Αν σου έχει τύχει να ρωτήσεις κατ’ ιδίαν την Google για το πώς θα μειώσεις το cost-per-acquisition (CPA) στα Google Ads, θα διαπίστωσες ότι η απάντηση δεν ήταν ξεκάθαρη.
Μπορεί να έχεις διαβάσει αρκετά άρθρα για το πώς δουλεύει το Target CPA bidding strategy, αλλά και πάλι, αυτό από μόνο δεν σε προμηθεύει με αποδεδειγμένες πρακτικές για τη μείωση του CPA σου.
Το Target CPA bidding θα βοηθήσει τους advertisers που χρησιμοποιούν τα Google Ads να λάβουν όσα περισσότερα conversions μπορούν για το καθορισμένο budget τους, αλλά δεν θα τους βοηθήσει απαραίτητα να εξοικονομήσουν χρήματα.
Για να μειώσεις το κόστος που απαιτείται για να αποκτήσεις ένα νεό πελάτη στα Google Ads, αυτό που χρειάζεται ένας PPC marketer είναι η εμπειρία.
Διάβασε παρακάτω με ποιους τρόπους θα καταφέρεις να δαπανήσεις λιγότερα για την απόκτηση νέων PPC πελατών στο επόμενο διάστημα.
Hi, my name is CPA
Ο ορισμός της Google για το Average CPA είναι:
“The price advertisers pay for every new customer they acquire, which is calculated by dividing the total cost of conversions by the number of conversions. Google determines the CPA based on your quality score.”
Η κατανόηση του Average CPA είναι αρκετά απλή. Αλλά και πάλι, όταν το Target CPA bidding έρχεται στην επιφάνεια, τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Θα το εξετάσουμε λεπτομερέστερα στην παράγραφο 5. παρακάτω. Προς το παρόν, ας επικεντρωθούμε στο CPA σαν metric και σαν average.
Το CPA δηλώνει το ROI μιας καμπάνιας.
Η μείωση αυτού του metric σημαίνει μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης στο PPC κανάλι.
Είναι τόσο απλό, και μάλιστα είναι στο συμφέρον κάθε διαφημιζόμενου να κερδίσει περισσότερα χρήματα με τη μικρότερη δυνατή επένδυση.
Ωστόσο, τα Avg. CPAs διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο.
Για παράδειγμα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα της Acquision βασισμένη σε δικά της Google Ads benchmarks, το average CPA για τον κλάδο Travel and Tourism ανέρχεται στα $18.01, ενώ το average CPA για τον κλάδο της νομικής είναι $200.16.
Η αξία ενός conversion είναι πολύ διαφορετική – αρκεί να σκεφτείς την αξία ζωής ενός νέου πελάτη (customer lifetime value) για ένα δικηγόρο σε σύγκριση με μιας μηνιαίας συνδρομής ενός πελάτη σε ένα γυμναστήριο.
Υπάρχουν πολλές παραλαγές μεταξύ των κλάδων, οπότε λάβε υπόψη την αξία των πελατών σου καθώς προσπαθείς να μειώσεις το CPA.
Ομοίως, σύγκρινε το τωρινό σου CPA με το μέσο όρο του κλάδου σου, προκειμένου να δεις σε ποιο σημείο είσαι και που θες να φτάσεις.
Ή μήπως έχεις φτάσει ήδη εκεί;
Ας το μάθουμε!
Πώς θα πετύχεις τη μείωση του CPA
Spoiler alert: Η μείωση του CPA θα σημαίνει ότι είσαι πειθαρχημένος με τη διαχείρηση των διαφημίσεών σου, ή ότι σε βρίσκει σύμφωνο το ρίσκο μιας νέας στρατηγικής ή πρακτικής.
Κανείς δεν είπε ότι θα ήταν εύκολο, αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει!
Παρακάτω θα βρεις πέντε τεχνικές που θα σε κάνουν τον επόμενο PPC ήρωα.
1. Location, Location, Location
Αν έχεις πολύ ευρεία στόχευση στις Google Ads καμπάνιες σου, είναι πιθανό να σερβίρεις διαφημίσεις σε τοποθεσίες με χαμηλό conversion rate.
