Τι κάνει η λάθος η πλειοψηφία των users του Google Analytics
Εδώ και αρκετό καιρό έχω μπει στην (άκρως χρονοβόρα) διαδικασία απόκτησης του Google Analytics Certification, από την Google Analytics Academy. Αυτό που διαπίστωσα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των πειραματισμών μου, ήταν ότι οι 8/10 ενέργειες και ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμουν τα εκάστοτε GA Accounts, ήταν λάθος & επικίνδυνος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την ίδια την Google, το σετάρισμα των προφίλ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την δομή και την ασφάλεια των GA Accounts και των δεδομένων μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των GA Accounts είναι στημένα σε ένα και μόνο προφίλ.
Όλες οι ρυθμίσεις, οι δοκιμές και τα φίλτρα που εφαρμόζουμε καθημερινά, επηρεάζουν μια και μόνο κύρια πηγή δεδομένων.
Την κύρια αυτή πηγή δεδομένων, την συναντάμε ως «Όλα τα δεδομένα ιστότοπου» για την ελληνική version του GA, ή «All Web Site Data» για την αγγλική.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα, και ειδικά όταν ο όγκος των δεδομένων και οι απαιτήσεις του λογαριασμού αυξάνονται συνεχώς.
Πώς Λειτουργεί το Google Analytics και Πώς Επεξεργάζεται τα Δεδομένα;
Θα πίστευες ότι τα reports που βλέπεις στον λογαριασμό σου, αποτελούνται από μη-επεξεργασμένα δεδομένα, κάτι που είναι λάθος.
Από τη στιγμή που βλέπεις τα δεδομένα και τα reports στον λογαριασμό σου, αυτά έχουν περάσει από πολλά στάδια επεξεργασίας.
Δες παρακάτω τα στάδια επεξεργασίας δεδομένων του Google Analytics:
- Ο κώδικας παρακολούθησης ( ga tracking code) στέλνει τα δεδομένα των επισκεπτών της ιστοσελίδας σου, στους GA Servers.
- Οι GA Servers συγκεντρώνουν τα στοιχεία επισκεψιμότητας.
- Κάθε 3 ώρες, το GA επεξεργάζεται τα δεδομένα χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις που έχεις εφαρμόσει στον λογαριασμό σου. Εφαρμόζονται τα φίλτρα, υπολογίζονται τα conversions και πραγματοποιείται γενικότερα η επεξεργασία της Ιδιοκτησίας (όπου ιδιοκτησία βλέπε website, εφαρμογή κτλ.).
- Κάθε μέρα, το GA διαγράφει τα δεδομένα που αποθηκεύτηκαν την προηγούμενη μέρα.
- Μόλις πραγματοποιηθεί η επεξεργασία όλων των δεδομένων, αυτά αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων, απ’ όπου μπορείς να έχεις πρόσβαση μέσω του GA λογαριασμού σου.
Το βασικό πόρισμα της παραπάνω διαδικασίας είναι ότι, τα δεδομένα στα οποία έχεις πρόσβαση και παρακολουθείς έχουν υποστεί πλήρη επεξεργασία πριν φτάσουν στην οθόνη σου.
Είναι δεδομένα τα οποία έχουν επεξεργαστεί από την Google χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις που έχεις εφαρμόσει στον λογαριασμό σου. Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων από την Google, δεν υπάρχει γυρισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που ένας νέος στόχος δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε προηγούμενο ιστορικό επισκεψιμότητας.
Οι ρυθμίσεις & οι αλλαγές που εφαρμόζουμε στους λογαριασμούς, αλλάζουν για πάντα τα ανεπεξέργαστα δεδομένα που καταγράφονται καθημερινά, χωρίς δυνατότητα αναίρεσης.
Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο τυπογραφικό λάθος σε ένα φίλτρο αποκλεισμού (exclude filter), θα έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα ένα μέρος των δεδομένων μας.
Για να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα (φαντάσου να εργάζεσαι σε μια μεγάλη επιχείρηση και να έχεις καταστρέψει μεγάλο μέρος των δεδομένων τους), θα πρέπει να δημιουργήσεις κάποια επιπλέον προφίλ μέσα στο GA.
Τα 3 απαραίτητα προφίλ για κάθε Google Analytics Account
1. Master View
Είναι το προεπιλεγμένο προφίλ για κάθε λογαριασμό, και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό. Εδώ εφαρμόζονται όλα τα φίλτρα, οι στόχοι και τα custom reports, αφού έχουν δοκιμαστεί και μελετηθεί στο Test View προφίλ.
2. Unfiltered View (Raw Data)
Αυτό το προφίλ κάνει αυτό ακριβώς που θέλουμε, αποθηκεύει τα ανεπεξέργαστα δεδομένα (raw data). Δεν υπάρχουν στόχοι, φίλτρα, custom reports, τίποτα. Ο σκοπός αυτού του προφίλ είναι να παρέχει ένα ασφαλές backup των δεδομένων μας σε περίπτωση που τα υπόλοιπα προφίλ έχουν πρόβλημα, ή έγινε μια λανθασμένη ενέργεια. Εάν για παράδειγμα, χαθούν όλα τα δεδομένα από τα υπόλοιπα προφίλ, θα είσαι σε θέση να τραβήξεις τα reports από αυτό το προφίλ. Σίγουρα δεν θα είναι επεξεργασμένα όπως θα ήθελες, αλλά τουλάχιστον δεν βρεθείς ποτέ προ εκπλήξεως σε περίπτωση λάθους.
3. Test View
Αυτό είναι το προφίλ όπου θα μπορείς να δοκιμάζεις όλες τις πιθανές ρυθμίσεις, χωρίς να έχεις το ρίσκο να κάνεις κάποιο μοιραίο σφάλμα.
Πριν εφαρμόσεις στόχους, φίλτρα, ή οτιδήποτε άλλο στα υπόλοιπα προφίλ, έλεγξέ τα πρώτα εδώ. Μπορείς να παρακολουθείς τα δεδομένα για αρκετές ημέρες και να δεις το πώς επηρεάζονται οι αναφορές σου, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που σετάρεις. Όταν βεβαιωθείς ότι μπορείς να εφαρμόσεις την ίδια ρύθμιση στα υπόλοιπα προφίλ, μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια και χωρίς ρίσκο.
Παραθέτω μια ενδεικτική εικόνα για το πώς έχω σετάρει κάποια δικά μου profiles σε έναν από τους λογαριασμούς μου:
Τα παραπάνω αναφέρονται και κατά τη διάρκεια των Google Analytics Academy Courses, και συγκεκριμένα στο Unit4Lesson2 καθώς και σε υπόλοιπες πηγές της Google και του διαδικτύου.
Play Safe!