Facebook: Παρουσίαζε Fake Metrics στα Videos του Επί 1 Χρόνο;

Τα "φουσκωμένα" video views οδήγησαν τους advertisers και τις media companies να επενδύουν όλο και περισσότερο στην πλατφόρμα του Facebook.

Facebook: Παρουσίαζε Fake Metrics στα Videos του Επί 1 Χρόνο;

Το Facebook γνώριζε για τις ανακρίβειες στα metrics των videos που παρείχε στους advertisers και τα brands για περισσότερο από 1 χρόνο, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο πιθανής δικαστικής αγωγής πριν λίγες ημέρες.

Οι advertisers εξαπατήθηκαν χρησιμοποιώντας και επενδύοντας στην πλατφόρμα του Facebook, υπό την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας videos στο Facebook παρά σε άλλες video πλατφόρμες.

Τα διογκωμένα metrics οδήγησαν επίσης πολλούς οργανισμούς των media να δώσουν έμφαση στα Facebook videos και να κυνηγήσουν τα views σε βάρος άλλων μεθόδων marketing.

“Οι εσωτερικές -behind the scenes- προσπάθειες του Facebook αντικατοπτρίζουν μια απερίσκεπτη νοοτροπία της εταιρείας ως προς την ακρίβεια των metrics”, ανέφεραν οι ενάγοντες στην κατάθεσή οτους. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι advertisers άρχισαν να αμφισβητούν το Facebook σχετικά με τα metrics του από το 2015.

Τα πρόσφατα μη ελεγμένα έγγραφα ισχυρίζονται ότι το Facebook αγνόησε το πρόβλημα, κλείνοντας επίτηδες τα μάτια για πάνω από ένα χρόνο. Επιδιόκωντας την υπόθεσή τους, οι ενάγοντες κατάφεραν να κάνουν review σε περισσότερες από 80.000 σελίδες εσωτερικών αρχείων του Facebook.

Οι επικοινωνίες αυτές δείχνουν ότι το Facebook γνώριζε το πρόβλημα, σύμφωνα με την αγωγή, πολύ πριν η εταιρεία ισχυριστεί το 2016 ότι “πρόσφατα” είχε συνειδητοποιήσει ότι οι υπολογισμοί για τη μέση χρονική διάρκεια που ξοδεύουν οι χρήστες στην παρακολούθηση videos, ήταν διογκωμένοι εδώ και 2 χρόνια. Το Facebook αναφέρει ότι το σφάλμα αυτό δεν οδήγησε σε λάθος χρεώσεις ή σε υπερχρεωμένους λογαριασμούς.

“Το metrics θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει το συνολικό χρόνο που αφιερώνεται σε ένα video, διαιρούμενο με το συνολικό αριθμό των χρηστών που πάτησαν play στο video. Αλλά δεν το έκανε”, παραδέχτηκε το Facebook την εποχή εκείνη. “Αντανακλά το συνολικό χρόνο που ξόδεψε ένας χρήστης, διαιρούμενος μόνο με τον αριθμό των ‘views’ ενός video (αυτό γίνεται ότας ένας χρήστης παρακολουθήσει 3 ή περισσότερα δευτερόλεπτα). Με βάση την εκτίμηση του Facebook, αυτό ‘φουσκώνει’ τις μετρήσεις που βλέπουν οι advertisers μεταξύ 60% και 80%.

Αλλά τα νέα έγγραφα χρωματίζουν μια πολύ χειρότερη εικόνα, και ισχυρίζονται ότι η διαφορά ήταν μεταξύ 150% και 900%. Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς το πώς οι advertisers ενθαρρύνονται από τέτοια διογκωμένα δεδομένα, επιλέγοντας να χρεώσουν περισσότερα χρήματα σε video ads έναντι των Youtube ads και άλλων πλατφορμών.

Η αγωγή κατηγορεί το Facebook για αθέμιτη επιχειρηματική συμπεριφορά και απάτη. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο The Wall Street Journal ότι “οι κατηγορίες ότι προσπαθήσαμε με οποιονδήποτε τρόπο να κρύψουμε αυτό το θέμα από τους συνεργάτες μας είανι ψευδείς. Ενημερώσαμε τους πελάτες μας για το λάθος όταν το ανακαλύψαμε – και κάναμε και update το help center μας ώστε να εξηγεί το σφάλμα.”. Αυτή η δήλωση φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με τα μη επεξεργασμένα έγγραφα, τα οποία υποστηρίζουν ότι το Facebook έμαθε για το πρόβλημα αυτό τον Ιανουάριο του 2015, λίγους μήνες μετά. Το Facebook υποστηρίζει ότι η αγωγή από μια ομάδα μικρών advertisers, η οποία επιδιώκει τη δικαστική οδό, δεν έχει αξία.

Το κοινωνικό δίκτυο λειτουργεί τώρα με third-party measurement εταιρείες και έχει συμφωνήσει να υποβληθεί σε έλεγχο από το Media Rating Council.

ΠΗΓΗTheVerge
Grow Digital Team
We Are Digital! Είμαστε το μεγαλύτερο Digital Marketing & eCommerce news blog στην Ελλάδα και φέρνουμε στην οθόνη σου οτιδήποτε φρέσκο παίζει σε SEO, Performance & Digital Marketing, AI, Analytics και άλλα.