Αυτές θεωρούνται τοποθεσίες που έχουν φέρει ελάχιστα έως μηδαμινά conversions τους τελευταίους μήνες,
Για να διαπιστώσεις αν στοχεύεις τοποθεσίες όπου δεν είναι κερδοφόρες, με αποτέλεσμα να δαπανάς άδικα λεφτά, πήγαινε στο Google Analytics.
Ακολούθησε το path Audience > Geo > Location.
Μόλις φτάσεις εκεί, θα δεις το Sessions dropdown menu στην επάνω αριστερή γωνία.
Από το dropdown menu, επίλεξε το Conversion Rate κάτω από το Goal για να δεις ποιες τοποθεσίες φέρνουν τα περισσότερα conversions και ποια όχι
Όταν οι PPC marketers χρησιμοποιούν ευρεία στόχευση, το να κάνουν drilldown στις πιο κερδοφόρες περιοχές είναι αναμφισβήτητα ένα quick win που εξοικονομεί αρκετά χρήματα.
Εκτός και αν έχεις πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα, η τεχνική αυτή είναι γρήγορη και αποτελεσματική στη μείωση του CPA και στην ενίσχυση του ROI των καμπανιών σου.
2. Ενίσχυσε το Quality Score βελτιώνοντας το Ad Structure
Η Google καθορίζει το CPA με βάση το quality score του διαφημιζόμενου (αλλά η κατανόηση του quality score μπορεί να γίνει περίπλοκη).
Επομένως, θα είχε νόημα να μειώσεις το CPA βελτιώνοντας το quality score των διαφημίσεών σου, σωστά;
Σωστά!
Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της βελτίωσης του quality score και της μείωσης του CPA. Συγκεκριμένα, το Wordstream αναφέρει πως η βελτιστοποίηση του ενός metric ισούται με τη βελτιστοποίηση του άλλου.
Όποιος έχει ψηθεί στον κλάδο του PPC για κάποια χρόνια, έχει ήδη ξοδέψει πολύ χρόνο προσπαθώντας να βελτιώσει το quality score με παράγοντες όπως η σχετικότητα (relevancy).
Ωστόσο, στην ατελείωτη προσπάθεια της βελτίωσης του quality score, οι PPC experts μπορεί να αγνοήσουν τη σημασίας μιας καθαρής δομής του account (campaigns, ad groups, ads).
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική όπως η SKAG (Single-Keyword-Ad-Groups), όπου οι advertisers εστιάζουν σε ένα μόνο keyword ανά ad group, η Audi κατάφερε να μειώσει το CPA στο μισό.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Η βέλτιστη πρακτική είναι να δημιουργήσεις SKAGs μόνο για τα top performing keywords, κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί και μέσα από τα Google Analytics.
Για επιπλέον πρακτικές βελτιστοποίησης του Quality Score, το PPC Hero συνιστά τον έλεγχο του account structure και εν συνεχεία τις παρακάτω ενέργειες:
- Παύση των keywords που έχουν CTR μικρότερο από 1.5% με ελάχιστα έως καθόλου conversions.
- Δημιουργία εξαιρετικά σχετικών landing pages ανά ad group.
3. Αξιοποίησε τα “If” Functions των Google Ads
- Test
- Optimize
- Rinse
- Repeat
Το συνεχόμενο optimization είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στον κλάδο του PPC.
Ευτυχώς, search engine marketers που χρησιμοποιούν τα Google Ads επωφελούνται από την ενσωματωμένη λειτουργία των “If” functions.
Τα IF Functions επιτρέπουν στους marketers να δημιουργούν κανόνες για τις διαφημίσεις τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι θα εμφανίζονται μόνο στις επιθυμητές συνθήκες.
Για παράδειγμα: Εμφάνισε τη mobile version της διαφήμισής μου εάν ο χρήστης χρησιμοποιεί μια mobile συσκευή, όπως φαίνεται παρακάτω στα παραδείγματα της Google.
Και το αποτέλεσμα είναι αυτό:
Η επιβολή κανόνων εντός των καμπανιών βοηθάει τους marketers με δυο τρόπους:
- Εξασφαλίζει ότι οι διαφημίσεις εμφανίζονται κάτω από τις πιο σχετικές συνθήκες στο χρήστη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να κάνουν click. Η βελτίωση του click-through-rate μπορεί να βελτιώσει το quality score, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο CPA.
