Πώς το continuous scroll της Google επηρεάζει την οργανική επισκεψιμότητα

Είναι το continuous scroll της Google ένας λόγος για να αυξηθεί η αξία των οργανικών αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένες σελίδες; Ρίχνουμε μια ματιά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Πώς το continuous scroll της Google επηρεάζει την οργανική επισκεψιμότητα

Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Google κυκλοφόρησε μια σειρά από ενημερώσεις που εμπλουτίζουν την εμπειρία αναζήτησης στο κινητό.

Πρώτα βγήκε το mobile-friendly algorithm update το 2015 και το switch to mobile-first indexing το 2019.

Τον Οκτώβριο 2021, η Google μας σύστησε το continuous scrolling στο mobile. Είναι μια λογική αλλαγή που ταιριάζει με την εμπειρία περιήγησης των χρηστών στα social feeds.

Fast forward στον Δεκέμβριο 2022, η Google έκανε roll out το continuous scrolling to desktop search results.

Αντικατοπτρίζει κατά προσέγγιση την εμπειρία του χρήστη, η οποία υπάρχει ήδη στο κινητό εδώ και λίγο καιρό, αλλά υπάρχει μια αξιοσημείωτη διάκριση:

  • Στο κινητό, η κύλιση είναι «άπειρη» όπου τα αποτελέσματα συνεχίζονται όσο κάνεις κύλιση προς τα κάτω.
  • Για το desktop , είναι μια “συνεχής” κύλιση – που σημαίνει ότι θα μετακινηθείς σε ~60 αποτελέσματα αναζήτησης (ή προηγουμένως έξι σελίδες SERP) πριν χρειαστεί να πατήσεις “Δείτε περισσότερα”. (Μην ανησυχείς, το Google Ads εξακολουθεί να τοποθετείται σε όλη την κύλιση για να αναλύει τα αποτελέσματα.)

Ιστορικά, ελάχιστοι -έως μετρημένοι στα δάκτυλα- ήταν οι χρήστες οι οποίοι έκαναν περιήγηση στη Σελίδα 1 των SERP και έκαναν κλικ σε αποτελέσματα μετά τη Σελίδα 2.

Έτσι, είναι μια εύλογη ερώτηση αν το continuous scroll επηρεάζει την οργανική επισκεψιμότητα.

Θα αύξανε το continuous scroll την αξία των οργανικών αποτελεσμάτων σε desktop συσκευές, σε αυτές σελίδες που βρίσκονται μετά τη Σελίδα 2 των SERP;

Ή θα προτιμούσαν οι χρήστες να αλλάξουν το ερώτημα αναζήτησής τους εάν δεν βρέθηκε τίποτα στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης που να τους οδηγήσει σε κλικ;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση βγήκε στην επιφάνεια και έχει νόημα να κοιτάξουμε στο τι μας λένε τα δεδομένα.

Η οργανική επισκεψιμότητα πριν και μετά το continuous scroll update

Για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο του continuous scroll στο desktop, η άσκηση εξετάζει δεδομένα σε μια περίοδο 30 ημερών πριν και μετά την αλλαγή.

Αν και υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις που επηρεάζονται από το seasonality, αυτή η μεθοδολογία πριν/μετά την πάροδο του χρόνου παρέχει μια καλύτερη εικόνα των τάσεων της οργανικής κατάταξης.

Δηλαδή, αν κοιτάζεις χρόνο με τον χρόνο, τα αποτελέσματα στο SEO θα είχαν (υποθετικά) αλλάξει σημαντικά. Επίσης, η άσκηση λαμβάνει υπόψη μόνο δεδομένα λέξεων-κλειδιών χωρίς επωνυμία (non branded traffic) στα παρακάτω γραφήματα.

Τα επώνυμα δεδομένα (branded data) δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στη σημείωση. Στην πραγματικότητα, το 99% των κλικ στα δεδομένα πριν και μετά από αυτήν την αλλαγή πήγαν στις θέσεις 1-3. Τα δεδομένα ήταν παρόμοια για τις εμφανίσεις, με το 97% να πηγαίνει στις 3 πρώτες θέσεις για επώνυμους όρους (branded terms).

Η απλή απάντηση είναι ότι η πρώτη σελίδα είναι πολύ σημαντική. Ναι, αυτή η αλλαγή μετακίνησε ορισμένες εμφανίσεις και κλικ σε πιο βαθιά αποτελέσματα – δηλαδή μετά την δεύτερη σελίδα.

