Τα Chatbots και το A.I έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τον κόσμο.
SEO experts, copywriters, agencies, developers, οικονομολόγοι μέχρι και καθηγητές συζητούν τις αλλαγές και τη νέα πραγματικότητα που θα φέρει αυτή η τεχνολογία στην κοινωνία και στο πώς εργαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.
Η κυκλοφορία του ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου 2022 οδήγησε έναν αγώνα ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των Bard και Bing, αν και το τελευταίο λειτουργεί ήδη με την τεχνολογία του OpenAI.
Θέλεις να αναζητήσεις πληροφορίες για κάτι;
Χρειάζεσαι βοήθεια να διορθώσεις σφάλματα σε ένα block κώδικα CSS;
Θέλεις να δημιουργήσεις ένα robots.txt αρχείο;
Τα chatbots έχουν την απάντηση σε όλα (είτε σωστή τις περισσότερες φορές, είτε λάθος).
Είναι επίσης πολύ βοηθητικά για brainstorming ιδεών, επιτρέποντάς σου να συντάσσεις πιο ενδιαφέροντα emails, newsletters, blog posts και άλλα.
Αλλά ποιο chatbot πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να είσαι πιο αποδοτικός; Ποια πλατφόρμα περιέχει τις πιο ακριβείς, συνοπτικές πληροφορίες;
Πάμε να δούμε!
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ChatGPT, Google Bard και Bing Chat
Microsoft ChatGPT | Google Bard | Yahoo Bing | |
Pricing | Η original version του ChatGPT παραμένει δωρεάν για τους χρήστες. Το ChatGPT plus είναι διαθέσιμο για $20 / μήνα. | Δωρεάν για χρήστες που έχουν μπει στο waitlist και έχουν γίνει αποδεκτοί. | Δωρεάν για χρήστες που γίνονται δεκτοί αφού εγγραφούν στο waitlist. |
API | Ναι, αλλά έχει waitlist. | N/A | N/A |
Developer | OpenAI | Alphabet/Google | OpenAI |
Technology | GPT-4 | LaMDA | GPT-4 |
Information Access | Training data με ημερομηνία λήξης το 2021. Το chatbot δηλώνει ότι έχει εκπαιδευτεί πέρα από αυτό το έτος, αν και δεν θα περιλαμβάνει αυτές τις πληροφορίες. | Πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στα δεδομένα που συλλέγει η Google από τo Search. | Πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στα search δεδομένα του Bing. |
Τι είναι το GPT και το LaMDA;
Το ChatGPT χρησιμοποιεί τεχνολογία GPT και ο Bard χρησιμοποιεί LaMDA, που σημαίνει ότι διαφέρουν τεχνολογικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν αντιδράσεις και κακές κριτικές εναντίον του Bard. Οι άνθρωποι περιμένουν ότι ο Bard θα είναι ένα αντίστοιχο GPT, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του προϊόντος.
Επίσης, παρόλο που το Bing επέλεξε να συνεργαστεί με το OpenAI, χρησιμοποιεί διαφορετικές πρακτικές όσον αφορά το fine-tuning, οι οποίες του επιτρέπουν να “ρυθμίζει” τις απαντήσεις για τον τελικό χρήστη.
Δεδομένου ότι το Bing και το Bard είναι και τα δύο διαθέσιμα σε τόσο ευρεία κλίμακα, πρέπει να “διαφοροποιούν” τις απαντήσεις τους για να διατηρήσουν την εικόνα της επωνυμίας τους και να συμμορφωθούν με τις εσωτερικές πολιτικές που δεν είναι τόσο περιοριστικές στο ChatGPT – αυτή τη στιγμή.
GPT: Chat Generative Pre-Trained Transformer
Το GPT εκπαιδεύεται σε τόνους δεδομένων χρησιμοποιώντας ένα two-phase concept που ονομάζεται “unsupervised pre-training and then fine-tuning”. Φαντάσου ότι καταναλώνεις δισεκατομμύρια data points και, στη συνέχεια, έρχεται κάποιος αφού έχεις αποκτήσει όλη αυτή τη γνώση για να τις βελτιώσετε μαζί. Αυτό συμβαίνει στο παρασκήνιο όταν ζητάς πληροφορίες από το ChatGPT.
Το ChatGPT είχε 175 δις παραμέτρους που αξιοποίησε για να μάθει, όπως άρθρα, βιβλία και websites.