- Καθιστώντας τις διαφημίσεις πιο συναφείς και στοχευμένες στο χρήστη, αποφεύγεις να πληρώνεις για άσχετα clicks – μειώνοντας και πάλι τα κόστη.
Για να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τα IF Functions στα Google Ads, αναρωτήσου πρώτα ποιο μέρος της διαφήμισής σου θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί.
Είναι το ad copy; το audience; η τιμή;
Στη συνέχεια, δοκίμασε να πειραματιστείς και να αξιολογήσεις τα αποτελέσματα.
Η συνεχές optimization είναι η πιο εγγυημένη τεχνική για τη μείωση του κόστους στο paid search advertising.
4. Ο Προγραμματισμός μιας Φθηνότερης Διαφήμισης
Ο προγραμματισμός διαφημίσεων είναι δυνατός μέσα στα Google Ads, επιτρέποντας στους advertisers να προσαρμόζουν τις διαφημίσεις τους, καθορίζοντας πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το ωράριο λειτουργίας μιας τοπικής επιχείρησης, για παράδειγμα.
Ωστόσο, αρκετοί PPC experts κατάφεραν να μειώσουν το average CPA εμφανίζοντας τια διαφημίσεις τους σε ώρες όπου το conversion rate και το average CPA ήταν σε ικανοποιητικά νούμερα.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο συγκεκριμένος advertiser πρότεινε ότι τα insights που παίρνει τον οδηγούν στις εξής υποθέσεις:
“Το avg. CPA των πρώτων 8 ωρών της ημέρας είναι $39.93, το οποίο είναι 42% υψηλότερο από το avg CPA της υπόλοιπης ημέρας. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορώ να δημιουργήσω ένα customized ad schedule, όπως αυτό στα δεξιά, και να ξεκινήσω με -30% bidding για τα clicks που γίνονται τις πρώτες 8 ώρες της ημέρας, αφήνοντας την υπόλοιπη ημέρα ένα neutral bid.”
Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια impressions, clicks και conversions.
Μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις έναν αποτελεσματικό προγραμματισμό διαφημίσεων, χωρίς να ρισκάρεις να χάσεις επισκεψιμότητα. Αυτό θα επιτευχθεί δοκιμάζοντας διαφορετικά bid modifiers προτού προχωρήσεις σε συνολική μείωση του bid.
Για παράδειγμα:
“Ένα καλό CPA του account είναι τα 45$. Η 9.00πμ παράγει $55 CPA αλλά με ένα αρκετά καλό volume. Σε μια κατάσταση όπως αυτή, θα πρέπει ναδοκιμάσεις ένα bid modifier περίπου -10%, για να δεις τη διακύμανση της απόδοσης στο συγκεκριμένο timeframe. Εάν αυτό το κόλπο δεν πιάσει, προχωράς τη μείωση στο -20%, και ούτω καθεξής. Το ίδιο ισχύει και για τις ημέρες της εβδομάδας. Πολλές φορές, η συνολική απόδοση κορυφώνεται τα σαββατοκύριακα. Εάν ανήκει και το account σου σε αυτή τη κατηγορία, δοκίμασε διαφορετικά bid adjustments για εκείνες τις ημέρες.”
Οι PPC account managers περπατούν σε μια λεπτή γραμμή όταν χρησιμοποιούν το ad scheduling για να μειώσουν το CPA τους. Βεβαιώσου ότι παρακολουθείς προσεκτικά τους λογαριασμούς σου καθώς δοκιμάζεις διαφορετικά bid adjustments μαζί με τη διακύμανση του average CPA καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας.
5. Το Machine Learning ως Σύμμαχος
Το Machine Learning και η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στο search advertising έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο “buzz” ανάμεσα στους search marketers.
Τα Google Ads διαθέτουν ένα built-in σύστημα machine learning για να βοηθήσει τους marketers να βελτιώσουν τα conversions και να πετύχουν περισσότερα στον τομέα του optimization.
Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο Target CPA bidding στην πλατφόρμα των Google Ads.
Το Target CPA bidding αναφέρεται επίσης και ως Smart Bidding εντός των Google Ads, και αναφέρεται σε μια στρατηγική automatic bidding για τις καμπάνιες. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι σχεδιασμένη για να φέρει περισσότερα conversions για το target CPA που έχεις θέσει (το μέγιστο ποσό που θέλεις να δαπανήσεις για ένα conversion).
