Heineken & Estrella: Video Strategies που αύξησαν το Loyalty! – Real Cases

Beer video strategies

Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στο φαινόμενο του Adblocking και προσπαθήσαμε να δούμε τι λύσεις υπάρχουν για την αντιμετώπισή του.

Όπως πολύ καλά θυμάσαι, είχαμε πει πως οι λύσεις είναι το Content Marketing σε συνεργασία με το Video Marketing.

Αν αυτά τα δυο τα παντρέψουμε, τότε θα αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του Adblocking.

Επειδή όμως, καλή είναι η θεωρία αλλά ακόμα καλύτερα τα real cases, σήμερα θα διαβάσεις δυο real cases από δυο μεγάλους – παγκόσμιους κολοσσούς στον χώρο της ζυθοποιίας.

Όπως κατάλαβες και από τον τίτλο, η Heineken και η Estrella κατάφεραν μέσα από δυο φοβερά video να πετύχουν αύξηση του loyalty και όχι μόνο!

Η Heineken αποφάσισε να κάνει ένα κοινωνικό πείραμα, ενώ η Estrella μια ταινία μικρού μήκους. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αφήνουν πολύ ωραία μηνύματα μέσα από ένα storytelling.

Heineken – Worlds Apart

Το κοινωνικό πείραμα της Heineken έφερε κοντά ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις σε διάφορα θέματα.

Μέσα από μια διαδικασία κατέληξαν αντί να αποφεύγουν να μιλήσουν μεταξύ τους, να καθίσουν και να συζητήσουν τις διαφορές τους πίνοντας μια μπύρα.

Το αποτέλεσμα του video ήταν να καταλάβουμε ότι αρκετές φορές έχουμε περισσότερα κοινά πράγματα απ’ ότι νομίζαμε με τον συνάνθρωπό μας.

Το video έφτασε τα 14,5 εκ. views στο YouTube μέσα σε λίγους μήνες (μπορείς να φανταστείς τι έγινε στα υπόλοιπα social media, με share, comments κ.ο.κ.).

Μπορείς να δεις τι γνώμη είχε ο κόσμος μόνο σε λίγα από τα tweets που έγιναν:

Ένα από τα γραφεία που συνεργάστηκε για την παραγωγή αυτού του video, κέρδισε δυο αργυρά βραβεία στο φεστιβάλ 2017 Cannes Lions Festival of Creativity, το ένα βραβείο στην κατηγορία “Brand Voice and Storytelling” και το άλλο στην κατηγορία “Business Citizenship/Corporate Responsibility”.

Επίσης, φάνηκε να πήγε καλά η συγκεκριμένη καμπάνια, καθώς η Heineken ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη της κατά 5,7% το πρώτο εξάμηνο του 2017 (κάτι για το οποίο όπως είπαν ήταν πολύ παραπάνω από τις προσδοκίες τους).

Όπως φαίνεται, ό,τι απόψεις και να έχουμε, με λίγη καλή θέληση και μια ωραία μπύρα μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε πολλά πράγματα!

beer clinkEstrella Damm – La Vida Nuestra (English subs needed)

Μια μικρή μήκους ταινία (16 λεπτών), όπου το προϊόν προβάλλεται μέσα από τους πρωταγωνιστές με έξυπνο τρόπο.

Στην ταινία γίνονται αναφορές που έχουν σχέση με την αγάπη, τις δυσκολίες, την φιλοδοξία και την φιλία.

Το ωραίο είναι ότι το προϊόν δεν αυτοπροβάλλεται σε ενοχλητικό βαθμό, γίνεται μόνο ένα clink μεταξύ των μπουκαλιών της Estrella.

Οι χαρακτήρες είτε πίνουν είτε κρατούν τα μπουκάλια και η ταινία εστιάζεται στο storytelling. Κάποιος ο οποίος δεν ανήκει στο χώρο του marketing ίσως να μην καταλάβαινε και τόσο την παρουσία του συγκεκριμένου brand.

Η Ισπανική ηχογράφηση (και όχι η δίγλωσση που είναι παραπάνω), έλαβε κάτι περισσότερο από 8 εκ. view στο YouTube, ας μην κάνουμε λόγο πάλι για τα υπόλοιπα social media.

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, και οι 2 εταιρίες δεν εστιάζουν στην τακτική για επιθετικό/aggresive marketing, με στόχο να σε πιέσουν στο να αγοράσεις το προϊόν τους, αλλά βασίζονται στο storytelling κάτι το οποίο ανεβάζει φοβερά την ποιότητα του brand!

Αυτό σημαίνει ότι και οι καταναλωτές συνδέουν τις διαφημίσεις και τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται με τα brands, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό και στις δυο περιπτώσεις.

Το δρόμο αυτό μπορούν να χαράξουν κι άλλες εταιρίες -ακόμα και Ελληνικές-, καθώς είναι κάτι το οποίο αξίζει να επενδύσουν και φυσικά οι τιμές ποικίλουν για κάθε είδος.

Γράψε μου την γνώμη σου στα σχόλια, γιατί και διαφορετική να είναι… πίνοντας μαζί μια μπύρα θα τα συζητήσουμε ωραία!

Μπορείς να με βρεις σε LinkedIn και Instagram.

Σου άρεσε το άρθρο; Διάβασε και το προηγούμενο άρθρο του Γιώργου εδώ.

Γιώργος Καρακίτσος
Ο Γιώργος είναι ένας πολύπλευρος Marketer με μεγάλη αδυναμία στο Digital Marketing & Μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε αυτό. Βρίσκεται στην παρέα του Grow-Digital.gr με σκοπό την ανάπτυξη δυναμικού content και νέων ιδεών.