Αυτά είναι τα 3 νέα privacy features του iOS 15

Αυτά είναι τα 3 νέα privacy features του iOS 15

Κεφάλαιο iOS 15!

Μας έχει απασχολήσει πολύ, ίσως περισσότερο από το release του iOS 14 κάποιους μήνες πριν.

Τότε, είχε έρθει το πρώτο τράνταγμα για να διαπιστώσουμε ότι το privacy αλλάζει και η Apple δεν αστειεύεται καθόλου γι’ αυτό.

Το μπλοκάρισμα των cookies μέσα από τις εφαρμογές σε iOS 14 ήταν ένα πρώτο “χτύπημα” για το community του digital marketing.

Αν δεν γνωρίζεις ή θες να φρεσκάρεις τις αλλαγές που είχε φέρει το iOS 14, διάβασε τα προηγούμενα άρθρα μας:

Apple iOS 14: Πώς επηρεάζει το Digital Marketing

Facebook Ads Manager και iOS14: 4 σημαντικές αλλαγές που αναμένονται

Και φυσικά το άρθρο στο “αδερφάκι” performance-marketing.gr:

iOS 14: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι performance marketers

Πριν λίγο καιρό ήρθε στη ζωή μας το iOS 15 το οποίο έφερε νέα privacy updates, με επίκεντρο αυτή τη φορά το email marketing.

Αν δεν γνωρίζεις ή θες να φρεσκάρεις τα νέα privacy updates του iOS 15 διάβασε παρακάτω τα προηγούμενα άρθρα μας:

Πώς το πρόσφατο release του iOS 15 επηρεάζει το email marketing

Πώς οι email marketers θα αντιμετωπίσουν τις αλλαγές του iOS 15

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τα updates αυτά.

Στο συγκεκριμένο άρθρο κάνουμε deep dive στα 3 νέα privacy features του iOS 15 και ρίχνουμε φως στις λεπτομέρειες που τα συνοδεύουν και που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το digital marketing.

Hide My Email

Το Hide my Email είναι μια λειτουργία που σου επιτρέπει να δηλώσεις ένα random email όταν κάνεις εγγραφή σε ένα site αντί του δικού σου, έστω και προσωρινά.

Το νέο email που γίνεται generated από την Apple συνδέεται με το πραγματικό σου email. Η εταιρεία ωστόσο στην οποία εγγράφεσαι, δεν βλέπει το πραγματικό σου email, βλέπει το fake.

Χρησιμοποιήσαμε παραπάνω τον όρο “προσωρινά”, καθώς μπορείς ανά πάσα στιγμή να απενεργοποιήσεις τη σύνδεση μεταξύ των δύο emails όποτε το επιθυμείς.

Με αυτόν τον τρόπο α) προστατεύεις το πραγματικό σου email από το να πωληθεί/διαδοθεί/κλαπεί χωρίς την άδειά σου και β) να αντιμετωπίσεις spammy υπηρεσίες που καθιστούν δύσκολη τη διαδικασία του unsubscribe.

Πώς θα κάνεις setup το Hide My Email

Η λειτουργία αυτή δεν χρειάζεται set up. Υπάρχει ένα section για το Hide My Email στα settings του iOS, αλλά δεν χρησιμεύει για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της λειτουργίας.

Στην ουσία, χρησιμεύει πιο μετά, όταν θα θες να απενεργοποιήσεις ένα fake email address. Ή όταν θέλεις να δεις ποιο είναι αυτό το fake address ώστε να μην κάνεις κάπου log in με αυτό.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το Hide My Email

1. Βρες ένα site που δεν έχεις εγγραφεί και ξεκίνα τη διαδικασία sign-up.

2. Σιγούρεψε ότι έχεις επιλέξει την επιλογή να κάνεις register με email address, και όχι με το Sign in With Apple.

3. Κάνε tap στο πεδίο ώστε να εμφανιστεί το text box.

4. Στη γραμμή πάνω από το onscreen keyboard, κάνε tap στο Hide My Email.

5. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, μπορείς optionally να κάνεις ένα σχόλιο σχετικά με το site ή το fake address, ή

6. Να κάνεις tap στο refresh button για να αλλάξεις το fake address.

7. Κάνε tap στο Use button για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία.

Όταν κάνεις register για πρώτη φορά κάπου, σου προτείνεται ένα fake email address. Υπάρχει η επιλογή να το αλλάξεις αλλά όχι μέσω του edit.