Το Smart Bidding βασίζεται στο Machine Learning.
Με αυτό κατά νου, οι marketers μπορούν να ενεργοποιήσουντ το Smart Bidding και απλά να ορίσουν ένα χαμηλότερο target CPA σε σχέση με πριν, για να δουν αν μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα σε χαμηλότερο κόστος με τη βοήθεια του Machine Learning.
Το Smart Bidding προσαρμόζει τα bids χρησιμοποιώντας κάποια σήματα (signals), συμπεριλαμβανωμένων των:
- Device-type
- Browser-type
- Time
- Location
- Remarketing list
Τα agencies που διαχειρίζονται Google Ads λογαριασμούς σε μεγάλη κλίματα, μπορεί επίσης να βασίζονται σε third-party συστήματα machine learning για τη μείωση του CPA.
Ακολουθεί μια ανάλυση σχετικά με το πώς τα third-party συστήματα machine learning επηρέασαν το CPA ανά κατηγορία μέσα στα Google Ads:
Τα παραπάνω δεδομένα δείχουν ότι δεν επηρεάζονται όλα τα business niches το ίδιο από το machine learning. Αυτό που λειτουργεί σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, μπορεί να μη λειτουργεί σε κάποιον άλλο.
Σε πολλές περιπτώσεις, το machine learning μειώνει δραματικά τα CPAs, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το CPA αυξάνεται.
Εάν ο κύριος στόχος μιας καμπάνιας είναι η μείωση του CPA, το machine learning μπορεί να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, αλλά εξαρτάται πάντα και από τον κλάδο.
Δίνεις Λιγότερα, Παίρνεις Περισσότερα
Η μείωση του CPA στα Google Ads μπορεί να αποδειχθεί μια εύκολη υπόθεση εάν είσαι ανοιχτός σε αλλαγές αλλά και πειθαρχημένος όσο αφορά τις κινήσεις σου.
Ξεκίνα με quick-win τεχνικές, όπως η βελτίωση του ad targeting.
Στη συνέχεια, προχώρησε σε πιο προχωρημένες ενέργειες, όπως ο ανασχεδιασμός της δομή του account σου προκειμένου να βελτιώσεις το quality score, δοκίμασε να πειραματιστείς με IF Functions, και δημιούργησε ad schedules.
Πέρα από αυτές τι τεχνικές, οι campaign managers πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του machine learning.
Η πρόοδος στο data science επιτρέπει στους campaign managers να έχουν ελάχιστα λιγότερο άγχος καθώς μειώνουν το CPA.
Ωστόσο, το machine learning έχει ποικίλα επίπεδα επιπτώσεων στη μείωση του CPA ανάλογα με τον κλάδο, επομένως η παρακολούθηση πρέπει να είναι στενή.
Δοκίμασε αυτές τις πέντε τεχνικές στη σειρά, τη μία μετά την άλλη, και προσπάθησε να μην τις κάνεις όλες μαζί ταυτόχρονα.
Αν σκοπεύεις να πέσεις με τα μούτρα στο optimization και να εφαρμόσεις μονομιάς όλες αυτές τις τεχνικές, ίσως σαμποτάρεις εσύ ο ίδιος τις προσπάθειές σου.
Για παράδειγμα, αν τεστάρεις τα IF Functions ταυτόχρονα με τα bid modifiers για το ad scheduling, ζητώντας ταυτόχρονα από το machine learning σύστημα να διαβάσει τα δικά του modifier signals για να αποφασίσει πώς θα προσαρμόσει τα bids – δημιουργείς ένα άσκοπο χάος.
“Κόψε το λίπος” από τις διαφημίσεις σου αφαιρώντας πρώτα τα πιο προβληματικά keywords/ads/adgroups.
Στη συνέχεια, προχώρησε βήμα βήμα χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες τεχνικές που αναφέρονται παραπάνω.
Συμπέρασμα
Θέλεις περισσότερα impressions, clicks και conversions με λιγότερα χρήματα στα Google Ads.
Και αυτό είναι λογικό.
Αλλά θα πρέπει να εργαστείς σκληρά γι’ αυτό, και δεν είναι εύκολο.
Βάλε σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον αυτές τις πέντε δοκιμασμένες τεχνικές και μοιράσου μαζί μας τα αποτελέσματα!