Ενώ το ChatGPT είναι περιορισμένο στα σύνολα δεδομένων του, το OpenAI ανακοίνωσε ένα web browser plugin που μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από websites όταν απαντάει σε ερωτήματα. Υπάρχουν επίσης και άλλα plugins που ενισχύουν τη δύναμη του bot.
LaMDA: Language Model for Dialogue Applications
Η ομάδα της Google αποφάσισε να ακολουθήσει ένα μοντέλο LaMDA για το νευρωνικό της δίκτυο, επειδή είναι ένας πιο φυσικός τρόπος απάντησης σε ερωτήσεις. Ο στόχος της ομάδας ήταν να παρέχει συνομιλιακές απαντήσεις σε ερωτήματα.
Η πλατφόρμα είναι εκπαιδευμένη σε συνομιλίες και ανθρώπινο διάλογο, αλλά είναι επίσης προφανές ότι η Google χρησιμοποιεί δεδομένα αναζήτησης για να παρέχει πληροφορία σε πραγματικό χρόνο.
Η Google χρησιμοποιεί ένα Infiniset δεδομένων, τα οποία είναι σύνολα δεδομένων για τα οποία πραγματικά δεν γνωρίζουμε πολλά αυτήν τη στιγμή, καθώς η Google έχει διατηρήσει αυτές τις πληροφορίες ιδιωτικές.
Δεδομένου ότι αυτά τα ρομπότ μαθαίνουν από πηγές σε όλο τον κόσμο, έχουν επίσης την τάση να παρέχουν ψευδείς πληροφορίες.
Δεν είναι όλες οι απαντήσεις σωστές
Τα chatbots μπορούν να έχουν παραισθήσεις, αλλά είναι επίσης πολύ πειστικά στις απαντήσεις τους. Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη την προειδοποίηση των προγραμματιστών.
Η Bing, επίσης, αναφέρει:
Εάν χρησιμοποιείς chatbots για οτιδήποτε απαιτεί πρόσβαση γεγονότα και μελέτες, φρόντιστε να διασταυρώσεις την πληροφορία και να επαληθεύσεις ότι τα γεγονότα συνέβησαν στην πραγματικότητα.
Υπήρξαν φορές που αυτές οι λάθος είναι εμφανείς και άλλες φορές που οι μη ειδικοί θα ξεγελούνταν εύκολα από την απάντηση που λαμβάνουν.
Δεδομένου ότι τα chatbot μαθαίνουν από πληροφορίες, όπως websites, είναι τόσο ακριβή όσο και οι πληροφορίες που λαμβάνουν – προς το παρόν.
Έχοντας υπόψη όλες αυτές τις προφυλάξεις, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Search Engine Journal με στόχο να δει ποιο chatbot παρέχει τις καλύτερες απαντήσεις.
ChatGPT vs Bard vs Bing: Prompt Testing
Η έρευνα έκανε focus για αρχή σε promts γύρω από το Search Engine Optimization.
Prompt: What Are The Top 3 Technical SEO Factors I Can Use To Optimize My Site?
ChatGPT’s Response:
Το ChatGPT παρέχει μια συνεκτική, καλά δομημένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η απάντηση αγγίζει τρεις σημαντικούς τομείς βελτιστοποίησης:
- Site speed.
- Mobile responsiveness.
- Site architecture.
Όταν ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το site speed, η απάντηση ήταν αρκετά πλούσια ώστε κάποιος να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να ξεκινήσει τη βελτιστοποίηση του site του.
Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να βελτιστοποιήσετε την ταχύτητα του site σου στο παρελθόν, γνωρίζεις πόσο σημαντικοί είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες για τη βελτίωση της ταχύτητας.
Το ChatGPT αναφέρει το browser caching, αλλά τι γίνεται με το server-side caching;
Όταν η ταχύτητα του site επηρεάζεται από αργές αποκρίσεις για ερωτήματα βάσης δεδομένων, το server-side cachin μπορεί να αποθηκεύσει αυτά τα ερωτήματα και να κάνει το site πολύ πιο γρήγορο – πέρα από το απλό browser caching.
Bard’s Response:
Οι απαντήσεις του Bard είναι πιο γρήγορες από το ChatGPT, ενώ δίνεται η δυνατότητα προβολής των ‘drafts’, σε περίπτωση που ζητηθεί. Ας δούμε την πρώτη απάντηση από το πρώτο draft.
Η απάντηση είναι αρκετά καλή, ενώ χρησιμοποιεί ένα χρήσιμο formatting, bold letters και number-list για να οπτικοποιήσει καλύτερα το περιεχόμενο.
