. Στη συνέχεια, άλλαξε το μέγεθος της εικόνας, κάνοντας κλικ και σύροντας προς τα έξω τις γωνίες, έτσι ώστε η εικόνα να καλύψει ολόκληρο τον καμβά.
Προσθήκη Color Overlay
Τώρα που έχεις βρει τη background εικόνα, θα θέλεις να ταιριάζει με τα χρώματα του brand σου. Αυτό θα το πετύχεις με την προσθήκη ενός χρώματος που θα επικαλύψει την εικόνα. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τον χρωματικό κώδικα που έχει το λογότυπο σου και αποτελείται από “#” και 6 αριθμούς. Αν δεν γνωρίζεις πώς να το βρεις, ρώτησε τον designer σου ή χρησιμοποίησε ένα από τα εκατοντάδες online εργαλεία επιλογής χρώματος.
Στη συνέχεια, δημιούργησε ένα πλαίσιο που θα καλύπτει ολόκληρο τον καμβά, άλλαξε το χρώμα του πλαισίου σε αυτό του χρώματός σου, και μείωσε το transparency στο 50-70%, ανάλογα με την εικόνα και τη φωτεινότητα του χρώματος.
Προσθήκη Κειμένου
Χρησιμοποίησε τη ίδια γραμματοσειρά με αυτή του logo σου, για να προσθέσεις κείμενο στην εικόνα.
Tip: Πάντα να χρησιμοποιείς λευκό κείμενο.
Εκτός και αν το χρώμα του logo σου είναι πολύ ελαφρύ (όπως κρεμ, λευκό, κίτρινο), το λευκό κείμενο ταιριάζει χίλιες φορές καλύτερα σε έγχρωμο background.
Το Canva έχει αρκετά built-in features για να σχεδιασμό κειμένων. Απλά κάνε κλικ σε ένα από τα layouts για να προσθέσεις κείμενο στον καμβά σου. Προσάρμοσε το πλαίσιο αν χρειαστεί.
Για να αλλάξεις την γραμματοσειρά και το μέγεθος του κειμένου, αρκεί απλά να το μαρκάρεις και να επιλέξεις την γραμματοσειρά που σου αρέσει.
Ανέβασε το Logo σου
Φρόντισε το λογότυπο σου να δείχνει καλά στο background που έχεις επιλέξει. Καλό είναι το αρχείο του logo να είναι σε .png μορφή, σε λευκό ή transparent background.
Για να ανεβάσεις το λογότυπό σου, κάνε κλικ στο «Uploads» στα αριστερά και στη συνέχεια κάνε κλικ στο «Upload Your Own Images» για να επιλέξεις το αρχείο.
Πρόσθεσε το logo στο κάτω μέρος, κάτω από το κείμενο. Για να το κάνεις ακόμα πιο φανταχτερό, γράψε τη διεύθυνση του site σου. Το σχέδιο σου είναι έτοιμο και μπορείς να το μοιραστείς με το κοινό σου.
Κάνε κλικ στο «Download» buton στην επάνω δεξιά γωνία για να κατεβάσεις την εικόνα σε PNG, JPEG ή PDF. Εάν κάνεις χρήση της εικόνας στα social media, η PNG μορφή θεωρείται η καλύτερη. Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την εικόνα σε ένα site, φρόντισε να είναι σε JPEG μορφή. Για flyers, φυλλάδια και φέιγ βολάν η PDF μορφή είναι ιδανική.
#2 DesignBold
Το DesignBold είναι παρόμοιο με το Canva, αλλά διαθέτει μερικά διαφορετικά features και template styles, που το καθιστούν ως μια καλή εναλλακτική επιλογή. Προσφέρει μηνιαία συνδρομή για ορισμένες λειτουργίες, ωστόσο, για τα παρακάτω βήματα δεν απαιτείται κάποια χρέωση.
Κάνε σύνδεση ή εγγραφή στο DesignBold. Αμέσως, θα συναντήσεις την παρακάτω εικόνα. Επέλεξε το μέγεθος του καμβά (ανάλογα με το μέγεθος/γραφικό που θες να φτιάξεις).
Ομοίως, αν θες να δημιουργήσεις ένα γραφικό για μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, επέλεξε τον κατάλληλο καμβά. Ωστόσο, αν θες ένα one-size-fits-all γραφικό, επέλεξε την επιλογή Social Media που είναι 800×800 pixels. Το μέγεθος αυτό λειτουργεί καλά σε όλες τις social media πλατφόρμες όπως Instagram, Facebook, LinkedIn και Twitter.