Αλλά, τελικά, η πλειοψηφία της επισκεψιμότητας προέρχεται από τις 3 πρώτες θέσεις. Πάνω από το 50% των εμφανίσεων και το 88% των κλικ πηγαίνουν στις 3 πρώτες θέσεις.

Οι εμφανίσεις αυξήθηκαν για τις κατατάξεις 15-20 από 20% before – continuous scroll σε 25% after – continuous scroll.

Αυτό αντικατοπτρίζει την ανανεωμένη εμπειρία χρήστη όπου οι καταναλωτές μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι συνέχισαν να υπερβαίνουν τα 10 κορυφαία αποτελέσματα και να οδηγούνται στα 20 καλύτερα (+10 = 1 σελίδα).

Μετά από αυτό, τα πράγματα ήταν αρκετά επίπεδα, ενώ τα >30 αποτελέσμα αντιπροσωπεύουν μόνο το ~10% των συνολικών εμφανίσεων.

Για τα κλικ, είναι ακόμα πιο σημαντικό να βρίσκεσαι στα 3 πρώτα. Μόνο το 4% των συνολικών κλικ σημειώνονται μετά τη θέση 6.

Αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από το continuous scroll (προηγουμένως, το 2% των κλικ προέρχονταν από θέσεις μεγαλύτερες από 6).

Απίστευτο;

Η οργανική επισκεψιμότητα για το desktop επηρεάζεται πραγματικά από αυτές τις κορυφαίες θέσεις, ακόμη και με μια ελαφρά μετατόπιση των εμφανίσεων σε βαθύτερα αποτελέσματα.

Ως σύγκριση, η άσκηση εμφανίζει αντίστοιχα δεδομένα για το mobile από το ίδιο σύνολο δεδομένων. Το mobile έχει περισσότερη ωριμότητα στο continuous scroll με βάση τους μήνες που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Το σύνολο δεδομένων έδειξε «μόνο» το 40% των εμφανίσεων που πήγαν στις 3 πρώτες θέσεις.

Η επόμενη μεγαλύτερη ομάδα ήταν στις θέσεις 7-10 με 35%. Οι χρήστες απλώς “χαζεύουν” στα αποτελέσματα εάν δεν βλέπουν αυτό που αναζητούν στα 3 πρώτα.

Όσον αφορά τα κλικ, εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα κορυφαία 3. Το 91% των κλικ προήλθε από αυτές τις 3 πρώτες θέσεις και μόλις το 3% προέρχεται από οτιδήποτε >10.

Τι σημαίνει αυτό για τους search marketers

Αυτό το σύνολο δεδομένων θα πρέπει να επιβεβαιώνει δύο πράγματα για τους search marketers και τον κλάδο γενικότερα:

Οι συμπεριφορές των χρηστών αλλάζουν ελαφρώς από τις αλλαγές UX που κάνει η Google ή άλλες πλατφόρμες.

Εξακολουθεί να είναι τόσο σημαντικό όσο ποτέ να βρίσκεσαι στις κορυφαίες θέσεις για τα βασικά ερωτήματα αναζήτησης που σε ενδιαφέρουν.

Εξακολουθούμε να βλέπουμε τόσα πολλά brands να σκέφτονται το SEO ως κάτι που πρέπει να δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια redesign ή replatform του site τους.

Και είναι λάθος.

Η παραγωγή περιεχομένου με βάση τα guidelines της Google, τα Core Web Vitals και το Web Performance γενικότερα, το Crawl Budget και άλλα, είναι αυτά που θα σε πάνε εκεί που θες.

Ανεξάρτητα από το ποια αλλαγή στην εμπειρία χρήστη συμβεί ή κάτι που προκύψει με AI, το site σου θα είναι έτοιμο για αυτήν την αλλαγή.

Μάθε περισσότερα για SEO μέσα στο grow-digital στη σχετική κατηγορία εδώ: https://www.grow-digital.gr/category/seo/

Grow Digital Team
We Are Digital! Είμαστε το μεγαλύτερο Digital Marketing & eCommerce news blog στην Ελλάδα και φέρνουμε στην οθόνη σου οτιδήποτε φρέσκο παίζει σε SEO, Performance & Digital Marketing, AI, Analytics και άλλα.