Τα structured data ήταν μια καλή προσθήκη στη λίστα, ενώ το Bard αναφέρει και το Schema.org στο response.
Για να γίνει η σύγκριση ‘μήλα με μήλα’, ακολούθηκε το prompt “Can you elaborate on site speed?”
Μπορείτε σίγουρα να βρείτε ομοιότητες μεταξύ των απαντήσεων του ChatGPT και του Bard σχετικά με τη βελτιστοποίηση, αλλά ορισμένες πληροφορίες είναι λίγο άγνωστες. Για παράδειγμα: “A caching plugin stores static files on the user’s computer, which can improve load time.”
Τα caching plugins, που εγκαθίστανται συχνά στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), θα αποθηκεύουν αρχεία στον server, σε ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN), στη μνήμη κ.λπ.
Ωστόσο, η απάντηση από τον Bard υποδεικνύει ότι το plugin θα αποθηκεύει στατικά αρχεία στον υπολογιστή του χρήστη, κάτι που δεν είναι εντελώς λάθος, αλλά είναι περίεργο.
Οι browsers θα κάνουν cache αρχεία αυτόματα από μόνα τους και σίγουρα μπορείτε να χειριστείς την cache με ένα Cache-Control ή Expires header.
Ωστόσο, τα caching plugins μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να βελτιώσουν την ταχύτητα του site.
Bing’s Response:
Το Bing δεν αρέσει στους χρήστες εδώ και χρόνια, δεν είναι κυρίαρχο search destination – και το γνωρίζουμε όλοι. Όμως, είναι καλύτερο το Bing Chat; Ένα θετικό είναι ότι παρέχει τις πηγές στις απαντήσεις του.
Από τη στιγμή που οι content creators βασίζονται στην επισκεψιμότητα από το search για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αναφορά πηγών είναι σημαντική. Επίσης, παρέχουν μια διαφάνεια και ένα trustworthiness το οποίο το θέλουμε και μας αρέσει! Το ChatGPT και το Bard δεν το κάνουν (και δεν θεωρούμε ότι θα το κάνουν ποτέ).
Οι απαντήσεις είναι παρόμοιες με το ChatGPT και το Bard, αλλά ας δούμε λίγο τι παράγει όταν ζητείται μια πιο αναλυτική περιγραφή.
Το Bing έδωσε λιγότερο ικανοποιητική απάντηση από το ChatGPT και το Bard, παρέχοντας μόνο τρία σημεία στην απάντησή του. Μπορείς όμως να εντοπίσετε το overlap μεταξύ αυτής της απάντησης και αυτής από το ChatGPT;
- Bing: You should compress your images and use the correct file format (JPEG for photographs, PNG for graphics).
- ChatGPT: You can compress them, reduce their file sizes, and use the correct file format (e.g., JPEG for photos, PNG for graphics).
Οι απαντήσεις θα είναι πολύ παρόμοιες για αυτόν τον τύπο απάντησης, αλλά καμία δεν αναφέρεται χρησιμοποιώντας μια μορφή όπως το WebP. Και οι δύο φαίνεται να λείπουν από αυτή την άποψη. Ίσως υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για τη βελτιστοποίηση αρχείων JPEG και PNG, αλλά θα αλλάξει αυτό;
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα γιατί τι γίνεται αν δημιουργηθούν χιλιάδες άρθρα για να παρέχουν τις λάθος συμβουλές, όπως η πλήρης εξάλειψη των εικόνων;
Ας προχωρήσουμε στο web caching. Η απόκριση του Bing είναι λίγο πιο εμπεριστατωμένη, εξηγώντας τι μπορεί να σe βοηθήσει να επιτύχεις, όπως χαμηλότερο time to first byte (TTFB).
Νικητής: Bing. Ίσως το ChatGPT να κέρδιζε αυτό το ερώτημα, αλλά αποδεικνύεται ότι το Bing παρέχει λίγες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το caching και κερδίζει στην «τεχνική» αρένα. Οι Bard και ChatGPT παρείχαν περισσότερες λύσεις για τη βελτίωση της ταχύτητας του site.
Στη συνέχεια, η έρευνα προχωράει με πιο advanced prompts γύρω από το SEO. Πάμε να δούμε τις απαντήσεις των bots.
Prompt: I Want To Become An Authority In SEO. What Steps Should I Take To Reach This Goal?
