Μάθε Πως να Χτίσεις μια Λίστα από Subscribers στο ManyChat

Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζεις, αλλά όπως σε κάθε τακτική ή στρατηγική μάρκετινγκ, πρέπει να το κάνεις για να μάθεις πως γίνεται.

Μάθε Πως να Χτίσεις μια Λίστα από Subscribers στο ManyChat

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί το Messenger είναι τόσο δημοφιλές αυτή την στιγμή;

Αυτό συμβαίνει γιατί, αρχικά, είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας, όχι μονάχα μεταξύ χρηστών, αλλά και μεταξύ εταιριών με τους χρήστες που τους ακολουθούν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Statista αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 1.2 δισεκατομμύρια ενεργοί μηνιαίοι χρήστες στο Messenger και φυσικά όλοι περιμένουν αυτό τον αριθμό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Και, μάντεψε τι άλλο θα αυξηθεί μαζί με τους χρήστες του Messenger.

Μάντεψες σωστά, θα αυξηθούν τα Messenger Chatbots.

Είναι γεγονός πως αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 100,000 Chatbots στο Messenger και όσο οι χρήστες της πλατφόρμας αυξάνονται, θα αυξάνεται και η ανάγκη για Chatbots.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά εργαλεία για να δημιουργήσεις ένα Chatbot στο ManyChat. Κάποια από αυτά είναι αρκετά αξιόλογα και πολλά προσφέρονται δωρεάν.

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να στήσεις το δικό σου Chatbot στο Messenger είναι το ManyChat.

Γιατί;

Πέρα από το ότι είναι δωρεάν και εξαιρετικά εύκολο στη χρήση, σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι τους subscribers σου σε επίπεδο Email marketing, δημιουργώντας μηνύματα ή ακολουθίες μηνυμάτων και στέλνοντας τους τα μηνύματα αυτά.

Παράλληλα, έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα διάφορα widgets της εφαρμογής για να προσθέσεις νέους subscribers στη λίστα σου.

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, το να προσθέσεις subscribers.

Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζεις, αλλά όπως σε κάθε τακτική ή στρατηγική μάρκετινγκ, πρέπει να το κάνεις για να μάθεις πως γίνεται.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, σου παρουσιάζω βήμα-βήμα τον τρόπο για να δημιουργήσεις την δική σου λίστα από subscribers, όπως ακριβώς το έχουμε κάνει και εμείς για μια σειρά πελατών μας.

Ας δούμε την διαδικασία!

 

Δημιούργησε ένα λογαριασμό στο ManyChat

Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο ManyChat.

Το καλό είναι πως μπορείς να δημιουργήσεις τον λογαριασμό σου ή να κάνεις login, χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό που ήδη έχεις στο Facebook.

ManyChat image 1Αν είσαι διαχειριστής μιας σελίδας στο Facebook (που πρέπει να είσαι για να έχουν νόημα όσα θα πούμε παρακάτω), σίγουρα θα έχεις προσωπικό λογαριασμό και άρα η δημιουργία λογαριασμού στο ManyChat θα σου πάρει μόνο λίγα λεπτά.

Αφού έχεις δημιουργήσει τον λογαριασμό σου στο ManyChat, θα πρέπει να προσθέσεις την σελίδα για την οποία θα ήθελες να φτιάξεις την δική σου λίστα από  subscribers.

ManyChat image 2

Μπορείς να προσθέσεις μια σελίδα στο ManyChat μόνο εάν είσαι “Διαχειριστής” (Admin) της σελίδας αυτής. Επομένως, έλεγξε τους Ρόλους της Σελίδας πριν προχωρήσεις πιο πέρα.

 

Επέλεξε Growth Tool

Επομένως, έχουμε δημιουργήσει τον λογαριασμό ManyChat και έχουμε προσθέσει την σελίδα (ή τις σελίδες) για την οποία θέλουμε να χτίσουμε μια subscribers list.

Στην συνέχεια, θα χτίσουμε τον μηχανισμό ο οποίος θα μας επιτρέψει να προσθέσουμε subscribers στη λίστα μας.

Μείνε λοιπόν μαζί μου και θα δεις πως η όλη διαδικασία είναι πιο εύκολη από ότι μπορεί να σου φαίνεται τώρα.

Αρχικά, κάνεις κλικ στην επιλογή “New Growth Tool”, η οποία βρίσκεται την πάνω δεξιά γωνία.

ManyChat image 3

Με scroll down βρες την επιλογή “Facebook Comments” και κάνε κλικ.

ManyChat image 4Γιατί το κάνουμε αυτό;

Επειδή θέλουμε να στήσουμε ένα μηχανισμό ο οποίος θα προσθέτει στη λίστα μας χρήστες οι οποίοι έχουν αφήσει το σχόλιο τους σε κάποιο από τα post που έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα μας.

