Αρκετές εταιρίες σήμερα διατηρούν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα παράλληλα με το φυσικό τους κατάστημα, άλλες αρκούνται αποκλειστικά και μόνο στο να έχουν μόνο ηλεκτρονική επιχειρηματική παρουσία.
Εάν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, τότε το άρθρο αυτό φτιάχτηκε για εσένα, εάν πάλι ανήκεις στην πρώτη, θα πρέπει οι ηλεκτρονικές κινήσεις σου να συμβαδίζουν με αυτές του καταστήματός σου.
Και στις 2 περιπτώσεις, τα conversion tips που θα διαβάσεις παρακάτω έχουν εφαρμογή και μπορούν να φανούν πολύ αποτελεσματικά στη στρατηγική σου.
Όταν μπαίνει ένας πελάτης στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα, αποτελεί μια πρόκληση για εσένα το να τον κάνεις νιώσει σαν να μπαίνει στο φυσικό σου κατάστημα.
Κατά μέσο όρο, εάν έχεις 100 visitors/day, στατιστικά οι 50 θα κάνουν ένα απλό browsing, οι 10 θα προσθέσουν πράγματα στο καλάθι τους και τελικά μόνο οι 2 θα αγοράσουν.
Παρακάτω, θα δεις κάποια χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις αυτά τα νούμερα και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου.
Είσαι έτοιμος;
1. Ανέδειξε το Προϊόν σου
Σίγουρα θα υπάρχουν επισκέπτες που μπαίνουν στο site σου επειδή σε γνωρίζουν ήδη, αλλά θα υπάρχουν και αρκετοί νέοι οι οποίοι μπήκαν από «σπόντα» (π.χ. μπορεί επειδή έχεις κάνει καλή δουλειά στο SEO σου.
Οι νέοι χρήστες πρέπει να δουν και να καταλάβουν αμέσως τι ακριβώς προσφέρει η εταιρεία σου. Δόμησε την αρχική σου σελίδα ώστε να αρμόζει στο ύφος της εταιρείας, με τις κατηγορίες να βρίσκονται σε εμφανή σημεία και ανέδειξε τα πιο δημοφιλή σου προϊόντα/υπηρεσίες.
2. “Μίλα” στους πελάτες σου
Οι πιο πολλές εταιρίες δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην κατηγορία «about us». Ανέλυσε στον επισκέπτη το ποιος είσαι, τι προσφέρεις, τόνισε τα θετικά σου σημεία and stay true. Υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο επαγγελματικό ύφος της εταιρείας.
3. Χτίσε σχέσεις εμπιστοσύνης
Δείξε στον επισκέπτη ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί. Σε όλους τους τομείς. Από την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρεις, μέχρι το ότι θα παραλάβει το προϊόν στην ώρα του.
Για παράδειγμα, αν δραστηριοποιείσαι στον κλάδο φαγητού, ποτού, κ.τ.λ. μπορείς να δείξεις κάποιες πιστοποιήσεις που έχεις λάβει από κάποιον επίσημο φορέα. Στο θέμα εμπιστοσύνης έχει μεγάλη σημασία πως είναι στημένο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.
Όπως όλοι, έτσι και εσύ θα έχεις επισκεφτεί ένα e-shop που επειδή σαν παρουσία δεν ήταν καλά στημένο, ή δεν σου δημιουργούσε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, το εγκατέλειψες.
4. Εξυπηρέτηση αντί πίεσης
Μην πιέζεις τον χρήστη να αγοράσει κάτι από εσένα, δηλαδή μην του «πετάς» συνέχεια pop-ups με προϊόντα. Αντίθετα, μόλις επιλέξει ένα προϊόν δείξε του έναν καλό συνδυασμό με ένα άλλο προϊόν. Για παράδειγμα, αν αγοράσει μια μπλούζα δείξε του ένα τζιν, ένα κινητό με μια θήκη κ.ο.κ.
5. Μη ξεχνάς τα Analytics
Τα analytics λένε τα πάντα. Που χάνεις, και που είσαι καλύτερος. Φρόντισε εκεί που χάνεις, να γίνεις καλύτερος. Το bounce rate σου είναι υψηλό; Κάτι μπορεί να φταίει με το περιεχόμενο της σελίδας (ή έχεις κάνει λάθος targeting). Σίγουρα τα analytics θα σε βοηθήσουν πολύ, αλλά ακόμη και αν δεν είσαι ο guru των analytics, πλέον η Google προσφέρει τόσα πολλά tutorials που σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.
Related: Tα 10 σημαντικότερα Digital Marketing Analytics που πρέπει να παρακολουθείς
6. Απέφυγε το άσκοπο traffic στην σελίδα σου
Τσάμπα κόπος, χρόνος και χρήμα. Σκέψου καλά τον στόχο σου (και φαντάζομαι πως σε μια καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε στόχος=κέρδος). Βρες το buyer profile της εταιρείας σου και κάνε target σε αυτό το κοινό. Όπου αλλού και αν προβληθείς, όσους visitors και να έχεις στο site σου, αν πουλάς γυναικεία καλλυντικά -προσωπικά- δεν θα σε επιλέξω (όσες φορές κι αν σε δω, σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στο web ή μη).
Related: Η Σημασία των Buyer Personas στο Digital Marketing και την Online Διαφήμιση
7. Παρότρυνε το social sharing
Έχει καταντήσει κοινότυπο αλλά πρέπει να το κάνεις. Τα social media έχουν αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και πρέπει να αποτελείς μέρος αυτών.
Ωστόσο, δεν είναι ούτε σωστό αλλά ούτε και ωραίο να ζητάς ξερά ένα share. Δημιούργησε την ανάγκη στον επισκέπτη να το μοιραστεί αυθόρμητα, ή αν δεν γίνεται αυτό, δώσε του ένα κίνητρο.
Όταν ο πελάτης έχει μόλις ψωνίσει από το e-shop σου αισθάνεται ένα όμορφο συναίσθημα, άρα εκεί είναι η κατάλληλη στιγμή να τον παροτρύνεις να το μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα. Σε εκείνο το σημείο, για παράδειγμα, ένα κίνητρο μπορεί να είναι special offers κ.τ.λ.
8. Φτάσε το product description σε top-level
Σιγουρέψου πως έχεις κάνει μια εκτενή περιγραφή του προϊόντος, παρουσιάζοντας σε φανερό σημείο τα θετικά του. Γράψε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς πελάτες.
9. Δώσε βάση στο Search Engine Optimization
Το SEO είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερά σου όπλα. Στο web θα βρεις άπειρες συμβουλές για το πώς να ακολουθήσεις μια αποτελεσματική SEO στρατηγική, αλλά για τις καλύτερες στρατηγικές ξέρεις που θα “χτυπήσεις την πόρτα”… grow-digital.gr!
Μπορείς να με βρεις σε LinkedIn και Instagram.
Σου άρεσε το άρθρο; Διάβασε και το προηγούμενο άρθρο του Γιώργου εδώ.