Επέλεξε Εικόνα Background
Για να κάνεις πιο ελκυστικό το γραφικό σου, επέλεξε μια συναρπαστική εικόνα για background. Το Bold photography είναι μια καλή επιλογή για αυτό το σκοπό.
Εάν δεν μπορείς να βρεις τις εικόνες που θέλεις, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις την Google η οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης, για να εντοπίσεις και να κατεβάσεις από εκεί τις εικόνες σου. Για να φορτώσεις την εικόνα σου στο DesignBold, κάνε κλικ στο «Upload Your Images» button.
Αφού προσθέσεις την εικόνα, κάνε κλικ και σύρε τις γωνίες έξω, έτσι ώστε να καλύψεις ολόκληρο τον καμβά.
Προσθήκη Color Overlay
Τώρα που έχεις βρει και τη background εικόνα σου, θα θέλεις να ταιριάζει με τα χρώματα του brand σου. Αυτό θα το πετύχεις με την προσθήκη ενός χρώματος που θα επικαλύψει την εικόνα. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τον χρωματικό κώδικα που έχει το λογότυπο σου και αποτελείται από “#” και 6 αριθμούς. Αν δεν γνωρίζεις πώς να το βρεις, ρώτησε τον designer σου ή χρησιμοποίησε ένα από τα εκατοντάδες online εργαλεία επιλογής χρώματος.
Δημιούργησε ένα πλαίσιο που να καλύπτει ολόκληρο τον καμβά.
Στη συνέχεια, άλλαξε το χρώμα του πλαισίου σε αυτό του χρώματός σου, και μείωσε το transparency στο 50-70%, ανάλογα με την εικόνα και τη φωτεινότητα του χρώματος.
Προσθήκη Κειμένου
Ήρθε η ώρα να προσθέσεις κείμενο στο σχέδιο σου. Κάνε κλικ στο εικονίδιο κειμένου και ξεκίνα την πληκτρολόγηση.
Στη συνέχεια, επέλεξε το πλαίσιο κειμένου, άλλαξε την γραμματοσειρά και χρώμα του logo σου ανάλογα με το μήνυμα που θες να περάσεις. Να θυμάσαι ότι τα μεγάλα και έντονα γράμματα τραβάνε πιο εύκολα την προσοχή.
Ανέβασε το Logo σου
Για να ανεβάσεις το logo σου, κάνε κλικ στο εικονίδιο «Upload» στα αριστερά και στη συνέχεια κλικ στο «Upload Your Images» για να επιλέξεις το αρχείο.
Πρόσθεσε το logo σου κάτω από το κείμενο. Αν θες, μπορείς να πληκτρολογήσεις και την διεύθυνση της ιστοσελίδας σου. Καλή δουλειά! Ήρθε η ώρα για να κατεβάσεις το σχέδιο που μόλις δημιούργησες.
Κάνε κλικ στο «Download» που βρίσκεται στο header. Έχεις την επιλογή να κατεβάσεις το σχέδιο σου σε PNG, JPEG ή PDF μορφή. Εάν κάνεις χρήση της εικόνας στα social media, η PNG μορφή θεωρείται η καλύτερη. Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την εικόνα σε ένα site, φρόντισε να είναι σε JPEG. Για flyers, φυλλάδια και φέιγ βολάν η PDF μορφή είναι ιδανική.
#3 Google Slides
Το Google Slides είναι ένα free tool της Google και αποτελεί λειτουργία του Google Drive. Στην ουσία, είναι μια απλοποιημένη – cloud-based – έκδοση του Microsoft Powerpoint.
Το Google Slides είναι αρκετά απλό στη χρήση του. Επίσης, είναι ιδανικό για ταυτόχρονη επεξεργασία αρχείων, καθώς προσφέρει την δυνατότητα να δουλεύουν αρκετοί άνθρωποι ταυτόχρονα πάνω στο ίδιο αρχείο. Μπορείς να κατεβάσεις το τελικό αρχείο σε PDF, JPEG, PDF ή ακόμα και σε Microsoft Powerpoint μορφή.
Για να ξεκινήσεις, κάνε σύνδεση στο Google Drive, κλικ στην επιλογή «New» στη πάνω αριστερή γωνία και επιλογή στο Google Slides.
Για να αλλάξεις τον καμβά στο μέγεθος που θες, επέλεξε File>Page Setup. Στο pop-up box, επέλεξε «Custom» και στη συνέχεια Pixels όπου θα θέσεις το απαιτούμενο μέγεθος.