Πρόσεξε!

Μιλάμε για post που έχουν δημοσιευθεί και όχι dark posts.

Επομένως, το post που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να υπάρχει στο χρονολόγιο της σελίδας σου.

 

Χτίσε το Growth Tool

Στη συνέχεια, θα ήθελα να επιλέξεις το post στο οποίο θα ήθελες να σχολιάσουν οι χρήστες. Μπορείς να επιλέξεις χρησιμοποιώντας το URL ή το ID του post.

Κάτι που θα πρέπει να θυμάσαι, είναι πως με αυτή την διαδικασία θέλεις να καταγράψεις – και άρα να προσθέσεις στη λίστα σου αντίστοιχα – μόνο σχόλια 1ου βαθμού (first-level comments), επομένως μην ξεχάσεις να κάνεις κλικ στην αντίστοιχη επιλογή.

ManyChat image 5

Στο παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσουμε, τρέχουμε μια καμπάνια η οποία υπόσχεται ένα εκπωτικό κωδικό με x % έκπτωση για όλα τα προϊόντα του πελάτη μας.

Όσοι από τους χρήστες σχολιάσουν στην δημοσίευση με ένα συγκεκριμένο όρο, θα προστεθούν στην λίστα μας.

Για αυτή την προωθητική ενέργεια επιλέξαμε τον όρο “My Gift”.

Φρόντισε ο όρος που θα θέσεις ως προϋπόθεση να έχει κάποιο νόημα για την ενέργεια που προσπαθείς να προωθήσεις.

Βέβαια, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως ακόμη και αν πολλές φορές ζητήσουμε από τους χρήστες να σχολιάσουν με κάτι σαν “ΑΥΤΟ” για να συμπεριληφθούν στην προσφορά (ή όποια άλλη ενέργεια προωθούμε), αυτοί θα σχολιάσουν με κάτι σαν “ΕΚΕΙΝΟ”.

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, κυρίως όμως λόγω του ενθουσιασμού της στιγμής και λόγω του ότι οι περισσότεροι χρήστες, από την βιασύνη τους να απαντήσουν κάνουν συνήθως κάποιο λάθος στην απάντηση.

Επομένως, θα χρησιμοποιήσουμε την λειτουργία του ManyChat που επιτρέπει την προσθήκη οποιουδήποτε έχει σχολιάσει στη λίστα μας, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να χάσουμε subscribers που δεν σχολιάσαν ακριβώς με αυτό που τους ζητήσαμε.

Ακόμα, θα είναι καλό να θέσεις την παράμετρο “When User Leaves A Comment, Send Message After” στο Immediately, έτσι ώστε οι χρήστες που προσθέτονται στη λίστα να λαμβάνουν απευθείας το μήνυμα που θέλεις.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να γράψεις ένα όμορφο και προσωποποιημένο μήνυμα στους subscribers σου.

ManyChat image 7

Όταν λέω προσωποποιημένο, δεν εννοώ απλά να προσθέσεις το όνομα του χρήστη, αλλά να τον ευχαριστήσεις και να προσπαθήσεις να “μιλήσεις στην γλώσσα του”, ώστε να νιώσει άνετα με την επιλογή του να σχολιάσει στο συγκεκριμένο post.

Το μήνυμα σου θα πρέπει να είναι απλό και σύντομο.

Τέλος, μπορείς να Ρυθμίσεις μια από τις λεγόμενες Opt-In ενέργειες, όπως για παράδειγμα την επιλογή “Add Subscriber to Sequence”, η οποία προσθέτει τους subscribers σε μια ακολουθία μηνυμάτων που έχεις δημιουργήσει.

Αφού έχεις τελειώσει με την ρύθμιση όλων των παραμέτρων, μένει μόνο να κάνεις το widget σου Active και να κάνεις κλικ στο Save.

ManyChat image 8Εύκολο, έτσι;

Πέρα από αυτό, μπορείς να κάνεις κλικ ανά πάσα στιγμή στο Audience, όπου έχεις πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τον κοινό σου.

Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως εδώ είναι το γεγονός πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την λίστα για να επικοινωνήσεις το μήνυμα της εταιρίας σου με οικονομικό (cost effective) και δημιουργικό τρόπο.

 

Σχεδίασε το post σου στο Facebook

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι όλης της διαδικασίας.

Ουσιαστικά, από το πόσο καλά έχουμε σχεδιάσει το post που θα χρησιμοποιήσουμε, θα εξαρτηθεί το πόσοι χρήστες θα αλληλεπιδράσουν με αυτό και θα σχολιάσουν ώστε να μπουν στην λίστα με τους subscribers μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πως αυτό που προσφέρεις πρέπει να προσφέρει πραγματική αξία στον χρήστη, ώστε να βρει ενδιαφέρον και να αλληλεπιδράσει.