Δεν μπορείς να κάνεις επεξεργασία στο texting του fake address, μόνο να το αντικαταστήσεις με ένα νέο μέσω του regeneration.

Η Apple προτείνει να χρησιμοποιείται το πεδίο Note για να σημειώνεις λεπτομέρειες σχετικά με το site στο οποίο κάνεις εγγραφή ώστε να το βρίσκεις εύκολα μετέπειτα.

Υπάρχει επίσης και ένα πεδίο Label, το οποιο δείχνει το URL του website στο οποίο κάνεις εγγραφή.

All in all, η νέα αυτή λειτουργία θα είναι ένας μικρός πονοκέφαλος για εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούσαν τις email marketing λίστες τους για retargeting σε άλλες πλατφόρμες.

Mail Privacy Protection

Το Mail Privacy Protection είναι σαν να δημιουργήθηκε για να προστατέψει τους iOS 15 χρήστες από τους email marketers.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κάθε φορά που λαμβάνεις ένα email, οι email service providers συλλέγουν πληροφορίες που συμπεριλαμβάνουν την IP, το αν άνοιξες το email και αν έκανες click ώστε να μεταφερθείς σε μια landing page.

Η Apple απάντησε με αυτή τη λειτουργία, για την οποία οι χρήστες ερωτούνται αμέσως μόλις εγκαταστήσουν την έκδοση 15 του iOS.

Εάν δεν είδες αυτή την ειδοποίηση όταν έκανες αναβάθμιση σε iOS 15, μπορείς να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία μέσα από τα Settings > Mail > Mail Privacy Protection ενεργοποιώντας το αντίστοιχο πεδίο.

Με τη λειτουργία αυτή οι χρήστες αποκρύπτουν την IP τους και δεδομένα γύρω από το Open Rate.

Αυτό, όπως είναι φυσικό, θα δημιουργήσει προβλήματα στο geolocation targeting και reporting των email marketing experts, καθώς και στην αλλοίωση δεδομένων γύρω από το Open Rate σαν metric με τη μεγαλύτερη βαρύτητα.

iCloud+ και iCloud Private Relay

Το iCloud Private Relay λειτουργεί παρόμοια με ένα VPN (Virtual Private Network) και προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών που περιηγούνται στο web.

Τα δεδομένα που αποστέλλονται από και φτάνουν στις συσκευές ενός χρήστη αναπηδούν γύρω από δύο ξεχωριστά ρελέ ή κόμβους διαδικτύου – το πρώτο λειτουργεί από την Apple, το δεύτερο από έναν από τους συνεργάτες παρόχου περιεχομένου της Apple.

Έτσι, ο χρήστης λαμβάνει μια προσωρινή διεύθυνση IP (πληροφορία που υποδεικνύει το που βρίσκεται) και DNS records (πληροφορία για τα websites που επισκέπτεται) τα οποία είναι κρυπτογραφημένα.

Ούτε η Apple, ούτε ο πάροχος υπηρεσιών internet, ούτε κάποιος marketer ο οποίος θέλει να χτίσει ένα διαφημιστικό προφίλ για το χρήστη, μπορεί να δει ποιος είναι αυτός ο χρήστης ή για ποια sites πραγματοποιεί αναζητήσεις και επισκέπτεται.

Το iCloud Private Relay είναι ενεργό μόνο όταν περιηγείσαι στο web μέσω του Safari. Για να το ενεργοποιήσεις σε iOS 15 ή iPadOS 15, ανοίγεις τα Settings, κάνεις tap στο προφίλ σου και επιλέγεις το iCloud Private Relay.

Εάν χρησιμοποιείς το macOS Monterey, ανοίγεις το System Preferences και επιλέγεις Apple ID και iCloud για να εντοπίσεις τη ρύθμιση. Εκεί θα δεις μόνο μια ρύθμιση, η οποία είναι να αποκρύψεις εντελώς το IP address.

Προϋπόθεση για το συγκεκριμένο feature είναι να είσαι μέλος του iCloud+.

Grow Digital Team
We Are Digital! Είμαστε το μεγαλύτερο Digital Marketing & eCommerce news blog στην Ελλάδα και φέρνουμε στην οθόνη σου οτιδήποτε φρέσκο παίζει σε SEO, Performance & Digital Marketing, AI, Analytics και άλλα.