Για να δημιουργήσεις ένα γραφικό για συγκεκριμένη πλατφόρμα, βρες το απαιτούμενο μέγεθος και πληκτρολόγησε το. Για μια one-size-fits-all λύση, διάλεξε τετραγωνισμένη διάσταση, η οποία λειτουργεί καλά στις περισσότερες πλατφόρμες όπως LinkedIn, Facebook, Istagram και Twitter.
Επέλεξε Εικόνα Background
Στήσε το σκηνικό σου επιλέγοντας μια ιδανική εικόνα για background. Εάν αναρωτιέσαι που θα βρεις εντυπωσιακές και δωρεάν εικόνες, δοκίμασε το Gratisography ή το Unsplash. Για να ανεβάσεις την εικόνα σου στο Google Slides, μπορείς να τις μεταφέρεις με drag and drop, η να τις κάνεις upload επιλέγοντας το «Image» button.
Αφού προσθέσεις την background εικόνα σου, κάνε κλικ στις άκρες της και σύρε την προς τα έξω για να καλύψεις ολόκληρο τον καμβά. Ίσως χρειαστεί να κάνεις crop την εικόνα για χωρέσει καλύτερα στον καμβά.
Προσθήκη Color Overlay
Τώρα που έχεις βρει και τη background εικόνα σου, θα θέλεις να ταιριάζει με τα χρώματα του brand σου. Αυτό θα το πετύχεις με την προσθήκη ενός χρώματος που θα επικαλύψει την εικόνα.
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τον χρωματικό κώδικα που έχει το λογότυπο σου και αποτελείται από “#” και 6 αριθμούς. Αν δεν γνωρίζεις πώς να το βρεις, ρώτησε τον designer σου ή χρησιμοποίησε ένα από τα εκατοντάδες online εργαλεία επιλογής χρώματος.
Εισαγωγή Κειμένου
Tip: Πάντα να χρησιμοποιείς λευκό κείμενο.
Εκτός και αν το χρώμα του logo σου είναι πολύ ελαφρύ (όπως κρεμ, λευκό, κίτρινο), το λευκό κείμενο ταιριάζει χίλιες φορές καλύτερα σε έγχρωμο background.
Για να εισάγεις κείμενο, κάνε κλικ στο «T» icon και δημιούργησε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γράψεις το κείμενο σου. Προσπάθησε να μην γράψεις πολύ κείμενο, καθώς έτσι θα κουράσεις τους χρήστες και πιθανόν να μην περάσεις το μήνυμα που θες.
Στη συνέχεια, επέλεξε το πλαίσιο κειμένου, άλλαξε την γραμματοσειρά και χρώμα του logo σου ανάλογα με το μήνυμα που θες να περάσεις. Να θυμάσαι ότι τα μεγάλα και έντονα γράμματα τραβάνε πιο εύκολα την προσοχή.
Ανέβασε το Logo σου
Μπορείς να ανεβάσεις το logo σου με drag and drop, η με κλικ στο «Image» icon.
Πρόσθεσε το logo σου κάτω από το κείμενο. Αν θες, μπορείς να πληκτρολογήσεις και την διεύθυνση της ιστοσελίδας σου. Καλή δουλειά! Ήρθε η ώρα για να κατεβάσεις το σχέδιο που μόλις δημιούργησες.
Κάνε κλικ στο File>Download As>PNG Image και αυτομάτως το αρχείο θα κατέβει στον υπολογιστή σου.
Εάν κάνεις χρήση της εικόνας στα social media, η PNG μορφή θεωρείται η καλύτερη. Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την εικόνα σε ένα site, φρόντισε να είναι σε JPEG. Για flyers, φυλλάδια και φέιγ βολάν η PDF μορφή είναι ιδανική.
Επίλογος
Ακόμη και αν δεν είσαι Web Designer, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και χρησιμοποιώντας ένα από τα 3 social media design tools που αναφέρονται στο άρθρο μας, θα καταφέρεις να πετύχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τα social sharings σου.
Κάθε ένα από τα παραπάνω εργαλεία προσφέρονται δωρεάν και έχουν σχεδιαστεί για να είναι φιλικά ακόμα και στον πιο άπειρο χρήστη, όταν έρχεται αντιμέτωπος με δημιουργία γραφικών.
Οπότε, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείς μαζί τους, διάβασε προσεκτικά step by step τα βήματα που αναφέρουμε και καλά αποτελέσματα!