Έτσι λοιπόν, μέσω της διαδικασίας αυτής, μας δίνεται η δυνατότητα να ανακοινώσουμε σημαντικά νέα της εταιρίας μας, να ενημερώσουμε για προσφορές ή να κάνουμε το λεγόμενο upsell.

Το καλύτερο;

Πως, με το Messenger, αυξάνουμε κατά πολύ την πιθανότητα να δει ο χρήστης το μήνυμα μας.

Είναι πραγματικά ένας από τους πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας και ξεπερνά κατά πολύ το Email, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά άμεσο.

Σε όλο αυτό που περιγράφουμε, υπάρχει μονάχα μια δυσκολία.

Οι χρήστες του Facebook δεν αφήνουν εύκολα σχόλιο σε μια δημοσίευση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Να προσφέρουμε κάτι που έχει αρκετά υψηλή αξία (για τους ίδιους) σε αντάλλαγμα.

Η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερη είναι η αξία αυτού που προσφέρεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αλληλεπιδράσει ο χρήστης.

Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα, ώστε να προσφέρουμε κάτι που έχει πραγματική αξία για τους χρήστες.

Η αξία δεν έγκειται τόσο σε οικονομικούς όρους, όσο στην άριστη γνώση του κοινού μας ή του κοινού το οποίο στοχεύουμε.

Άρα, θα πρέπει να ξέρουμε καλά σε ποιον θα απευθυνθούμε, τις προτιμήσεις του, τι του αρέσει κλπ, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες αλληλεπίδρασης.

 

Τελευταίες Συμβουλές

Μια λίστα από subscribers στο Messenger μπορεί να αποδειχθεί ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσεις μια πιο ουσιαστική σχέση με τους ακόλουθους και τους πελάτες σου.

Δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να το παρακάνεις με τα μηνύματα που στέλνεις, καθώς έτσι θα οδηγήσεις πολλούς από τους χρήστες σε μια αρνητική εμπειρία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν un-subscribe από την λίστα σου.

Χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη τακτική με προσοχή και θα δεις πραγματικά αποτελέσματα στην συνολική παρουσία σου online.

Συνέχισε να στέλνεις μηνύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για όσο υπάρχει νόημα.

Με λίγα λόγια, προσπάθησε να καταλάβεις τι ακριβώς είναι αυτό που θέλει το κοινό σου και κάνε ακριβώς αυτό.

Ελπίζω πραγματικά το συγκεκριμένο άρθρο να σε βοήθησε στο να καταλάβεις πως το σημαντικό δεν είναι να χτίσεις ένα Messenger Chatbot, αλλά να χτίσεις την λίστα από τους subscribers σου.

 

Εάν έχεις διαβάσει αυτό το άρθρο και έχεις φτάσει ως εδώ, μπορείς να μου στείλεις ένα PM και να σου στείλω ένα Extra Tip το οποίο δεν αναφέρω σε αυτό το άρθρο.

Στείλε μου ένα μήνυμα εδώ και άσε τα υπόλοιπα σε μένα!

Αυτό είναι το σημείο στο οποίο σε ευχαριστώ που διέθεσες λίγο χρόνο για να διαβάσεις το άρθρο μου.

Ξέρω πως ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και θα ήθελα να γνωρίζεις πως πραγματικά το εκτιμώ.

Τώρα περιμένω από εσένα να βάλεις σε εφαρμογή την παραπάνω τεχνική και να μου πεις πως πήγε!

Ααα, και, αν σου άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχάσεις να κάνεις Share (ναι, είναι το το καινούργιο Like…)!

Γιώργος Χασιώτης
Ο Γεώργιος Χασιώτης γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και μετά από κάποια χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το μάρκετινγκ. Του αρέσει να σχεδιάζει συστήματα Inbound Marketing από το μηδέν, να ανακαλύπτει νέους τρόπους και τεχνικές ενίσχυσης του Customer Retention και να επικοινωνεί αποτελεσματικά το μήνυμα μιας εταιρίας μέσω Conversational Experiences. Είναι Co-Founder του Slide In, ενός Client-Centric Digital Agency το οποίο ειδικεύεται σε συγκεκριμένες μεθόδους Digital Marketing, από τεχνικές PPC Advertising μέχρι τεχνικές Customer Avatar Identification και Marketing Automation. Το Slide In αναλαμβάνει κυρίως πελάτες εκτός Ελλάδας, έχοντας αναπτύξει το πελατολόγιο του σε πάνω από 11 διαφορετικές χώρες.