Ο “ελεύθερος χρόνος”, αποτελεί μια φράση που ένας manager δεν αρθρώνει συχνά, ειδικά όταν πρόκειται για την Head of Digital Services του Χρυσού Οδηγού, Μαρία Σπυροπούλου.
Η Μαρία ηγείται των ομάδων που εργάζονται για την παροχή Digital Υπηρεσιών του Χρυσού Οδηγού προς τους πελάτες του, όπως κατασκευή ιστοσελίδων, online διαφήμιση σε μηχανές αναζήτησης & Social Media, δημιουργία περιεχομένου και προβολή επιχειρήσεων στο www.xo.gr.
Σεβόμενοι την εμπειρία και την μέχρι τώρα πορεία της, ζητήσαμε να μας αναλύσει το Digital Services Management στο σύγχρονο Ελληνικό περιβάλλον, καθώς και να μας πει λίγα λόγια για τον εαυτό της, προκειμένου να την γνωρίσουμε καλύτερα.
– Μαρία, θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για την μέχρι τώρα πορεία σου στον χώρο, τον ρόλο σου ως Head of Digital Services και την ομάδα που καλείσαι να διαχειριστείς.
Ξεκίνησα την εργασιακή μου πορεία το 2006 σαν software engineer, έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (www.dmst.aueb.gr). Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που αποφοίτησα από τη συγκεκριμένη σχολή, καθώς ήταν και εξακολουθεί να είναι, πολλά βήματα μπροστά στις εκπαιδευτικές μεθόδους και στα μαθήματα που επιλέγει.
Συνέχισα στο χώρο του mobile marketing & advertising ως project manager και account manager. Έχω δουλέψει με επαγγελματίες σε πάνω από 20 χώρες, έχω τρέξει projects σε όλες τις ηπείρους και αυτό έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη μου και την κατανόηση προβλημάτων.
Το digital marketing, με την ευρεία έννοια του όρου, ήρθε στην πορεία μου το 2014, συμμετέχοντας σε ένα e-learning πρόγραμμα με τη Google (www.wearesquared.com). Πιστεύω ότι το digital, είναι ένας “χώρος” που υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Ζούμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον και δεχόμαστε άπειρα μηνύματα, όσο πλοηγούμαστε στο internet. Επομένως, όλοι έχουμε βασικές γνώσεις και ας μην το έχουμε συνειδητοποιήσει.
Στο Χρυσό Οδηγό ξεκίνησα πριν ένα χρόνο, και ο ρόλος είχε μεγάλες απαιτήσεις από την πρώτη εβδομάδα. Μεγάλη ομάδα, συνεχόμενες δομικές αλλαγές και υψηλοί στόχοι, αλλά από τη στιγμή που έχεις καλούς συνεργάτες και σωστή καθοδήγηση όλα καταλήγουν θετικά. Είμαι πολύ χαρούμενη για όλα τα άτομα της ομάδας και η επιτυχία που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι χάρις στη δική τους προσπάθεια και επιμονή.
– Η εικόνα που φέρνει κάποιος όταν ακούει την λέξη «manager», συνήθως δεν περιλαμβάνει τις απαιτήσεις που τον συνοδεύουν στο εργασιακό, και όχι μόνο, περιβάλλον. Εάν προσθέσουμε στην εξίσωση τον όρο «Digital Services», περιέγραψε μας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που καλείσαι να αντιμετωπίσεις καθημερινά.
Νομίζω θα ακουστεί κοινότυπο, αλλά ο όρος manager δεν είναι αρκετός για να περιγράψει αυτό που χρειάζεται να έχει κάποιος σε μια αντίστοιχη θέση. Το να γνωρίζεις να χειρίζεσαι καταστάσεις, να ελέγχεις ή να παίρνεις την ευθύνη το θεωρώ πολύ εύκολο. Η δυσκολία έρχεται όταν εκτός της καθεαυτού δουλειάς, πρέπει να “εμπνεύσεις” την ομάδα.
Οφείλεις να αφιερώσεις προσωπικό χρόνο, να σκεφτείς πως μπορεί αυτή η φαινομενικά καλή ομάδα, να αρχίσει να λειτουργεί με τους ρυθμούς που πρέπει για να επιτευχθούν οι στόχοι. Άρα εδώ έχει νόημα ο όρος leadership, ο οποίος με μάγεψε από την πρώτη στιγμή που τον διδάχτηκα στα 18 μου. Σίγουρα μπορούμε στο μέλλον να δώσουμε μερικά tips και πραγματικά παραδείγματα μάνατζμεντ και ηγεσίας ώστε ο νέος κόσμος που παρακολουθεί το site σας να μάθει.
Όσον αφορά το κομμάτι digital services, το βασικότερο “πρόβλημα” είναι οι εξελίξεις… Πας ένα πρωί στο γραφείο και η Google έχει αλλάξει τον αλγόριθμο του ranking.