Μέχρι αυτό το σημείο, οι προτροπές ήταν λίγο εύκολες. Ας μάθουμε πώς λειτουργεί κάθε chatbot όταν γίνεται χρήση περισσότερο προηγμένων promt:
ChatGPT’s response
Bard’s response
Το ChatGPT παρέχει πιο επεξηγηματική απάντηση, εξηγώντας ότι πρέπει να μάθουμε πράγματα όπως keyword research, on-site optimization και link building.
Δυστυχώς, το ChatGPT δεν αναφέρει κάτι σχετικά με τη δημοσίευση.
Στη συνέχεια η έρευνα προχωράει σε ένα πιο δύσκολο prompt, καλώντας τα chatbots να πράξουν μια ενέργεια.
Prompt: Create A Robots.txt File Where I Block Google Search Bot, Hide My “Private” Folder, And Block The Following IP Address “123.123.123.123”
ChatGPT’s response
Το ChatGPT ακολούθησε τις οδηγίες, τις επανέλαβε, δημιούργησε ένα makefile για το robots.txt και μετά εξήγησε τις παραμέτρους που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Εντυπωσιακό.
Bard’s response
Η απάντηση του Bard ήταν λίγο περίεργη, δεδομένου ότι με βάση την απάντηση που έδωσε, το robots.txt που προτείνει μπλοκάρει μόνο το search bot της Google. Το Bard χρησιμοποιεί το “*” ως agent, που σημαίνει ότι κάθε μηχανή αναζήτησης είναι μπλοκαρισμένη από το να επισκεφτεί το site μας – όχι μόνο η Google.
Είναι ενδιαφέρον ότι όταν επαναλαμβάνεται η ερώτηση για τον αποκλεισμό του Bing σε μια νέα συνομιλία, το Bard έδωσε την ίδια απάντηση. Αλλά όταν έγινε η ίδια ερώτηση για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έδωσε μια πολύ καλύτερη απάντηση με μερικά σχόλια:
Bing’s response
Το Bing προσπαθεί σκληρά, ωστόσο, η απάντηση που παρέχει είναι λίγο περίεργη. Κάνουμε disallow όλα τα bots με το “/” και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το “/$”, το οποίο τους επιτρέπει να κάνουν crawl την αρχική σελίδα και τίποτα άλλο. Στη συνέχεια κάνει deny μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP.
Το ChatGPT κερδίζει αυτή τη δοκιμή επειδή παρέχει έναν καθαρό και εύκολο τρόπο για να δημιουργήσεις το αρχείο robots.txt. Τα άλλα δύο παραδείγματα χρειάζονται περισσότερη λεπτομέρεια και θα έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες αν απλώς τα αντιγράψεις και επικολλήσεις στο αρχείο robots.txt.
Ποιο chatbot είναι καλύτερο στη παρούσα φάση;
Κάθε εργαλείο έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία.
Είναι σαφές ότι το Bard στερείται στην αρχική του απάντηση, αν και είναι γρήγορο και παρέχει αξιοπρεπείς απαντήσεις. Το Bard διαθέτει ένα ωραίο UI και γενικότερα έχει τις απαντήσεις.
Οι πηγές του Bing είναι μια ωραία πινελιά και κάτι που ελπίζουμε να ενσωματώσουν όλα αυτά τα chatbots τελικά.
Η πλατφόρμα είναι ωραία στη χρήση, αλλά ακούμε ότι πρόκειται να δούμε και ενσωματωμένες διαφημίσεις σε αυτήν, κάτι που θα είναι ενδιαφέρον. Θα έχουν προτεραιότητα οι διαφημίσεις στη συζήτηση;
Το ChatGPT, το Bard και το Bing είναι όλα ενδιαφέροντα εργαλεία, αλλά τι επιφυλάσσει το μέλλον για publishers και users; Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντήσει κανείς για τώρα.
Είναι το AI εκτός ελέγχου;
Ο Elon Musk, ο Steve Wozniak και πάνω από χίλιοι άλλοι ηγέτες στην τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, την ηθική και πολλά άλλα ζητούν μια εξάμηνη παύση στην τεχνητή νοημοσύνη πέρα από το GPT-4.
Η παύση δεν είναι για να εμποδίσει την πρόοδο, αλλά για να αφήσει χρόνο για να κατανοήσουμε τους «βαθίους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».
Αυτοί οι ηγέτες ζητούν χρόνο για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλή και ζητούν από τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα μορατόριουμ για την αντιμετώπιση των ζητημάτων.
Το μέλλον θα είναι γεμάτο εκπλήξεις!