Όσον αφορά το κομμάτι digital services, το βασικότερο “πρόβλημα” είναι οι εξελίξεις. Πας ένα πρωί στο γραφείο και η Google έχει αλλάξει τον αλγόριθμο του ranking για παράδειγμα. Πρέπει να σκεφτείς πως θα επηρεάσει η αλλαγή αυτή το work flow, αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι εσωτερικά, αν κάποιοι πελάτες επηρεάζονται από αυτό και τι βήματα θα ακολουθήσεις. Το να παρακολουθείς τις τάσεις, τις αλλαγές και να αφουγκράζεσαι σωστά την αγορά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.
– Λένε ότι πίσω από μια επιτυχημένη ομάδα, κρύβεται ένας «μαέστρος» ο οποίος είναι υπεύθυνος για της ενορχήστρωση της. Πόσο σημαντικός πιστεύεις ότι είναι ο ανθρώπινος παράγοντας ώστε να επιτύχει μια εταιρεία τους στόχους της, και πως διαχειρίζεσαι εσύ αυτή την ιδιαίτερη σχέση.
Οποιαδήποτε ομάδα έχει ανάγκη έναν “οδηγό”, είτε είναι μια ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάντα ή εταιρεία. Είναι σημαντικός ο ρόλος, αλλά δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Μπαίνοντας σε αυτή τη θέση, το πρώτο που κάνεις είναι να δεις αν όλοι οι “παίχτες”σου είναι καλοί, τι είναι αυτό που τους ξεχωρίζει και πώς θα το εξελίξεις.
Αν κάποιος δεν συμβαδίζει με την υπόλοιπη ομάδα, όσο αφορά τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της, θα πρέπει να το γνωρίζει και να φροντίσει να αλλάξει. Το πρόβλημα που συναντώ συχνά, είναι ότι τα μέλη δεν γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους.
Εκεί ξοδεύεται ο περισσότερος χρόνος για να καταλάβεις και να δείξεις σε καθέναν ξεχωριστά, τι μπορεί να καταφέρει. Όλα αυτά συνυφασμένα με το εργασιακό πλαίσιο και τους στόχους/δομές της εταιρείας.
Επιπλέον, στην αρχή μιας συνεργασίας με έναν καινούργιο μάνατζερ υπάρχει φόβος. Είναι θέμα του μάνατζερ να φροντίσει η ομάδα να ξεπεράσει τον φόβο αυτό. Είναι ο πρώτος που πρέπει να ανοιχτεί, να μιλήσει για προσωπικά θέματα, να εξηγήσει τη δική του φιλοσοφία και να θέσει τους ομαδικούς στόχους.
Όλα αυτά απαιτούν υπομονή και χρόνο… Χτίζεις σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη, θέτοντας ως θεμέλιο, την ειλικρίνεια. Άλλωστε η θέση μου αφορά κυρίως τη διαχείριση ανθρώπων, άρα προφανώς, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιτυχία.
– Ο κλάδος του Digital Marketing χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Τι δείχνει η εμπειρία σου έως τώρα, όσον αφορά την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Θα υποστήριζες αυτό τον χαρακτηρισμό;
Υπάρχουν πολλές μελέτες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα, θεωρώ ότι δεν διαφοροποιείται η γνώμη μου. Ο κλάδος αυτός δεν είναι απλά από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.
Η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω σε αυτό. Δεν είναι σίγουρα πρωτοπόρος, αλλά ακολουθεί με σταθερά βήματα, και στο άμεσο μέλλον θα έχει αφομοιωθεί στο μυαλό των Ελλήνων επιχειρηματιών, για τους οποίους υπάρχουν ήδη αρκετές πηγές όπου μπορούν να συμβουλευτούν για θέματα digital στρατηγικής.
Με λίγα λόγια, όσο πιο απλά μπορώ να το θέσω, αν ο επιχειρηματίας θέλει να μπει στο online business, δεν έχει παρά να σκεφτεί 4 πράγματα:
- Πώς θα φέρει υποψήφιους πελάτες.
- Τι θα κάνει για να αυξήσει το interaction μαζί τους.
- Πως θα τους μετατρέψει σε πραγματικούς πελάτες.
- Πως θα τους διατηρήσει μετά από την πρώτη αγορά.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο loyalty κομμάτι, κυρίως από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έχουν αποκτήσει ήδη ένα καλό market share. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες όμως, πρέπει αρχικά να εστιάσουν στην απόκτηση πελατών, και σιγά σιγά να εξοικειωθούν με τις έννοιες και το περιβάλλον του digital, αν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πρέπει αρχικά να εστιάσουν στην απόκτηση πελατών
– Πριν κλείσουμε, θα θέλαμε να μας πεις πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα, το εργασιακό περιβάλλον καθώς και το μέλλον του Digital Marketing στην Ελλάδα.
Αυτή αποτελεί μια job interview ερώτηση, και το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα συνεχίσω την πορεία μου ως στέλεχος εταιρειών τεχνολογίας. Όσο υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα προς επίλυση θα είμαι ενεργό μέλος.
Δίνω όλη μου την ενέργεια σε ο,τι κάνω και θεωρώ πως όλα τα στελέχη του χώρου οφείλουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Sky is not the limit…